Війна. 71 день. ОНЛАЙН

"Українська правда" — Четвер, 5 травня 2022, 05:30

Розпочався 71-й день повнтомасштабної війни. Основні зусилля Росія концентрує на сході. Крім того, від окупації та атак потерпають міста на півдні, як то на Херсонщині, Миколаївщині, Харківщині, Запоріжжі.

Увага всього світу прикута до Маріуполя та "Азовсталі", на територію якого прорвався ворог. З міста почали евакуйовувати цивільних. Українські бійці продовжують залишатись всередині у складних умовах.

"Українська правда" слідує за подіями в режимі онлайн.

08:50

Стрічка українського фейсбуку нині переповнена фотографіями та спогадами про Олександра Махова – ветерана АТО, журналіста, військового, який загинув 4 травня від російського обстрілу в районі Ізюма на Харківщині. 

24 лютого Махов, який після демобілізації працював журналістом на "Україна 24" та каналі "Дом", повернувся на фронт. Звідти, під звуки атрилерії, по відео зробив своїй дівчині Анастасії Блищик пропозицію – символічною обручкою стало кільце від гранати.

Свій наступний, 37-ий день народження, він хотів зустріти на березі океану.

Махов був першим українським журналістом, який поїхав в Антарктиду, єдиним, хто полетів зустрічати евакуюваних з Уханя українців у 2020 році. Він зробив десятки сюжетів з фронту. Сам був переселенцем з Луганщини.

Нижче – спогади засновника фонду "Повернись живим" Віталія Дейнеги про Олександра Махова.

"З Саші можна було гнати цілодобово, отримувати жарти у відповідь і завжди посміхатися. Він був одним з тих, кого я дуже люблю – людей з почуттям самоіронії, які не сприймають себе надто серйозно.

Саша був одним з кращих воєнкорів. І коли пішов на дембель, повернувся на війну вже як журналіст. Він навчав інших знімати війну, не даючи ворогу зайвої інформації. Допомагав іншим ставати профі у цій непростій професії. 

А ще він був волонтером "Повернись живим". Він був одним з вдячних ветеранів, які хотіли віддячити нам за те, що ми робили і робим. З тих, хто відповідає на добро добром, навіть коли ти йому вже не потрібен. А ще він зробив татушку з нашою ілюстрацією слова "Покемон" (сленгова назва кулемету, з яким він воював). Це було дуже мило і зворушливо.  

(...) Я завжди буду пишатись тим, що мав честь створювати разом. Якщо після смерті щось є – то ми обовʼязково побачимось. Буду гнати з того що за життя ти працював на каналі Ріната, і через це в раю тобі дали гірший номер. А ти будеш показувати "Покемона", і казати що це індульгенція. І ми будемо багато сміятись.

Ти був справжнім. В тобі не було фальші та пафосу. До своєї останньої миті ти лишався собою. Я завжди пишатисмусь тим що тебе знав".

 

08:29

В окупованому Криму заявили, що почали відновлювати сполучення між півостровом та Херсонщиною 😡

07:46

Росіяни знову атакували Краматорськ на Донеччині ракетами ⚡

У ніч на 5 травня вони завдали ракетного удару по житлових районах та центральній частині – 25 людей постраждали, 6 з них потребують допомоги в лікарні.

Наслідки удару на фото та відео голови Донецької ОВА Павла Кириленка.

07:30

Ранкове зведення від Генштабу:

  • противник не припиняє наступати на сході, щоб встановити повний контроль над територією Донецької і Луганської областей й отримати сухопутний коридор з Кримом
  • одночасно ворог провокує напруженість у Придністровському регіоні Молдови 

Детальніше по напрямках:

📍на Волинському, Поліському та Сіверському напрямках противник активних дій не проводив

📍на Слобожанському напрямку ворог продовжує обстрілювати Харків і вести розвідку. Північніше від Ізюму продовжуються артилерійські та мінометні обстріли

📍на Донецькому і Таврійському напрямках тривають ворожі артобстріли вздовж лінії зіткнення. Противник застосовує оперативно-тактичну та армійську авіацію для ракетно-бомбових ударів, щоб скувати дії українських військ з метою сковування дій наших військ

📍противник намагається наступати на Лиманському, Сєвєродонецькому та Попаснянському напрямках – успіху не має.

📍на Авдіївському та Курахівському напрямках ворог продовжує обстрілювати позиції захисників України

📍у районі Маріуполя основні зусилля російські окупанти зосереджують на блокуванні та спробах знищення наших підрозділів в районі "Азовсталі". Противник поновив наступ за підтримки авіації 

📍на Південнобузькому напрямку ворог активних бойових дій не проводив. Завдавав ракетно-бомбових ударів по позиціях наших військ та інфраструктурі регіону

📍завдяки успішним діям українських захисників і захисниць окупанти втратили контроль над кількома населеними пунктами на межі Миколаївської та Херсонської областей.

07:04

Президент Європейської ради Шарль Мішель чекає "кращого моменту" для внесення до порядку денного для лідерів ЄС розгляд заявки України на членство 🙄

06:37

Посолка доброї волі ООН, акторка Анжеліна Джолі після візиту до Льова опублікувала в інстаграмі фото шматка бобми, яким гралася маленька дівчинка.

"Вона не зрозуміла, що камінь, з яким вона гралася, насправді був уламком бомби. Коли він лежить у твоїй долоні, він нерівний і важчий, ніж ти очікував. Його блиск і незвичайність напевно привернули увагу дитини...", – написала Джолі.

Вона розповіла, що зустрілася з багатьма дітьми, яким діставали уламки після ракетного удару по Краматорську – "це важкий і болісний процес". Деякі уламки були надто близько до життєво необхідних органів, тому видаляти їх було небезпечно – їх залишити всередині дитячих тіл. 

06:04

Білий дім вважає, що Росія вже програла війну з огляду на провали у поставлених цілях.

І Білий дім, як ніхто, продовжує допомагати Росії програвати надалі – зокрема передаючи Україні розвідувальні дані про російські підрозділи 👌

05:30

Головні новини за ніч:

  • Окупанти заборонили керівникам Запорізької електростанції виїжджати з міста, навіть у службових справах.
  • За словами Пентагона, Росія намагалася підірвати можливості України отримувати зброю.
  • Стало відомо, що російські загарбники завдали удару по Закарпаттю ракетами з осколково-фугасним наповненням.
  • Близько 20-ї години в середу ворог 40 разів обстріляв з мінометів громади Сумської області.
Теми: війна
Матеріали за темою