Обери мене. Кандидати у президенти відповідають, чому за них треба голосувати

Понеділок, 17 вересня 2018, 06:00
Обери мене. Кандидати у президенти відповідають, чому за них треба голосувати
Ельдар Сарахман, УП

Минулої п’ятниці і суботи вся політична тусовка України "прописалася" в Мистецькому арсеналі.

Там відбувалася зустріч Ялтинської європейської стратегії YES, яку щорічно організовує олігарх Віктор Пінчук. Кожного року він балує українську еліту вишуканими застіллями та іноземними знаменитостями.

У різні роки на YES запрошували колишнього президента США Білла Клінтона та його дружину Хілларі, покійного президента Ізраїлю Шимона Переса, екс-прем’єрів Британії Тоні Блера та Девіда Камерона, бізнесмена Річарда Бренсона, у 2015 році перед учасниками навіть виступив Дональд Трамп через відео-зв’язок, за що отримав 150 тисяч доларів гонорару.

Але цього року була не зовсім класична зустріч Ялтинської європейської стратегії. Фактично, Пінчук влаштував оглядини головних кандидатів у президенти.

Упродовж двох днів на сцені виступали Петро Порошенко, Юлія Тимошенко, Анатолій Гриценко та музикант Святослав Вакарчук.

Значною мірою їхні виступи можна вважати презентаціями чернеток виборчих програм перед елітами.

Щоб не переписувати їхні виступи, "Українська правда" вирішила поставити цим кандидатам на президентське крісло просте запитання –  чому, на їхню думку, українці повинні віддати за них свій голос у 2019 році?

Команда Петра Порошенка: "Тому що він найкращий"

 
Виступ президента зводився до кількох меседжів: "Геть від Москви", "Єдина помісна православна соборна Церква – гарантія нашої духовної незалежності", "Не лише нам потрібні Євросоюз та НАТО. Рівно настільки і ми необхідні їм"
всі фото: ельдар сарахман

Поки Порошенко крокував на сцену в супроводі Пінчука, він випромінював хороший настрій, вітався з деякими гостями. Тим часом УДОшники ловили журналістів за руки, відштовхували подалі від гаранта, щоб не дай Боже йому не ставили зайвих питань.

Виступ президента, який готував спічрайтер Олег Медведєв, зводився до кількох меседжів: "Геть від Москви", "Єдина помісна православна соборна Церква – гарантія нашої духовної незалежності", "Не лише нам потрібні Євросоюз та НАТО. Рівно настільки і ми необхідні їм".

Та найцікавіший момент виступу Порошенка стосувався виборчої кампанії. З нього випливає, що президент подаватиме себе виборцям як єдиного і безальтернативного борця "українського світу" проти "русского міра". Аби підкреслити цю тезу, Петро Олексійович навіть заявив, що Росія робить ставку на вигідних їй кандидатів у президенти.

"Ми маємо абсолютно точне уявлення про плани Кремля. Знаємо, кого там хочуть бачити в другому турі президентських виборів, і, слава Богу, мого прізвища там, у планах Кремля, немає", – гордо запевнив він, не називаючи прізвищ.

Оскільки Порошенко уникає спілкуватися з журналістами "Української правди", своє запитання ми адресували його найближчим соратникам, які були на зустрічі YES під час його виступу і є членами його виборчого штабу.

Народний депутат від БПП та політтехнолог Порошенка Ігор Гринів, відповідаючи на запитання, чому українці повинні підтримати чинного президента вдруге, відповів так:

"Я вважаю, тому що він найкращий, а люди вважають, що кращих немає. Ідете ви, наприклад, у магазин – а вибори це, фактично, великий магазин, де ви купуєте собі керівника держави. Я приходжу і беру те, що хочу. А ви дивитеся, що немає того, якого хотіли би, але вибір все одно треба сьогодні зробити. Значить, виберу цей товар, бо всі інші гірші від нього".

Інший депутат із БПП і близький соратник президента Сергій Березенко переконував у безальтернативності Порошенка щодо захисту від Росії:

"Це повністю відображає бажання людей, згідно з соціологією: інтегруватися в ЄС, жити за європейськими цінностями й отримати безпеку НАТО, яка не дасть російському агресору напасти. А єдина людина, яка може це реалізувати, – Петро Порошенко".

Юлія Тимошенко: "Мені є чим звітувати"

 
Під час виступу Тимошенко, як і Порошенко, говорила про важливість для України вступу до ЄС та НАТО

У суботу зранку Тимошенко приїхала на саміт YES у супроводі соратника-нардепа Григорія Немирі та прес-секретарки. Лідерка "Батьківщини" виступала зі сцени в новому образі з розплетеною косою.

До виступу їй допомагала підготуватися ціла команда нардепів та медійників.

За даними УП, у п’ятницю на Турівській з цього приводу відбулася ледь не штабна нарада. На неї Тимошенко запросила депутатів-технологів Олександра Абдуліна та Олену Кондратюк, прес-секретаря "Батьківщини" Катерину Лебедєву, медіа-консультанта Олексія Мустафіна та інших нардепів, яким довіряє Тимошенко, – Сергія Власенка, Івана Крулька, Олексія Рябчина.

Читайте також
У результаті дискусії визначилися, що на сцені YES Тимошенко має поводитися як наступний президент, а також уникати згадувань про конкурентів. Після спічу лідерки "Батьківщини" один із членів її команди з розпачем зізнався: "Не вийшло, вона все одно порівняла себе з ним (з Порошенком – УП)".

Під час виступу Тимошенко, як і Порошенко, говорила про важливість для України вступу до ЄС та НАТО. Таким чином, вона намагається довести виборцям, що Порошенко – не єдиний проєвропейський політик, який наближає Україну до ЄС і захищає від російської агресії.  

Виступ Тимошенко так само ділиться на кілька повідомлень: "Українці визначили свою мету – це незалежність, мир і це наше майбутнє в західній європейській цивілізації", "Нам потрібне повне відновлення цілісності території", "Україні потрібна нова стратегія миру", "Ми хочемо запропонувати новий економічний курс, який забезпечить перехід від відсталої, сировинної системи до інноваційної моделі розвитку", "Ми хочемо запропонувати попрацювати всім разом над новим баченням нової Конституції".

У розмові з УП Тимошенко уникала прямої відповіді на запитання, чому за неї потрібно голосувати, і спробувала перевести це питання в дискусію.

"Я думаю, що не треба слухати, що політики обіцяють, а треба проаналізувати, що політики у своєму житті зробили. Отут ми можемо з вами подискутувати. Мені є чим звітувати перед суспільством, я думаю, це єдина мотивація", – запевнила Тимошенко.

Тимошенко сама заганяє себе в пастку, адже їй є про що нагадувати вона старожил в українській політиці. Наприклад, про старі відносини з Павлом Лазаренком, з Віктором Медведчуком, або ж можна пригадати про "ширку" та намагання домовитися з Януковичем про розподіл влади на двадцять років наперед.

Про минуле Тимошенко і без неї розкажуть провладні блогери та експерти.

Анатолій Гриценко: "Тому що я справжній"

 
На відміну від Петра Порошенка та Юлії Тимошенко, Гриценко виступав англійською

Поки в головному залі Тимошенко відповідала на неприємні запитання ведучого Hardtalk BBC Стівена Сакура, Анатолій Гриценко стояв із запаленою цигаркою за столиком у дворі Мистецького арсеналу. Він зайшов усередину лише під кінець виступу лідерки "Батьківщини".

На YES його супроводжували екс-нардеп Єгор Фірсов, журналістка Христина Бондаренко, яка веде інформаційний напрямок його кампанії, та син Олексій Гриценко. Гриценко-старший виглядав досить відлюдькувато та неохоче давав коментарі журналістам.

На відміну від Петра Порошенка та Юлії Тимошенко, Гриценко виступав англійською. Кандидат у президенти скаржиться на блок великих площадок і телеканалів, тож це досить дивний мовний вибір. Замість того, щоб звернутися до всіх потенційних виборців, Гриценко говорив до вузької аудиторії.

Його звернення до публіки більше нагадувало не виступ одного з найрейтинговіших політиків, а монотонну лекцію професора університету.

Ключові меседжі Гриценка були такими: "Україна стане лідером у Європі та світі. Це буде Україна, де влада відповідальна, а люди їй довіряють", "Президент має стати гарантом прав та свобод", "Треба активувати блок антикорупційної боротьби", "Нам необхідне стале, мирне вирішення конфлікту".

"Українська правда" вже писала, що під час виборчої кампанії лідер "Громадянської позиції" буде використовувати образ найчеснішого претендента на президентське крісло.

Цей образ він продемонстрував нам наочно, відповідаючи на запитання, чому за нього варто голосувати:

"Ви мене бачите. Я сюди приїхав без охорони, поїду без охорони. Ви прийдете в наш партійний офіс, побачите, що це трикімнатна квартира, при тому, що я був міністром з бюджетом у $2 млрд, при тому, що було 1100 військових містечок, які можна було продати. Я нічого цього не робив… За мною немає жодного олігарха, я справжній, я маю бачення, я готовий робити справу".

Святослав Вакарчук: "Мені подобається тримати інтригу"

 
На відміну від попередніх спікерів, музикант говорив на YES значно простішими конструкціями

Вакарчук чекав на свій виступ у проході поруч зі сценою і намагався не привертати до себе уваги.

На відміну від попередніх спікерів, музикант говорив на YES значно простішими конструкціями. Публіка аплодувала йому й очікувала, що він таки оголосить про своє балотування.

Цього разу знову ні.

Виступ Вакарчука зводився до двох повідомлень: "Вони 27 років у політиці, і я не вірю їм", "Що ми можемо разом зробити для змін?".

"Я не думаю, що "грати в політику" – це хороше формулювання для тих речей, про які ми зараз говоримо. Я вже втомився від цих ігор у політику. Вони вже 27 років цим займаються, і я не хочу, щоб ми "гралися в політику", хочу, щоб щось робили", – переконував зі сцени музикант.

Але такі заяви він не розширив і про участь у виборах не оголошував.

Так само і на наші запитання відповідати Вакарчук не захотів, загадково додаючи зі сцени: "Одне, що мені дуже подобається у рок-н-ролі, – можливість тримати інтригу".

***

Якщо порівнювати з боксом, то цьогорічна конференція Пінчука стала для українських політиків етапом зважування. Звісно, є й інші кандидати в президенти, які покажуть себе на альтернативних платформах, Олег Ляшко, Юрій Бойко, Вадим Рабінович, Андрій Садовий та інші. На рингу можуть з’явитися і непередбачувані кандидати.

Але вже зараз кожен великий політик та олігарх зміг приблизно оцінити вагу і шанси найрейтинговіших кандидатів у президенти.  

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді