Кабмін затвердив "список Савченко" і передав його Турчинову

Четвер, 24 березня 2016, 22:40

Кабмін схвалив і вніс на розгляд Ради національної безпеки і оборони України пропозиції щодо застосування обмежувальних заходів до фізичних осіб, причетних до протиправних дій щодо української льотчиці Надії Савченко.

Відповідне розпорядження Кабміну №203-р від 23 березня 2016 року  розміщене на офіційному сайті уряду.

"Зокрема пропонується затвердити перелік осіб, причетних до протиправних дій стосовно Надії Савченко, її викрадення, фальсифікації матеріалів судової справи та незаконного засудження, на які поширюватимуться санкції", - йдеться в повідомленні Кабміну.

Згідно з розпорядженням, перелік осіб, до яких український уряд пропонує застосувати персональні санкції, розміщений у додатку, передбаченому "для службового користування".

На розгляд РНБО буде винесено питання щодо оприлюднення списку таких осіб, а також щодо терміну застосування санкцій та інформування осіб про застосування до них санкцій.

Кабмін у свою чергу доручив Міністерству закордонних справ після набуття чинності рішення РНБО про застосування санкцій поінформувати компетентні органи Європейського Союзу, США та інших держав з метою розгляду ними питання про введення аналогічних санкцій.

Як зазначається в поясненні Кабміну, ухвалення відповідного розпорядження "сприятиме подальшій синхронізації політики України та іноземних партнерів у питанні запровадження спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів у зв'язку з агресією Російської Федерації проти України і тимчасовою окупацією АР Крим".

Як відомо, 17 березня Порошенко передав главі Європарламенту Мартіну Шульцу і президенту Європейської ради Дональду Туску санкційні пропозиції України щодо осіб, що фабрикували справу проти Савченко.

Перед цим глава української держави заявляв, що Україна під час складання списку санкцій щодо осіб, причетних до незаконного затримання і суду над Савченко, перебуває у взаємодії з ЄС і США, це питання повністю підтримують міжнародні союзники України.

Пізніше стало відомо, що список має 46 позицій.

Заступник міністра закордонних справ України Вадим Пристайко повідомив, що "список Савченко" хочуть розширити особами, причетними до незаконного утримання в РФ інших українців.

Після цього Порошенко заявив про підготовку нового списку осіб, щодо яких має бути введено санкції у зв'язку з їх причетністю до тортур 11 українських політв'язнів.

Президент Порошенко також доручив скликати засідання Ради національної безпеки і оборони, щоб внести уряду пропозиції щодо українських санкцій стосовно осіб зі "списку Савченко".

22 березня, Донецький міський суд Ростовської області засудив Савченко до 22 років колонії.

Інтерфакс-Україна

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування