Віктор Романюк з Мілану: Задача Засухи – усунути мене як конкурента

Неділя, 31 березня 2013, 13:16

Опозиціонер і конкурент Тетяни Засухи по 94 округу Віктор Романюк, якого було затримано в Італії, вже на волі. В Європі його тепер знають як чергову жертву українського режиму.

Майже немає сумнівів, що Італія відмовиться видавати його Україні. Адже справа Романюка - не перша кримінальна, яка заводиться на представника опозиції.

На Заході вже мають притулок українські опозиціонери Олександр Тимошенко, Богдан Данилишин, Валерій Іващенко, поки що живе в Празі Андрій Шкіль, в Італії до перемоги на виборах перебував бютівцеь Арсен Аваков….

Віктору інкримінують замах на заволодіння майном в розмірі майже 40 мільйонів гривень скандального заводу з виробництва інсуліну "Індар", хоча прокуратура визнає, що все це майно залишається у власності держави.

Незважаючи на те, що суди по "Індару" тривають з 2008 року, Романюк став підозрюваним тільки після виборів - лише 30 січня 2013 року, через тиждень, 7 лютого його оголосили у розшук, а вже 28 лютого ордер виписав Інтерпол.

Романюк став відомим на всю Україну, коли неочікувано 30 жовтня 2012 переміг важковаговика української політики регіоналку Тетяну Засуху на її 94 окрузі з перевагою у 10 тисяч голосів. Однак дружина екс-губернатора Київщини так просто не здавалась. Через рішення судів окружна виборча комісія під пильним наглядом Засухи не врахувала 30 тисяч голосів виборців, віддавши перемогу володарці Ковалівки.

Це Засусі не допомогло, і у ЦВК вирішили не встановлювати результати виборів. Тому Романюк готується до перевиборів і готовий брати у них участь, навіть перебуваючи в Італії.

З тюрми він вийшов у п'ятницю ввечері, а вже наступного дня в інтерв’ю "Українській правді" він відповів на питання про своє затримання, політичний притулок, поділився досвідом перебування в італійській в’язниці, розповів про свою кримінальну справу та про свої плани.

- Пане Вікторе, інформація про те, що вас випустять, з’явилася у п’ятницю. Бютівець Арсен Аваков повідомив, що вас мають випустити протягом доби. То коли ви вийшли?

- О 7 вечора п’ятниці я зібрав свої речі і вийшов з-за стін в’язниці Сан Вітторе. Коли виходиш з тюрми, думаєш про дві речі – гарно поїсти і гарно поспати.

- Які у вас там були умови?

- Пенітенціарна система Італії вражає своєю чіткістю, зрозумілістю, і головне гуманністю до людини. За тиждень людина, коли попадає за стіни, зобов’язана здати всі медичні аналізи – від туберкульозу до загального аналізу крові. Заради цього у нас люди бігають місяцями по поліклініках… А там це обов’язковий порядок. Крім того, з затриманими двічі на тиждень працює психолог і психоаналітик.

В моїй камері було 9 осіб. Але умови досить пристойні: чистенько, охайно. Атмосфера неагресивна. Ніхто нікому не грубіянить. Харчування на рівні, нарікань не було… Однак це ж не пансіонат.

- Якою мовою ви з ними спілкувалися?

- Англійською.

- А які люди були з вами в камері?

- Люди досить різні. Контингент – східна Європа. Мені сподобалось, що в’язні, які там утримуються, всі в курсі політичних подій в Україні і знають, що Партія регіонів на чолі з Віктором Федоровичем – це уособлення зла, а Юлія Тимошенко – це щось розумне, добре вічне, і Віктор Федорович її засадив за грати.

- Вони знали, що ви колишній кандидат в депутати від опозиції?

- Так вони знали. Вони всі мене підтримували, всі одразу зрозуміли, що я політичний в’язень. Підтримка була досить суттєва. З моменту затримання до моменту, як я залишав стіни в’язниці, всі знали мою ситуацію, співчували, підтримували і казали, що це режим.

В Європі домінує думка про те, що в Україні відбувається щось не те, що потураються права людини. Ця думка спостерігається в усіх прошарках населення.

По італійських каналах демонструють засідання Верховної Ради як шоу. В гумористичних передачах показують бійки у нашому парламенті, великим планом - нашого спікера. Всі ув’язнені мене питали, що це за старий, що керує цими хлопцями...

- Чи допомагала вам опозиція зараз?

- Відверто скажу, в даному випадку вони спрацювали perfetto. Була підтримка, адвокат, швидко мобілізували сили. Молодці.

- Коли опозиція почала вам допомагати?

- Вони підключилися практично одразу.

- Вас випустили. Що тепер відбуватиметься? Що ви плануєте робити?

- Зараз дуже просто. Йде формальний юридичний процес щодо екстрадиції. Якщо людина в судовому процесі, наприклад, на мене не розповсюджується візовий режим. Я вважаюся під судом, маю надавати докази, спростовувати, наймати адвоката, здійснювати всі ці процедури, передбачені законодавством в Італії.

Мене звільнили, і я двічі на тиждень маю відмічатись в жандармерії, що я дійсно тут перебуваю.

Дуже гарну підтримку мені надала українська громада Мілана. Молодці. Вони швиденько скоординувалися: квартирку, підтримку, щось підвести. Присутність українців тут відчувається.

- То ви живете в квартирі, яку вам надали місцеві українці?

- Так, надали українці місцеві. Поки вони надали мені помешкання, вони мене підтримують, розуміють, що влада робить з опозицією і для чого вона це робить…

- Ви будете просити Італію про політичний притулок? Якщо так, то ви не зможете брати участь у перевиборах.

- Про політичний притулок зараз взагалі мова не йде. Я буду йти шляхом Арсена Борисовича Авакова. (Аваков також був затриманий в Італії за ордером Інтерполу. Після того, як його захист надав документи про політичне переслідування, італійський суд відмовив Україні в екстрадиції Авакова. Той балотувався до ВР за списком Батьківщини і після обрання повернувся в Україну  - УП).

- Давайте тепер повернемося в Україну, чому ви поїхали звідси?

- Масові наїзди почалися наприкінці грудня. Почали контактувати з моїми близькими, знайомими, викликати в правоохоронні органи, і вимагати дати якісь пояснення і покази на мене. Мені стало очевидно, що є замовлення.

В січні дії стали ще більш активними, а в лютому вони увірвалися на підприємство (Мако - УП) у Львові, вирізали обладнання і вивезли.

Насправді я поїхав, коли прийшли папери з Європейського суду з прав людини, де розглядається моя скарга по виборах. Я попередив слідчого, що я їду, приєднав документи, але йому поставили задачу, він діяв в іншій площині. (На підставі подання слідчого Шевченківський суд ухвалив рішення про затримання Романюка, його оголосили в міжнародний розшук, а 26 березня Шевченківський суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою - УП).

Я виїхав у справах Страсбурзького суду. А коли почалася ця вся вакханалія, зрозумів, що в Україну мені краще поки що не повертатися.

- Коли ви очікуєте розгляд вашої справи у Європейському суді з прав людини?

- Згідно з практикою суду, це має бути десь восени 2013 – взимку 2014 року.

- Ви когось підозрюєте в інспіруванні вашої кримінальної справи?

- Як кажуть французи, cherchez la femme. Якщо Тетяна Володимирівна (Засуха - УП) купила 28 судів і встановила в судах факт, що 30 тисяч людей не приходили на виборчі дільниці, то купити якогось слідчого Зінорука разом з генералами, які крутяться біля неї – це дуже просте діло.

Я чув, що десь місяць чи два місяці тому вона сказала, що буде приймати участь у виборах, і Романюк їй не конкурент. Мабуть Тетяна Володимирівна вже тоді щось знала і підключила зв’язки в Україні.

Принаймні те, що мені зараз інкримінують... я прочитав постанову, і як в свій час казав здається Черчилль про договори, то вона не варта того паперу, на якому надрукована. Вражає не тільки кількість граматичних помилок, але й юридична бездарність цього документа.

- Що вам інкримінують?

- Слідчий не дає матеріали справи. Ми толком не знаємо, що мені інкримінують. Крім самої постанови у нас немає нічого. Цією постановою він перевернув з ніг на голову доктрину кримінального права.

Насправді, те, що Україна просить про екстрадицію, є позитивом для мене. Бо ж вони порушили кримінальну справу на мене 30 січня і зупинили її, оголосивши мене у розшук вже 7 лютого. Це було зроблено для того, щоб лінія захисту не могла ні отримати документи, ні надати документи і пояснення. Тобто щоб мене нейтралізувати таким чином.

Тепер те, якщо вони подають документи на екстрадицію, це поновлює кримінальну справу. Зараз лінія захисту може отримати документи, зрозуміти, що вони там понаписували і спростувати всі ці обвинувачення.

- А як виглядає ваша версія? Справа стосується тих часів, коли ви були заступником директора державного заводу і найбільшого підприємства з виробництва інсуліну "Індар"?

- У "Індара" вкрали державний пакет акцій. Щоб залишити завод в державній власності, "Індар" створив інше підприємство і передав туди майно. А потім пакет акцій повернули державі. Цим я займався особисто, за моєї ініціативи була створена спеціальна слідча комісія у Верховній Раді.

Чотири роки я боровся, щоб державний пакет акцій повернути в державну власність, він повернувся, майно теж повернули, а тепер мене звинувачують, що я нібито хотів вкрасти це майно. Не вкрав, а нібито хотів вкрасти.

При цьому в Державну акціонерну компанію "Укрмедпром" входило 17 державних підприємств, крім самого "Індару". Всі ці підприємства вкрали, по жодних з них немає питань, а по "Індару" - єдиному підприємству, яке ми захистили і повернули в державну власність – порушили справу…

Тут у мене є питання до правоохоронних органів. Бо цей слідчій Зінорук написав постанову, і потім генерали з Інтерполу розповідають, що я нібито хотів вкрасти майже 40 мільйонів. Зараз це майно у "Індара", воно як було, так і залишилось.

Я ще у 2008 році озвучив позицію, що ми для захисту від рейдерства створюємо підприємство ТОВ "Трудовий колектив Індар", не я особисто, а "Індар" створює. Ми понаправляли листи у Кабмін, у прокуратуру, в адміністрацію президента… всім, починаючи від Бахтєєвої.

В 2011 році Індар був захоплений рейдерським шляхом о 3-й годині ночі… Василь Джарти захоплював…  І я знову ж таки очолював громадську організацію, яка боролася за повернення підприємства державі. Ми все повернули, а через п’ять років слідчий Зінорук пише якийсь папірець і каже, що Романюк у 2008 році замахувався забрати майно "Індару".

- Якщо ви пов’язуєте цю справу з Тетяною Засухою, то чому вона була порушена лише 30 січня, вже далеко після парламентських виборів 30 жовтня 2012 року?

- Тоді Засуха не очікувала, що я переможу. Після того, як я переміг, а вона не отримала перемогу, тепер перед перевиборами її задача - усунути мене як конкурента. От і все.

- Під час виборчої кампанії і вже у ніч, коли Окружна виборча комісія прийняла рішення про невизнання 30 тисяч голосів виборців, ви спілкувалися з Засухою. Вона тоді попереджала вас про такий розвиток подій?

- Ні вона мені цього не говорила. Але, враховуючи те, що правоохоронна система наскрізь корумпована, я для себе чітко зрозумів, що вона щось використає, от вони розкопали цей 2008 рік. Хоча в ситуації з "Індаром" для держави, мабуть, більше ніж Романюк, мало хто зробив.

А тоді вночі вона казала, що розкаже, що в мене конвертаційні центри, земля в Обухові… це все жіночі фантазії.

- Ви вже придумали, чим будете займатись і як заробляти, якщо вам доведеться залишитись в Італії надовго?

- Відверто скажу, що я поки що над цим не думав. Я думаю, що все буде добре. Я оптимістично дивлюсь на ці процеси. Тепер у нас лише позитивні новини, бо я на свободі. Все буде добре.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді