Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Народний фронт" вимагає закон про деокупацію вже в четвер

Вівторок, 19 грудня 2017, 09:54

Фракція "Народний фронт" у Верховній Раді виступає за голосування щодо законопроекту №7163 про реінтеграцію Донбасу в четвер, 21 грудня.

Про це заявив у вівторок з трибуни парламенту народний депутат від фракції Максим Бурбак.

"Фракція "Народний фронт" наполягає на розгляді у четвер законопроекту про відновлення територіальної цілісності України", - сказав він.

Бурбак пояснив важливість якнайскорішого ухвалення законодавчої норми тим фактом, що вона визнає Росію агресором і покладе на РФ повну відповідальність за окупацію територій України.

"Цей закон потрібен Україні, і його ухвалення є надважливим правовим і політичним рішенням в нашій країні", - заявив він.

На переконання депутата, ця законодавча новела дозволить захистити населення окупований територій через поширення норм міжнародного права щодо обов'язків і відповідальності країни-окупанта.

Крім того, зауважив Бурбак, закон стане підставою для розширення санкцій проти РФ.

"Голосування за цей закон покаже, хто насправді вболіває за відновлення територіальної цілісності нашої держави і протистоїть російській агресії в парламенті", - наголосив нардеп.

Також своє незадоволення з приводу відсутності такого закону висловила від фракції "Самопоміч" віце-спікер Оксана Сироїд.

Вона зазначила, що вже давно така законодавча норма мала бути ухвалена в Раді.

На такі висловлювання відповіла перший заступник голови парламенту, нардеп від БПП Ірина Геращенко.

"Крокодилові сльози відносно того, що сьогодні або завтра на порядку денному не стоїть закон про окупацію Донбасу, ллють депутати і фракції, які в першому читанні проголосували проти визнання країни-агресора", - заявила вона.

За словами Геращенко, це роблять політикани, які не є патріотами України. У Facebook вона додала, що має на увазі фракції "Батьківщина" та "Самопоміч".

Нардеп наголосила, що "Блок Петра Порошенка" обов'язково підтримає у другому читанні закон про деокупацію, але зробить це тоді, коли "це буде стратегічно вигідно Україні".

Геращенко пояснила, що закон має зачекати, поки партнери України підпишуть продовження жорстких економічних санкцій проти Росії. За словами депутата, це має статися цього тижня.

"Ми б'ємося над звільненням заручників, в ООН міністр Клімкін вів інтенсивні консультації по миротворцям. А законопроект не повинен переписуватися радикально до другого читання, якщо президентська стратегія деокупації буде радикально змінена через правки - цей закон чекає вето", - додала вона у Facebook.

Як відомо, 18 грудня БПП запропонував відкласти голосування закону про деокупацію, оскільки він потребує додаткових консультацій.

Також фракція пропонує зачекати, доки будуть затвердження санкції проти РФ та звільнені заручники.

За словами представника президента у Верховній Раді, депутата Ірини Луценко, законопроект зазнав багато правок, і від стратегії Петра Порошенка щодо мирного і дипломатичного повернення Донбасу під контроль української влади залишилося дуже мало.

Вона зауважила, що треба провести додаткові консультації для того, щоб цей законопроект мав такий вигляд, в якому вносив його президент.

Раніше спікер Верховної Ради Андрій Парубій сказав, що законопроект №7163 про реінтеграцію Донбасу можуть почати розглядати 19 або 20 грудня.

6 жовтня Верховна Рада підтримала у першому читанні законопроект №7163 про реінтеграцію Донбасу.

Також в цей день депутати підтримали законопроект №7164, який продовжує дію закону про особливі умови місцевого самоврядування в окремих регіонах Луганської та Донецької областей.

Євген Кізілов, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування