Війна. День 33. ОНЛАЙН

"Українська правда" — Понеділок, 28 березня 2022, 05:00

Триває 33-ий день з початку повномасштабного вторгнення Росії. Яке перетворилось на повномасштабний опір української армії та суспільства. На повномасштабну сміливість і відданість народу в цій боротьбі. І показало всьому світу героїчність України та злочинність Росії.

"Українська правда" стежить за подіями в режимі онлайн.

15:38

У тимчасово окупованому Генічеську Херсонської області росіяни почали видавати "пенсію" російськими рублями.

Щоправда, довго ці рублі в людей не затримуються – за словами депутата облради Сергія Хланя, у "мінял" пенсіонери одразу обмінюють їх на гривні.

Втім, Хлань, застерігає – "якщо не співпрацювати з окупантами й нічого в них не брати – це пришвидшить нашу перемогу".

15:27

Сумчанка Тетяна Ткаченко, яка разом з двома дітьми виїхала з України за пару тижнів після початку війни, сьогодні вперше відвела свою 9-річну доньку Злату до польської школи.

Злата пішла в третій клас, дітей про її приїзд повідомили завчасно.

Дівчинка Надя підготувала їй листівку з написами "Вітаю в новій школі", "Сподіваюся, тобі сподобається наша школа і ти знайдеш тут собі друзів" 🤍

 

 
 
15:07

Російське видання "Новая газета", яке було визнано владою "іноагентом", призупиняє свою роботу на сайті, у друці та соцмережах після нового попередження Роскомнагляду.

Термін – до "завершення "спецоперації на території України".

14:59

Міноборони Великої Британії показало мапу розстановку сил в Україні на мапі.

Червоним позначено території, які потрапили під контроль російської армії, а штриховкою – ті, за які йдуть бої. 

 
14:56

27 березня партія "Опозиційна платформа - За життя" призупинила свою діяльність.

14:35

Журналіст і колишній учасник бойових дій Олександр Махов, який з початком повномасштабного вторгнення пішов воювати, написав кілька слів про втрати своїх побратимів:

"Ноші залиті кров‘ю. Генеральний штаб сухо повідомляє, що Збройні сили України тримають оборону і відбивають атаки на нашому напрямку. А я бачу щодня ціну цієї оборони. 

Я бачу очі і руки бійців. Речі двохсотих. Спалену техніку. Так і є. Тримаємо оборону і відбиваємо атаки. 

Поруч зі мною найкращі люди. Які тримають і відбивають".

14:06

Мер Маріуполя Вадим Бойченко заявив про необхідність повної евакуації з міста.

За його словами, у місті досі перебуває близько 160 тисяч людей – у них немає ні світла, ні тепла.

 

13:42

"Свободу Самойдюку!", "Нет войне", "Руzкие домой".

У тимчасово окупованому Енергодарі Запорізької області жителі вийшли на мирний мітинг з вимогою звільнити з полону заступника міського голови Івана Самойдюка.

Традиційно, вони тримали в руках українські прапори та виконували гімн України 🇺🇦

13:31

💰Сукупні збитки України від російського вторгнення сягають 564,9 мільярда доларів.

13:09

На Сумщині окупанти умисно наїхали на родину пішоходів – батько загинув, а мати і 15-річний син отримали поранення.

12:55

Денне зведення від Генштабу:

– ворог перегруповується, щоб вийти на межі Донецької і Луганської областей, а також готує переміщувати додаткові підрозділи РФ на територію України

– до травня ворог планує відправити в Україну техніку та 150 військових зі складу 155-ї окремої бригади морської піхоти тихоокеанського флоту (Владивосток), а також сформувати підрозділ 14-ї окремої бригади спеціального призначення Східного військового округу (Хабаровськ)

– на Волинському напрямку відзначається наявність до чотирьох БТГр зі складу ЗС Білорусі, що залучаються до посилення та охорони білорусько-українського кордону. Неможливо повністю виключити залучення Білоусі до війни

– на Поліському напрямку противник продовжував наносити вогневі ураження по підрозділах українських військ у районах населених пунктів Личанка, Петрушки, Шпитьки та Мощун

– у Гомельській області Білорусі фіксується переміщення пускових установок ОТРК "Искандер-М" у напрямку українського кордону

– на Сіверському напрямку противник зосередив зусилля на закріпленні та утриманні раніше зайнятих рубежів. Продовжує блокувати Чернігів. Ворог відійшов з населеного пункту Сновськ, знищивши міст через річку Снов

Крім того, російськими окупантами знищені мости в районах населених пунктів Конотоп, Стара Рудня, Смяч, Малий Дирчин та Великий Дирчин

– у напрямку на Бровари окупанти намагалися діяти силами окремих підрозділів 90-ї танкової дивізії  та 2-ї загальновійськової армії Центрального військового округу, але їх було зупинено. Ворог продовжує обстрілювати позиції українських військових у районі села Лук'янівка

– у районі Сум активних ворог перегруповував війська та виводив їх на територію РФ, щоб відновити їхню боєздатність

 – у напрямку на Харків наступальних дій ворог не проводив. У районі міста Ізюм противник діє силами окремих підрозділів зі складу 20-ї загальновійськової і 1-ї танкової армій та балтійського флоту. Здійснює перегрупування, поповнення боєприпасів з метою подальшого поновлення наступу на Слов’янськ

– на Донецькому напрямку окупанти зосереджені на взятті під контроль населених пунктів Попасна, Рубіжне, виходів до районів населених пунктів Вугледар, Солодке, а також захопленні міста Маріуполь

Противник здійснив артилерійські та мінометні обстріли населених пунктів Торецьке, Світлодарськ, Троїцьке, Піски.

– на Таврійському напрямку підрозділи Росгвардії на тимчасово зайнятих територіях Херсонщини продовжують проводити фільтраційні заходи для виявлення військовослужбовців, учасників АТО, громадських активістів та вилучати зброю

– на Південнобузькому напрямку противник проводив штурмові дії у напрямку населеного пункту Благодатне – успіху не мав

– корабельний склад чорноморського флоту РФ виконує завдання у визначених районах Чорноморської та Азовської операційних зон. Окремі кораблі вийшли у закритий район, ймовірно, з метою завдання ракетних ударів по об’єктах на території України.

12:27

⚡Головне управління розвідки Міноборони оприлюднило список 620 співробітників ФСБ Росії, які беруть участь у злочинній діяльності країни-агресора на території Європи.

12:20

⚡Володимир Зеленський повідомив, що декого з українських мерів, які були викрадені окупантами, знайшли мертвими.

12:12

За словами міністра енергетики Германа Галущенка, енергетичні об’єкти, які найбільше постраждали від війни – це Луганська ТЕС, Охтирська ТЕЦ, Трипільська ТЕС та Чернігівська ТЕЦ.

Читайте інтерв'ю: Міністр енергетики: хтось має пояснити цим "обізянам", що не варто стріляти з танків по атомних об'єктах

11:58

❌ ДСНС спростувала інформацію про масштабні пожежі у Чорнобильській зоні відчуження

 
11:26

😃В одному з підвальних закладів Києва, влаштували справжній стендап на підтримку української армії. Коміки жартували про Зеленського, росіян, сирени, гуманітарну допомогу, Ірпінь та Харків. 

Ось декілька жартів, решту читайте у інстаграм-дописі👇

Марк Зеневич: "До війни деякі стендап-платформи робили події в парку і це називалось "стендап під відкритим небом". Але зараз про нас попіклувалось НАТО – і тепер кожен стендап під відкритим небом".

Богдан Письменко: "Мама звонит с Харькова – уе*ало, все, окон нету, не знаю, что с собакой! Говорю – мам, уезжай! Она говорит – как уезжай, а огород? Мы только землю приватизировали, 15 соток. Собаке 12 лет, она сама не справится".

11:14

🕯143 дитини загинули через війну в Україні. 216 – отримали поранення.

11:05

💡Через бойові дії біля Києва пошкоджені дві високовольтні лінії, що живлять частину будинків на правому берегу Дніпра, у житлових масивах Біличі, Борщагівка, Виноградар, Вітряні гори та Пуща-Водиця, загалом 82 тисячі абонентів залишилися без світла – КМДА.

10:52

💔"Мовчання небезпечне для тих, хто пережив травматичні події".  Українська освітня платформа ділиться "Діалогами дітей про війну"

 
 
 
 
10:32

❗Гуманітарних коридорів сьогодні не буде через можливі провокації

 
10:09

💪Приблизні втрати ворога

 
10:03

💰З моменту повномасштабного вторгнення російської армії в Україну більше 400 міжнародних компаній оголосили про свої зміни в планах щодо Росії.

Компанії, які:

09:49

Ситуація в регіонах

🔻Київщина. Ракетні удари та обстріли населених пунктів в Бучанському районі – с. Петрушки, Шпітьки, втрати уточняються. Борщагівська ТГ, Вишнівська ТГ – ракетний обстріл. Є попадання в житлові будинки. Святопетрівське – обстріл пошкоджений будинок.

Бої в Ірпені, Бучі, Гостомелі. Обстріли та бої населених пунктах вздовж Житомирської траси.

🔻Чернігівщина. Чернігів – оборонні бої навколо міста.

Увечері – мінометний обстріл одного з житлових мікрорайонів міста, загиблих немає.  Вночі – сильні обстріли позицій оборонців міста та житлових кварталів, дані по руйнуваннях та постраждалих уточнюються.

🔻Житомирщина. Вночі три ракетно-бомбових удари: Житомирський та Коростенський райони. Двоє поранених, 12 евакуйованих

🔻Харківщина. Харків: вночі окупанти продовжували наносити удари зі зброї дальної дії по окраїнах міста.  

По області: авіаударами атакували Оскіл Ізюмського району. Ракета влучила прямо в один із житлових будинків. Загинула родина із 4 осіб. 4-річна дитина поранена.

Ведуться активні бої в Ізюмі.

🔻Волинь. Ввечері близько 22.00 був ракетний удар у нафтобазу на окраїні Луцька. За попередніми даними жертв немає. Гасіння триває.

🔻Луганщина. У Сєвєродонецьку та Рубіжному невпинні обстріли. У передмісті Сєвєродонецька, в с. Борівському, загинула дитина. ЗСУ вибили росіян з одного з районів Рубіжного. 

Загалом на Луганщині та Донеччині за день відбили 5 масованих атак російської армії – знищені танки, БМП, автотранспорт противника. Сьогодні зранку ще один загиблий та один поранений у Рубіжному.

🔻Донеччина. Стабільно  напружено – по всій лінії зіткнення. Ворог атакує, але не просунувся. Блокада Маріуполя триває. Колона автобусів, що вирушила із Запоріжжя до Бердянська для евакуації маріупольців, поки що стоїть перед в'їздом в місто – не пропускають.

🔻Херсонщина. Остання доба ознаменувалася сильними вибухами. Найчастіше повідомлення про бойові дії приходили з територій, які межують з Миколаївщиною та Дніпропетровщиною (Високопілля, Велика Олександрівка, Берислав, Снігурівка, Станіслав). За останню добу російські військові дуже сильно обстріляли с. Станіслав та смт Велика Олександрівка, є загиблі, серед них діти.

🔻На Миколаївщині, Вінниччині, Закарпатті, Тернопільщині, Хмельниччині, Львівщині, Полтавщині, Черкащині, Івано-Франківщині, Одещині, Сумщині, Кіровоградщині, Чернівецькій та  Запорізькій областях відносно спокійно.

09:02

У Києві внаслідок потрапляння залишків збитої ракети виникла пожежа на території приватної садиби у Дарницькому районі, жертв немає.

 
08:52

Окупанти вдерлися до офісу Представництва президента України в АР Крим у Херсоні: зламали двері, зняли державний прапор та ймовірно винесли техніку та документи.

08:29

🟦🟨Світові актори на червоному хіднику Оскара-2022 висловили солідарність з Україною та доповнили свої образи стрічками та прапорцями. Зокрема Джейсон Момоа, Томмі Лі Кертіс, Семюель Лі Джексон та Бенедикт Камбербетч.

 
08:05

На Луганщині продовжуються обстріли. Найгарячіше в Рубіжному, Сєвєродонецьку, Попасній. У Рубіжному один загиблий та один поранений.

Міста – під українським прапором 🇺🇦

 

07:30

🇺🇦 На вулицях світу продовжують малювати мурали на підтримку України

 Вільнюс, Литва
 Лондон, Велика Британія
06:55

Зведення від Генштабу

▪️ На Авдіївському напрямку українські воїни відбивають штурмові дії окупантів в районі населеного пункту Верхньоторецьке.

▪️ Угруповання сил і засобів оборони міста Києва стримує противника, який намагається прорвати оборону з північного заходу та сходу, з метою взяття  під контроль ключових автошляхів та населених пунктів.

▪️ На півдні основні зусилля Сил оборони зосереджуються на організації оборонних заходів Кривого Рогу, Запоріжжя та Миколаєва, утриманні визначених ділянок морського узбережжя, охороні та обороні об’єктів критичної інфраструктури.

▪️ На Донецькому та Луганському напрямках угрупованням Об’єднаних сил за добу відбито 5 атак ворога. Українські воїни знищили 2 танки, бойову машину піхоти та один автомобіль. Також противник мав втрати у живій силі.

▪️ Угруповання Повітряних Сил ЗСУ за попередню добу знищили 4 літаки, 1 вертоліт, 2 БПЛА різних типів та 2 крилаті ракети. Авіація Повітряних Сил, також була задіяна для нанесення ударів по визначених наземних цілях та об’єктах  окупантів.

06:28

У Росії заблокують сайт з епізодами мультсеріалу "Масяня"

В останній серії головні герої Масяня та Хрюндел обговорюють новини та намагаються приховати від їхнього друга Лохматого – етнічного українця – те, що Росія розпочала війну. Наприкінці епізоду Масяня приходить до президента Росії Володимира Путіна, називає його нацистом та залишає йому японський меч для самогубства.

05:45

"Нещодавні глобальні події змусили багатьох із нас почуватись знесиленими. Але коли ви стаєте свідками сили та гідності тих, хто стикається з таким спустошенням, неможливо не бути зворушеним їхньою стійкістю. Неможливо не бути враженим тими, хто знаходить у собі сили продовжувати боротьбу в неймовірній темряві," – акторка Міла Куніс нагадала про війну під час вручення премії "Оскар".

Вона не назвала Україну прямо. Однак після проови на екрані над сценою з'явився заклик хвилиною мовчання підтримати український народ, який стикнувся з агресією, а також долучитись до збору коштів для гуманітарної допооги.

05:00

Доброго ранку 🙂

  • Швейцарський страховик Zurich Insurance відмовився від свого багаторічного логотипа у вигляді літери "Z" аби тільки не асоціюватися із загарбницькою політикою путінської росії.
  • Три найбільші банки Японії MUFG Bank, Mizuho Bank та Sumitomo Mitsui Banking Corp планують зупинити доларові операції з російським "Сбєрбанком".
  • Чеська Республіка заморозила активи на сотні мільйонів крон російських громадян та компаній, які підпадають під санкції ЄС.
  • Російський "Мегафон" виключили з міжнародної асоціації операторів мобільного зв'язку.
  • Фінський оператор поїздів VR після оголошення про скасування залізничного пасажирського сполучення з РФ заявив про призупинення вантажних перевезень.

Читайте також: Вплив на "спонсорів" російської війни та заробітки "Газпрому": підсумки на економічному фронті 27 березня

Теми: війна
Матеріали за темою