Скандальну правку Лозового "помножили на нуль" – Ємець

Четвер, 5 жовтня 2017, 13:55

Заступник голови комітету ВР з судочинства Леонід Ємець стверджує, що скандальна поправка нардепа Андрія Лозового не потрапила до КПК.

Про це він повідомив у Facebook.

За словами депутата, поправку Лозового "комітетом помножено на нуль".

"Справам майдану, як і всім іншим справам, - нічого не загрожує. Окрім якості роботи слідчих органів", - пише він.

Те ж саме, каже Ємець, стосується "повної і необмеженої" фото- і відеофіксації судового процесу, а також права бути присутнім на ньому в необмеженій кількості.

У коментарі "Українській правді" він заявив, що саме поправки, які підтримав комітет з правової політики та правосуддя, були проголосовані у Верховній Раді під час ухвалення судової реформи.

Депутат опублікував текст правок до процесуальних кодексів в редакції комітету.

В ньому, зокрема, сказано, що Кримінальний процесуальний кодекс треба викласти в такій редакції:

"Строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР до дня повідомлення особі про підозру становить:

- 6 місяців - у кримінальному провадженні щодо кримінального проступку;

- 12 місяців - у кримінальному провадженні щодо злочину невеликої або середньої тяжкості;

- 18 місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину;

Але, зазначається в рішенні комітету, якщо досудове розслідування закінчити у ці строки неможливо, їх може неодноразово продовжити слідчий суддя за клопотанням прокурора або слідчого.

Окрім того, комітет запропонував вилучити з низки кодексів такі речення і слова:

- з речення "Особи, які бажають бути присутніми у судовому засіданні, допускаються до зали судових засідань за наявності вільних місць…" вилучити слова "за наявності вільних місць";

- вилучити речення "Суд може визначити місце в залі судового засідання, з якого мають проводитися фото-, відеозйомка";

- вилучити речення "У разі якщо суд дійде висновку, що фото-, кіно-, теле- чи відеозйомка, а також транслювання перебігу судового засідання по радіо і телебаченню, в мережі Інтернет заважають ходу судового процесу, суд може заборонити або обмежити їх проведення".

Як повідомлялося, 3 жовтня Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому законопроект №6232 про внесення змін до низки кодексів, який запускає судову реформу.

Після цього низка депутатів і юристів заявили, що до прийнятого закону нардеп-"радикал" Андрій Лозовой вніс шкідливу поправку, яка дозволить уникнути покарання колишнім членам Партії регіонів.

За їхніми словами, ця поправка зменшує строки розслідування з 2, 3, 5, 10 чи 15 років до 3 чи 6 місяців. Таким чином, пояснюють вони, кількість відмов у початку розслідування при неочевидних злочинах значно збільшиться, оскільки правоохоронці не братимуть на себе відповідальність розслідувати ці злочини так швидко.

Зараз у Верховній Раді вже зареєстровано два проекти постанов про скасування вищезазначеного закону – 6232-П і 6232-П1.

Їх авторами є позафракційний нардеп Юрій Левченко, віце-спікер Оксана Сироїд, а також члени фракції "Самопоміч" Олена Сотник, Андрій Журжій та Ірина Подоляк.

Як пояснила Сотник, причина такого кроку – саме поправка Лозового.

Читайте також: Поправка Лозового-Князевича. Луценко "в шоці", Аваков атакує Порошенка

Євген Кізілов, УП

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування