Як працювати "голівудській актрисі" з людиною з "шайки", або Дещо з особистого спілкування ПОП з ЮВТ

П'ятниця, 23 червня 2006, 14:20

Під час революції вони їздили на одній автівці і раділи революції, а після інавгурації Ющенка їхні шляхи кардинально розійшлися.

Між ними назавжди стала тінь прем’єрського крісла, яке посіла вона, і яке хотів отримати він.

Півроку вони зображували взаємну приязнь і толерантність, а далі почали війну без правил і обмежень.

Вона звинувачувала його в корупційних діяннях, він називав її "голлівудською актрисою" і порівнював з Муссоліні.

Вона була прем’єром, він – секретарем РНБО.

Через власне протистояння вони обоє восени втратили посади. Всю виборчу кампанію вони не втрачали шансу запустити голку в спину одне одного. Вона заробляла образ страдниці, а йому відводилась роль Бабая.

І ось тепер вони знову можуть зійтися разом - тепер як головні представники законодавчої і виконавчої влади.

Петро Порошенко і Юлія Тимошенко. Це все, звісно, про них.

Щоб заспокоїти Порошенка, який також претендував на посаду прем’єра, навесні минулого року Ющенко зробив його секретарем РНБО з розширеними повноваженнями. Аналітики казали, що таким чином Ющенко створює центр противаги Тимошенко, а сама ЮВТ робила вигляд, що нічого не бачить.

"Я не знаю такого органу в Україні, який би завадив працювати уряду. І персоналій таких не знаю", - казала вона.

Петро Порошенко також запевняв, що в нього гарні стосунки з Юлією Тимошенко.

"Ми жодного разу з нею не сварилися. Регулярно зустрічаємося, тиснемо одне одному руки, цілуємось", розказував він "Київському телеграфу".

"Звичайно, не можна говорити про повний збіг моїх позицій і поглядів Юлії Тимошенко. Але це природно. До прийняття рішень кожний може висловлювати власну думку - починаючи з бюджетних питань і закінчуючи сільським господарством", - казав Порошенко.

Але вже у травні Порошенко починає потихеньку критикувати Тимошенко за бензинову кризу.

"Я переконаний, що дії уряду на бензиновому ринку йдуть не на користь", - заявив Порошенко.

У відовідь Тимошенко натякнула на причетність самого Порошенка до черг на бензозаправках і росту цін на них.

"Як я читаю з певних інформаційних джерел, не без втручання другого крила влади в Україні такі коливання (з бензином) почалися", - заявила вона на прес-конференції.

"Ви знаєте, склалася непогана традиція, коли секретарі РНБОУ завжди критикували уряд. Це є стара модель, яка спокійно використовується сьогодні", - додала Тимошенко.

На питання про критику з боку Порошенка про непослідовність уряду, який спочатку підвищив мита на нафтопродукти, а потім скасував, Тимошенко відповідає: "Я почитала критику Порошенка відносно уряду, і мені приємно, що такі високі посадовці роблять перерву у зайнятті бізнесом і звертають увагу, що там робиться в державі".

Колись Порошенко та Тимошенко разом раділи перемозі помаранчевих на Майдані
Далі були цукрова і м'ясна криза. Тимошенко знову кивала на Порошенка і оточення Ющенка.

Навіть в історії з Нікопольським заводом феросплавів, де протистояли Пінчук і Коломойський, Тимошенко побачила роль Порошенка.

"Наприклад, йдуть такі серйозні речі, як Нікопольський феросплавний завод. До речі, знакова дуже річ. Я чула, що президент сказав, що це є боротьба однієї шайки з іншою шайкою. То я хочу погодитись з президентом - це боролася шайка Пінчука з шайкою Порошенка і російського бізнесмена, який йде в пакеті з Порошенком…" , - заявила Тимошенко.

У вересні після свого звільнення Тимошенко прийшла на канал "Інтер" і розповіла, що на базі Порошенка була створена кризова група, яка створювала кризи, і довела її уряд до відставки.

Вона розповідала як Порошенко, Третьяков, Мартиненко і Безсмертний придумали її позбутися, і як президент вимагав вибачитися перед ними за обвинувачення Зінченка і протягнути їм руку.

"А як я можу їм протягнути руку, коли їх руки зайняті, вони постійно щось там, перепрошую, тирять в державі? Як ці руки знайти?", - ледь не плакала тоді Тимошенко.

НАЙБІЛЬШЕ ЧИТАЮТЬ НА УП

Наступний елемент сповіді лідера БЮТ взагалі, здається, назавжди, назавжди зіпсував образ Порошенка в уяві народу..

"Я кинула все і під’їхала до президента. Я з ним спілкувалась за 20 хвилин до того рокового прямого ефіру, коли він відправив уряд у відставку. Я сіла поряд з ним, я взяла в свої руки його руку. Я сказала: "Вікторе Андрійовичу, до ефіру залишилося декілька хвилин, до прес-конференції..." Я кажу: "Віктор Андрійович, я вас просто прошу! Я не знаю, як слова ті знайти, не руйнуйте надії людей!

Не руйнуйте авторитет нашої революції, не руйнуйте надії людей на моральність, чесність і справедливість! Давайте зараз вийдемо до преси рука об руку разом, подивимось в ці камери і скажемо, що поки ми разом, стабільність у цій країні є гарантованою".

Мені в якийсь момент просто здалося, що президент дрогнув у своєму намірі.

Але ви знаєте, рок є рок... В цю хвилину увірвався Петро Олексійович Порошенко без будь-якого запрошення, без будь-якого стуку. Він весь був, перепрошую, у соплях і сльозах, і він почав кричати, що тільки що з нього зняли депутатство, що це було підтримано фракцією Блоку Юлії Тимошенко, що це є зрадники, це є люди, які його буквально прибрали з Верховної Ради, і все це, чесно кажучи, виглядало комічно... "

У відповідь Порошенко звинуватив Тимошенко в підготовці сценарію дискредитації влади

За його словами, метою заяв оточення Тимошенко був перехід владних повноважень до прем’єр-міністра, "аж до дострокового запровадження політичної реформи через сесійну залу".

А потім разом співали гімн під час інаугурації Ющенка. З надією, що саме вони стануть майбутнім прем'єром...
При цьому, за твердженням Порошенка, було задіяно тодішнього генпрокурора Піскуна.

Далі почалися вибори, в яких критика "любих друзів-корупціонерів" або "команди в полосатих купальниках" була ключовою нотою предвиборчої риторики БЮТ.

Говорячи про можливу коаліцію в майбутньому парламенті, Тимошенко казала, що не знає, "до кого кидатися в обійми, якщо з одного боку стоїть Порошенко, а з іншого – Ахметов". Або так: "коли з одного боку коаліція з Януковичем, а з іншого – коаліція з Порошенком, то хочеться в космос злетіти".

Всю виборчу кампанію Тимошенко передрікала, що Порошенко і його сподвижники створять коаліцію з Партією регіонів, а по ходу жаліла 5 канал, який "Пєтя Порошенко у баранячий ріг скрутив".

Вже ведучи переговори про створення коаліції з "Нашою Україною", Тимошенко вимагала відсторонити Порошенка і компанію через сепаратні перемовини з "регіонами", і посилалась на зізнання якоїсь людини з "Нашої України"

Порошенко заперечив: "Теза Тимошенко - це брехня. З нею ніхто не зустрічався".

Взагалі він намагався робити вигляд, що ігнорує атаки Тимошенко, і на чергове запитання, що ви думаєте про ЮВТ, відповідав: "Не дочекаєтеся! Блискучий харизматичний політик, красива жінка, талановита людина. Зрозумійте, у мене немає конфлікту з Тимошенко".

Порошенко нав’язував тезу, що вся кампанія проти нього - лише елемент піару.

"Декому обов'язково був потрібний фактор зовнішнього ворога. Мовляв, я геніальна, але мені заважають Росія, Порошенко, олігархи, радбез, оточення, президент, американці, бандити, дощ, сніг... А якби всього цього не було?".

"Безумовно, потрібно віддати належне артистичному таланту Тимошенко. Це велика людина, і, якщо оцінювати її акторські якості, я думаю, що багатьом зіркам Голівуду було б дуже далеко до неї. Говорю це без іронії або "ерничанья", - казав Порошенко.

"Тимошенко – не Робін Гуд. Щоб претендувати на роль Робін Гуда, потрібно мати відповідний майновий статус. Коли декларація про доходи складає 60 тис. гривень, а витрати обчислюються мільйонами, це називається корупцією. На жаль, подвійні стандарти характерні для Тимошенко. У неї є "свої" олігархи – "кучмісти", яким вона допомагає. І є "чужі" олігархи з "президентського оточення", на яких вона обрушує всю міць праведного гніву. Юлія Володимирівна - геніальна акторка, я віддаю належне її талантові", - охарактеризував він Тимошенко у "Время новостей".

А лідер БЮТ продовжувала атакувати - наприклад, заявляючи, що "міліція перетворилася на рекет-групу Порошенка і команди".

Так емоційно вона відреагувала на витурення з Київдерждміністрації "нашоукраїнця" Омельченка.

А коли з'явилась інформація про справу проти Олександра Турчинова і Андрія Кожемякіна, вона звинуватила Порошенка у причетності до цього:

"Порошенко, який перебуває в безпосередньому зв’язку з Шокіним і Мартиненком, який перебуває в безпосередньому зв’язку з Дріжчаним, порушили кримінальну справу проти Турчинова і Кожемякіна за незрозуміле прослуховування невідомо кого".

В травні на чутки про начебто її зустріч з Порошенком в ресторані "Караван" лідер БЮТ емоційно відреагувала вустами своєї прес-служби:

"Юлія Тимошенко не зустрічалася з Петром Порошенком, не обідала з ним в жодному ресторані і не вела жодних переговорів. Сам факт публікацій про її зустріч з Петром Порошенком Юлія Тимошенко розцінює як спробу дискредитації", - говорилось у повідомленні.

Там же йдеться, що Тимошенко "не підтримувала, не підтримує і не буде підтримувати за жодних обставин обрання Порошенка головою Верховної Ради".

І ось тобі маєш – "Наша Україна", яка вибила собі посаду спікера, висуває на цю посаду Порошенка.

"Політика зводить дуже цікавих людей в одному ліжку", - резюмував Роман Зварич можливість появи тандему Порошенко-Тимошенко.

Володимир Литвин похвалив "Нашу Україну", яка знайшла громовідвід для Ющенка в образі Тимошенко.

А Тимошенко сказала, що не могла спати цілу ніч через новину про Порошенка.

Ще б пак! Зважаючи на все сказане вище – їм обом є чого мучитись кошмарами.

Віри в конструктив співпраці цієї пари стільки ж, скільки в перемогу збірної Гани на чемпіонаті світу з футболу.

Юлія Володимирівна може звісно спробувати нейтралізувати Порошенка, підсадивши йому когось зі своїх соратників – Турчинова або Томенка, але від того суміш не стане менш гримучою. Взаємних образ у цих політиків вистачить на те, щоб з'ясовувати всі 5 років засідань парламенту.

Здається, коаліція має шанс таки вдруге вступити в одну й ту ж річку, або двічі наступити на ті самі граблі. Шанс уникнути цього (нової конфронтації і взаємних обвинувачень) може й є, але чи є бажання?

Поки Юлія Тимошенко з сумом опускає очі при слові "Порошенко", її соратники й зараз продовжують підозрювати "нашоукраїнця" в корупції та звинувачувати його партію в підлозі голосування за кандидатуру Порошенка на посаду спікера.

Але вже в п'ятницю в парламенті Тимошенко ініціювала процес всефракційного братання і навіть послала Порошенку повітряний поцілунок.

"Ми повинні вибачитись один перед одним, і я починаю з себе", - сказала Тимошенко на зборах коаліції.

Як довго триватиме замирення, стане зрозуміло дуже скоро - після голосування за прем'єра і спікера, яке планують провести в пакеті у вівторок.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді