Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Суд визначив, що Трамп не має імунітету у справі про штурм Капітолія. Експрезидент оскаржить

Вівторок, 6 лютого 2024, 17:45
Суд визначив, що Трамп не має імунітету у справі про штурм Капітолія. Експрезидент оскаржить
Дональд Трамп, фото Getty Images

Федеральний апеляційний суд округу Колумбія ухвалив, що колишній президент США Дональд Трамп не має президентського імунітету у федеральній справі про штурм Капітолія 6 січня 2021 року.

Джерело: "Європейська правда" з посиланням на рішення суду та на CNN

Деталі: У 57-сторіновому рішенні, ухваленому суддями одноголосно, нагадується про сотні учасників штурму Капітолія, які підлягали кримінальному переслідуванню. Судді вважають, що Трамп не може посилатись на президентський імунітет для звільнення від відповідальності за ті події.

Реклама:

"У контексті цієї кримінальної справи колишній президент Трамп став громадянином Трампом, який має такі ж права на захист, як і будь-який інший обвинувачений у кримінальному правопорушенні", – йдеться в рішенні.

Апеляційний суд Колумбії вказує, що Трамп справді мав імунітет на посаді президента, але він "більше не захищає його від цього кримінального переслідування".

Оновлення: Дональд Трамп оскаржить рішення Федерального апеляційного суду округу Колумбія, заявив речник кампанії Трампа Стівен Чунг.

ВІДЕО ДНЯ

"Якщо президенту не буде надано імунітету, то кожен майбутній президент, який залишить посаду, буде негайно звинувачений протилежною стороною. Без повного імунітету президент Сполучених Штатів не зможе належним чином функціонувати!", – сказав Чунг.

Апеляційний суд Колумбії дав Трампу час до 12 лютого, щоб подати до Верховного суду США запит про апеляцію – це дасть адвокатам час підготувати ґрунтовну апеляційну заяву. 

У протилежному випадку справа повертається до суду першої інстанції у Вашингтоні для подальшого розгляду.

Передісторія:

  • 6 січня 2021 року прихильники Дональда Трампа штурмували Капітолій у Вашингтоні під час оголошення результату виборів президента. У результаті цього загинули 5 людей. Джо Байден називав штурм Капітолія спробою державного перевороту в США.
  • На початку серпня 2023 року спецпрокурор Міністерства юстиції США оголосив Трампу чотири звинувачення у справі про штурм Капітолія, зокрема змову з метою введення в оману та перешкоджання офіційному розслідуванню.
  • Адвокати експрезидента США стверджували, що той не підлягає кримінальній відповідальності, позаяк на нього поширюється "абсолютний імунітет" як голови виконавчої влади. Вони ж казали, що єдиним способом притягти Трампа до відповідальності був імпічмент, який провалився в останні дні президентства республіканця.
  • Розгляд федеральної справи стосовно штурму Капітолія, в якій фігурує Трамп, мав початись 4 березня 2024 року – в розпал передвиборчої кампанії. Але через апеляції та клопотання захисту експрезидента суддя Таня Чуткан відклала її на невизначений термін.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування