Украина в XXI веке. Хроника 15 марта

Среда, 15 марта 2017, 11:00
Украина в XXI веке. Хроника 15 марта
Владислав Скобельский

Найцікавіше:

2007. Коаліція з поведінкою вуличного кидали

2008. Троє засуджених по справі Гонгадзе

2013. Чи бачить Кличко себе мером? Тиждень на роздуми

2001, четвер

"Геть режим Кучми і Ющенка!", "Народу – владу, суспільству – соціалізм, Україні – союз братських республік!" – з такими гаслами прихильники Компартії провели марш вулицями Києва та мітингували під Верховною Радою.

Коли парламент не підтримав їхню вимогу надати слово представникам пікетувальників, фракція КПУ залишила сесійну залу.

2002, п’ятниця

Нардеп Олександр Єльяшкевич оприлюднив нібито доповідні записки зі штабу блоку "За єдину Україну", що були адресовані главі Адміністрації президента Володимиру Литвину. Вони свідчать про наміри Банкової прийняти жорсткі заходи для успіху на парламентських виборах блоку "За єдину Україну"

Керівник штабу "За ЕдУ" Іван Кириленко називає ці матеріали фальшивкою.

2004, понеділок

У Сан-Франциско починається судовий процес "США проти Лазаренка". До цього часу тривали досудові слухання.

Екс-прем’єр України Павло Лазаренко був затриманий у Нью-Йорку в 1999 році. Його звинувачують у відмиванні грошей.

2005, вівторок

Правоохоронці оголосили у розшук директора "Російського клубу" Максима Курочкіна, який має бізнес в Україні та Росії.

Проти Курочкіна порушені дві кримінальні справи, які стосуються відчуження землі в Криму та передачі готелю "Дніпро" у Києві.

2006, середа

Експерти прогнозують, що природна стихія знищить дамбу у Керченській протоці, побудовану з російської сторони. Про це сказав міністр транспорту Віктор Бондар. Він нагадав, що раз у 15-20 років в цих місцях проходить "сильний льодохід, що зрізує з острова усе, що там стоїть".

У 2015 росіяни почали будівництво мосту через Керченську протоку.

2007, четвер

ЦИТАТА ДНЯ: "Оскільки більшість поводиться як вуличний "кидала", то гостро постає питання: як і з ким можна домовлятися про рішення, необхідні суспільству і країні? Стало зрозуміло, що навіть запевнення від перших осіб із коаліційно-урядового тандему не мають сили зобов'язання".

Глава секретаріату президента Віктор Балога коментує небажання коаліції голосувати за кандидатуру Володимира Огризка на посаду керівника МВС. За словами Балоги, ще вчора прем’єр Янукович запевняв президента Ющенка, що підтримує президентську кандидатуру.

2008, субота

Апеляційний суд Києва визнав винними трьох колишніх співробітників МВС у вбивстві журналіста Георгія Гонгадзе. Один із вбивць був засуджений до 13 років позбавлення волі, інші двоє – до 12.

Ще один підозрюваний – начальник Департаменту зовнішнього спостереження МВС  Олексій Пукач – знаходиться в розшуку.

2010, понеділок

В Україні протестують проти міністра освіти Дмитра Табачника.

Івано-Франківська облрада звернулася до центральної влади з вимогою звільнити Табачника. У Львові студенти вимагали його звільнення на мітингу в центрі міста.

Через два дні плануються протести молоді біля Міністерства освіти і науки.

2011, вівторок

Редакція "Газеты по-киевски" заявила про тиск на колектив та загрозу ліквідації видання. Вже кілька днів газета не виходить у світ.

У відкритому листі редакція запевняє, що проблеми видання виникли не через економічні проблеми, а "через чесні публікації".

Цей конфлікт став першим публічним негативним сигналом про проблеми у виданні. Вже влітку газета припинить існування.

2012, четвер

Держагентство з питань кіно дозволило демонструвати в Україні художній фільм "Серпень. Восьмого", але видало прокатне посвідчення з обмеженням з 18 років.

Фільм розповідає про російсько-грузинську війну 2008 року і відображає російський погляд на ці події.

2013, п’ятниця

Опозиція встановила лідеру УДАРу Віталію Кличку дедлайн до кінця тижня, щоб він визначився, чи буде балотуватися у мери Києва.

Після того, як опозиція ("Батьківщина", УДАР, "Свобода") погодить єдину кандидатуру, інші претенденти з їхніх лав мають відмовитися від участі у виборах.

Причини вагань Кличко озвучив глава парламентської фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк: "Він б'є Попова (голова КМДА) відсотками 60 на 40. Але Кличко хвилюється з іншого приводу. Якщо він стане мером, тоді це йому завадить стати президентом".

2014, субота

ВІДЕО ДНЯ: Марш миру у Москві. В той же день акції проти війни з Україною пройшли в Санкт-Петербурзі, Єкатеринбурзі та Самарі.

2015, неділя

На телеканалі "Росія 1" вийшов пропагандистський фільм "Крым. Путь на родину", в якому президент РФ Володимир Путін відкрито визнав, що "зелені чоловічки", які захоплювали Крим, були російськими військовими. –

"Президент Путін підтверджує все, що ми знали або про що підозрювали", – прокоментував це глава МЗС головуючої в ЄС Латвії Едгар Ринкевичс.

2016, вівторок

Верховна Рада прийняла у редакції президента багатостраждальний закон про запровадження електронних декларацій.

Він вважається останнім законом, необхідним для запровадження безвізового режиму з ЄС.

Рустем Халілов, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде