Сенцову можуть давати незрозумілу суміш – омбудсмен

П'ятниця, 29 червня 2018, 15:20

Уповноважений з прав людини в Україні Людмила Денісова підозрює, що політв'язня Олега Сенцова можуть примусово годувати у колонії РФ.

Про це вона заявила на прес-конференції в Москві у п'ятницю.

"Суперечлива заява про стан здоров'я Олега Сенцова змушує думати, що його можуть примусово годувати, давати суміш, яка складається з незрозумілих і невідомих речовин. Ми не знаємо впливу на здоров'я і психіку цієї суміші", - сказала омбудсмен.

Вона зазначила, що наполягала на доступі до Сенцова, щоб на власні очі зрозуміти його стан здоров'я, а також з'ясувати, яку медичну допомогу йому надають.

"Від України ховають її громадян", - наголосила Денісова.

Вона констатувала, що їй двічі було відмовлено в доступі до Сенцова.

"Двічі безпідставно начальник тюрми та керівник управління виконання покарань по Ямало-Ненецькому автономному округу відмовили мені в доступу до Олега Сенцова. Вчора уповноважена з прав людини Москалькова теж відмовила на підставі того, що я не є громадянкою РФ. Було б дивно, щоб український омбудсмен була громадянкою РФ", - сказала омбудсмен.

Вона підкреслила, що і вона, і Сенцов є українськими кримчанами, однак Росія намагається нав'язати Сенцову своє громадянство. 

Денісова також продемонструвала довідку, в якій зазначено, що "до колонії 8 у Лабитнангі доставлено громадянина України Сенцова Олега Геннадійовича".

Крім того, за словами омбудсмена, в особистій справі Сенцова є номер і дата видачі його українського паспорта.

"Жодного документу, який би підтверджував, що Сенцов є громадянином РФ, сьогодні немає. Нам ніхто не міг надати ні копію цього паспорту, що він російський громадянин, ні його номер. Цього документу не існує. Тому він громадянин України", - підкреслила Денісова.

Нагадаємо, вранці 28 червня уповноважена ВР з прав людини Людмила Денисова повідомила, що знову їде до Лабитнангі (РФ), щоб зустрітися з політв'язнем Олегом Сенцовим.

Однак в офісі омбудсмена РФ Тетяни Москалькової заявили, що Москалькова планує відвідати Сенцова, але без Денісової. Кортеж Москалькової заїхав на територію колонії повз Денісову, яка очікувала біля входу. 

Згодом Москалькова заявила, що стан Сенцова в цілому задовільний, але у зв'язку з його голодуванням залишаються побоювання. 

Також Москалькова заявила, що отримала відповідь від Федеральної служби виконання покарань РФ про те, що Денісова не може бути допущена в рамках консульських конвенцій до Сенцова, оскільки вона громадянка іншої держави, а він є громадянином Росії.

Денісова зверталася до чергового колонії з проханням пропустити до Сенцова і намагалася подати відповідну заяву, але її не приймали. Близько 17:00 за місцевим часом 28 червня у Денісової прийняли заяву про намір побачитися з Сенцовим.

З 16 травня Сенцов оголосив голодування допоки Росія не відпустить всіх утримуваних українців.

Катерина Тищенко, УП
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: