Гриценко і його команда. Хто допомагає лідеру "Громадянської позиції" йти на вибори

Середа, 12 вересня 2018, 06:00
Гриценко і його команда. Хто допомагає лідеру Громадянської позиції йти на вибори

Ще зовсім нещодавно в кандидата в президенти та лідера партії "Громадянська позиція" Анатолія Гриценка були три великі проблеми: нестача довірених людей, які мають допомагати вигравати на виборах президента, брак серйозних грошей та відсутність доступу до великих телеканалів.

Схоже, він зробив серйозний крок для вирішення першої проблеми.

Гриценко знайшов людину, яка може структурувати йому місцеві осередки та організувати роботу виборчого штабу.

І звуть цього орговика Віктор Балога.

Хоча Балогу офіційно ще не призначили керівником штабу Гриценка, за даними УП, він уже почав формувати його команду під вибори.

Крім колишнього голови президентської канцелярії Віктора Ющенка, в лавах команди Гриценка з’явився політтехнолог та керівник інформаційного напрямку.

"Українська правда" продовжує слідкувати за підготовкою до президентських виборів ключових кандидатів на найвищий пост у державі і цього разу з'ясовує, з чим Анатолій Гриценко заходить на поле електорального бою в гарячу політичну осінь.

Межа компромісу

Упродовж літа Анатолій Гриценко добирав собі керівника виборчого штабу. Він шукав людину з серйозним політичним досвідом, яка брала участь у декількох кампаніях, вміє формувати команду, чітко ставити завдання та досягати результату.

Варіантів було небагато. Серед потенційних кандидатів називали голову львівського обласного осередку партії "Громадянська позиція" Анатолія Забарила, екс-нардепа Єгора Фірсова та, як не дивно, обговорювали навіть можливість залучення соратника Міхеіла Саакашвілі Давида Сакварелідзе.

Через недосвідченість та брак менеджерських результатів цих кандидатур Гриценко не погодився на жодного.

 
Балога – досвідчений переговірник, добре обізнаний з правилами української політики, може говорити нарівні з будь-яким державним діячем чи бізнесменом і швидко організовувати роботу

Через це в липні почався діалог з Балогою. Кандидатуру Балоги можна назвати межею копромісу. Політик старого гатунку, який має досить неоднозначну репутацію. Колись він обіймав посаду керівника секретаріату президента Віктора Ющенка і має імідж одного з найбільших інтриганів на українській політичній шахівниці. Тепер же це позафракційний депутат, якого звинувачували у війнах за контрабандні потоки в Закарпатській області, та про існування якого потроху стали забувати.

Однак Балога – досвідчений переговірник, добре обізнаний з правилами української політики, може говорити нарівні з будь-яким державним діячем чи бізнесменом і швидко організовувати роботу.

У Балоги поки що немає жодної офіційної посади в команді Гриценка. Але на нього вже покладені менеджерські функції – йому доручили запустити виборчий механізм по всій країні. Останні два тижні Балога веде активні переговори з регіональними елітами та підшукує кандидатів у начальники місцевих штабів.

"Віктор Іванович досить жорсткий, і через авторитет його слухають. Вибори – це війна, і тут треба дисципліна. Раніше її не було, а він її якраз забезпечує", – говорить один із соратників Гриценка.

Ідея Балоги щодо формування штабів полягає в тому, щоб їх очолювали впливові люди на місцях, а не тільки партійці Гриценка.  

Наприклад, зараз він проводить співбесіди, у тому числі з представниками партій "Громадянська позиція", "Народний контроль", "Хвиля", "ДемАльянс", "Альтернатива", "Європейська партія України".

У листуванні з "Українською правдою" екс-голова президентської канцелярії демонстративно заперечував, що є головою штабу Гриценка.

"Ні, позиція є на ФБ, а рішення прийму в жовтні, що робити і як", – категорично відрізав Балога на пропозицію УП зустрітись і пояснити розмови про його участь у кампанії Гриценка.

З цього можна дійти висновку, що Балога погодиться офіційно керувати штабом, якщо віритиме в перемогу Гриценка, або просто залишає простір для відходу, якщо отримає кращу пропозицію від інших кандидатів, чи стане причиною "бунту молодих" на місцях у команді Гриценка.

Технолог з минулого

Виборчий штаб Гриценка наразі не сформований, тож поки що він проводить засідання "ситуативної кімнати".

На останніх зустрічах "ситуативки" джерела УП бачили Віктора Балогу, Дениса Каплунова з міні-партії "Альтернатива", політтехнолога Віктора Котигоренка та журналістку Христину Бондаренко.

Каплунов допомагає Гриценку формувати меседжі для кампанії
Каплунов допомагає Гриценку формувати меседжі для кампанії

Раніше УП писала, що Каплунов допомагає Гриценку формувати меседжі для кампанії.

Каплунов є вихідцем з Донеччини. Йому 31 рік. У 2007 році вступив у партію "Батьківщина", працював у виборчих комісіях від цієї політсили на парламентських 2007 року і на президентських виборах 2010-го.

У 2012 році Каплунов балотувався від партії "УДАР" по мажоритарному округу №46, що в Артемівську Донецької області (зараз Бахмут). Тоді вибори виграв відомий регіонал Сергій Клюєв.

У 2015 році він реєструє партію "Прогрес", яка в 2016 році переіменована на партію Наливайченка "Справедливість". Тоді ж Каплунов деякий час координував "Антикорупційний Рух Валентина Наливайченка". Вже у 2017 році Каплунов став ініціатором створення партії "Альтернатива".

У різні роки був помічником депутата Володимира Куренного та Єгора Фірсова, до того як в останнього забрали депутатський мандат.

Віктор Котигоренко почав працювати в команді Гриценка з кінця літа. Як стверджують джерела УП, політтехнолог займається стратегією кампанії.

 
Віктор Котигоренко почав працювати в команді Гриценка з кінця літа

Котигоренко – доктор політичних наук, науковий співробітник в Інституті політичних і етнонаціональних досліджень імені І.Ф. Кураса. Як зазначено на сайті інституту, працює у відділі національних меншин. Темами його досліджень також є етнонаціональна політика, конфліктогенні регіони України, політичні інститути і процеси, конфліктологія. Автор кількох книг, серед них – твір на 500 сторінок під назвою "Донбас в етнополітичному вимірі".

У часи Леоніда Кучми був членом громадської ради експертів із внутрішньополітичних питань при президентові, а в часи Віктора Ющенка – членом президентської ради з питань етнонаціональної політики.

Раніше Котигоренко працював у політтехнологічній групі покійного Юрія Левенця, якого завжди пов'язували з Сергієм Льовочкіним. У команді Левенця він працював у 1999 році в передвиборчому штабі Кучми, у 2004-му в штабі Януковича, консультував Партію регіонів, "Нашу Україну" і БЮТ на кількох парламентських виборах.

У 2012-му допомагав голові Київської міської держадміністрації Олександру Попову. Йому приписують також успішний похід на вибори мера столиці Віталія Кличка. Навесні його бачили в офісі Юлії Тимошенко.

Ще одна нова людина в команді – Христина Бондаренко. До цього Бондаренко працювала на "5 каналі", "Громадському" та була генпродюсером телеканалу "АТR".

 
Бондаренко працювала на "5 каналі", "Громадському" та була генпродюсером телеканалу "АТR"
фото з фб-сторінки христини бондаренко

Офіційно вона ще не працює на Гриценка, але фактично вже перебрала на себе функції керівника інформаційного напрямку кампанії.

Незабаром до команди Гриценка має приєднатися ще один "політик з минулого" – лідер "Європейської партії України" Микола Катеринчук.

У розмові з кореспондентом УП минулого тижня Катеринчук сказав, що не збирається входити до партії "Громадянська позиція", але планує приєднатися до платформи "Народна довіра", яку Гриценко створив спільно з нардепом Дмитром Добродомовим.

 
Катеринчук сказав, що не збирається входити до партії "Громадянська позиція", але планує приєднатися до платформи "Народна довіра"

"Ми плануємо спільно брати участь і на президентських, і на парламентських, і на місцевих виборах", – пояснив Катеринчук.

У "Громадянській позиції" переконують, що лідер "Європейської партії України" вигідний їхньому кандидатові як медійне обличчя. На уточнення, що ж насправді Катеринчук додасть команді – лише знизували плечима.

Збірний образ

Через те, що в команді Анатолія Гриценка з’являються старі політики на кшталт Балоги чи Катеринчука, йому стає важче втримувати образ людини, за яким тягнеться молодь.

Читайте також
Тож у своїй команді Гриценко поєднуватиме досвід та свіжу кров.

Так, Єгору Фірсову та колишній соратниці Саакашвілі, а нині членкині команди "Громадянської позиції" Соломії Бобровській доручено шукати молодих політиків та активістів, які в різних регіонах публічно підтримуватимуть Гриценка.

Взагалі кампанія Гриценка на 80% складатиметься з меседжів про те, яку Україну він хоче бачити в майбутньому. Умовно кажучи, це сильна країна, що "бореться з корупцією, де чесно працюють правоохоронні органи, суди та люди живуть у злагоді". Інші 20% повідомлень стосуватимуться його принциповості, на кшталт: "Єдиний, хто не має зв’язку з олігархами" та "Не буде робити з влади бізнес".  

Якщо підсумувати загалом, то образ Гриценка зводитиметься до двох посилів: "сильна рука" та чесність.

"Я так само, як і ви, не задоволений владою. У мене такий же одяг, як у вас. Я живу, як і ви. У мене таке ж взуття, як у вас. Я був при владі, але моє взуття не змінилося", – переказує майбутній посил Гриценка до виборців один з його соратників.

При цьому кампанія не має базуватися на критиці опонентів з одного електорального поля. Наприклад, Гриценкові не рекоменують критикувати ні президента Порошенка, ні найближчу конкурентку Юлію Тимошенко. Планується, що Гриценко займатиме позицію "над схваткою" президента та ЮВ. Про них він взагалі повинен якнайменше згадувати, щоб не перебирати на себе їхній негатив.

Як не дивно, але лідера "Громадянської позиції" має турбувати зовсім інший політик, який міг бути його союзником. Якби на виборах президента лідера "Громадянської позиції" підтримав мер Львова Андрій Садовий, то це б фактично означало гарантію на вихід у другий тур, адже Гриценко отримав би тоді перевагу на Західній Україні. А як показують соціологічні дослідження, у другому турі він перемагає будь-якого конкурента.

 
Але на зараз Садовий не збирається підживлювати Гриценка та, швидше за все, сам піде на вибори
фото: вголос

Але на зараз Садовий не збирається підживлювати Гриценка та, швидше за все, сам піде на вибори. А це означає мінус 2-3% підтримки та розбалансування західного електорату. Іншими словами, своєю недовірою одне до одного вони фактично виводять у другий тур Порошенка з Тимошенко та пролітають самі.

Сьогодні все, що залишається команді Гриценка, – публічно закликати мера Львова до об’єднання зусиль, пояснюючи, що через їхні чвари може стати погано. Причому відразу обом.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді