Хроніки війни. День 135. ОНЛАЙН

"Українська правда" — П'ятниця, 8 липня 2022, 09:00

Триває 135 день повномасштабної війни з Росією.

Загарбники кидають всі сили на Луганщину та Донеччину, де щодня точаться активні бої, гинуть цивільні і знищуються населені пункти. Українські захисники намагаються звільняти території на Запоріжжі та Херсонщині. 

Росіяни знову активізували ракетні обстріли: гинуть цивільні та руйнуються житлові будинки на півні та сході.

"Українська правда" слідкує за найважливішими подіями в країні та світі в режимі онлайн.

00:08

23:50

У Ватикані говорять, що Папа Римський Франциск у серпні може здійснити візит до України, але це залежатиме передусім від стану здоров’я понтифіка.

23:21

❗Ірина Верещук закликає мешканців окупованих районів Херсонської й Запорізької областей евакуюватися всіма можливими способами.

22:17

Миколаївські десантники знищили 5 танків і взяли в полон окупантів

 
 
21:46

Коли артилерія замовкає, починає говорити піхота!

Як 229-й батальйон 127-ї бригади ООС захищає кордони Харківської області

21:16

💪На Херсонському напрямку ЗСУ знищили два командних пункти російських військ.

20:45

Канада підтвердила Німеччині, що розблокує турбіну для "Північного потоку-1". Український уряд вважає це рішення "необгрунтованим та небезпечним для санкційного режиму".

20:21

Харків💔

фото Євгенія Малолєтки

❗Обережно, на світлинах є мертві українці, яких вбила Росія

 
 
 
20:09

В тимчасово окупованій Новій Каховці вбили поліцейського Сергія Томка, який перейшов на бік росіян і був заступником керівника місцевої "поліції". Зрадник займався інформаційними та політичними заходами. Про це пише Центр національного спротиву.

 

19:27

Звуки війни

18:50

Оперативна інформація станом на 18:00

На Краматорському напрямку ворог здійснив обстріли цивільної та військової інфраструктури в районах населених пунктів Сіверськ, Серебрянка, Карпівка, Слов’янськ та Крива Лука. Авіаудар зафіксовано поблизу Тетянівки.

Сили оборони України завдали потужного вогневого ураження по позиціях противника в районі Верхньокам’янського, чим змусили підрозділи ворога відійти від населеного пункту".

Деталі: На Харківському напрямку противник веде оборонні дії та намагається покращити тактичне положення в окремих районах. Обстрілював із ствольної та реактивної артилерії околиці та місто Харків, а також райони населених пунктів Уди, Дементіївка, Леб’яже, Піщане, Замулівка, Петрівка, Питомник, Мосьпанове, Коробочкине, Слатине, Світличне, Шевелівка, Перемога, Верхній Салтів, Нове та Байрак.

Неподалік Дементіївки українські захисники двічі відбили штурмові дії ворога та відкинули його назад. Противник завдав авіаудару в поблизу Петрівки.

На Слов’янському напрямку ворог намагається покращити тактичне положення своїх підрозділів. Обстріляв із мінометів, ствольної та реактивної артилерії райони Долини, Мазанівки, Краснопілля, Гусарівки, Новопавлівки, Червоного, Вірнопілля та Хрестища.

Наступальні дії ворога в районі населеного пункту Богородичне, в результаті вогневого ураження, захлинулися. Окупанти з втратами відійшли.

На Бахмутському напрямку противник обстрілював українські позиції поблизу Спірного, Івано-Дар’ївки, Нью-Йорка та в районі Вуглегірської ТЕС. Здійснив авіаудари неподалік Берестового і Покровського.

За підтримки артилерії та оперативно-тактичної авіації окупанти безуспішно намагалися вести наступ у районах населених пунктів Спірне та Івано-Дар’ївка. Зазнали втрат та відійшли.

Тривають бої поблизу Веселої Долини.

На Південнобузькому напрямку підрозділи противника намагалися вести наступальні дії в районі населеного пункту Велике Артакове. Українські воїни швидко придушили цю спробу та відігнали окупантів. Зберігається велика загроза ракетних ударів по критичній інфраструктурі регіону.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках продовжуються обстріли із мінометів, ствольної та реактивної артилерії по лінії зіткнення. Ворог завдав авіаційних ударів неподалік Новоандріївки.

На Волинському та Поліському напрямках підрозділи збройних сил Білорусі ведуть розвідку, посилюють заходи протидії технічним засобам розвідки, насамперед БпЛА. На території цієї країни продовжено дію закриття повітряного простору над південною частиною країни до 7 жовтня поточного року. Заборона на польоти цивільних повітряних суден діє з 24 лютого поточного року.

Корабельне угруповання противника продовжує виконувати завдання в акваторії Чорного та Азовського морів, триває блокування цивільного судноплавства в північно-західній частині Чорного моря.

18:30

Резніков розповів, скільки бійців захищає Україну

На сьогодні у зв’язку з мобілізацією задіяні до 700 тисяч військових Збройних сил, Національної гвардії – до 90 тисяч, прикордонників – близько 60 тисяч, Національної поліції – 100 тисяч.

18:06

Російські окупанти у телефонних розмовах зі своїми родичами дивуються якості шкарперток, які видають воїнам Збройних Сил. 

17:40

На тимчасово окупованих територіях росіяни почали відсторонювати від влади колаборантів і призначати на посади російських силовиків. 

17:20

На військовому аеродромі "Зябровка" в Гомельській області Білорусі з квітня збільшилася кількість зенітно-ракетних комплексів С-400 "Тріумф", а також з'явилися замасковані БМП і танки.

 
16:54

🇨🇦 Канада запровадила персональні санкції проти ще 29 осіб у зв’язку з агресивною війною Росії проти України.

Зокрема, у списку — Владімір Гундяєв (патріарх Кіріл), речниця МЗС РФ Марія Захарова, пропагандистка Ольга Скабєєва.

 
16:27

Міністр оборони Олексій Резніков назвав три можливі сценарії завершення війни з Росією серед яких розвал РФ, перемога України на полі бою, та черговий нібито "жест доброї волі РФ".

16:16

Державний секретар США Ентоні Блінкен на міністерській зустрічі G20 закликав Москву припинити блокаду експорту українського зерна.

Він прямо звернувся до Росії, сказавши: "Нашим російським колегам: Україна — не ваша країна. Її зерно — не ваше зерно. Чому ви блокуєте порти? Ви повинні випустити зерно", — сказав чиновник.

15:50

👊🏼 Україна може завдати нищівного удару по Кремлю, атакувавши Керченський міст, використовуючи нещодавно поставлені ракети Harpoon — про це заявив колишній командувач об'єднаними силами НАТО в Європі генерал Філіп Брідлав.

 
15:23

Фонд "Повернись живим" придбав 100 безпілотних авіаційних комплексів латвійської фірми Atlas — спеціальної військової розробки, яка стоїть на озброєнні в ряді країн НАТО.

 
15:01

Президент Володимир Зеленський відвідав передові позиції Збройних сил під час поїздки до Дніпропетровської області.

 
 
14:48

Російська крилата ракета, яку запустили з літака по Одеській області, розірвалася над Чорним морем

14:13

Російське "імпортозаміщення".

Санкції Заходу і дефіцит мікросхем доводить росіян до "реюзу" чіпів. У підсанкційному Сбербанку почали "виколупувати" схеми зі старих, але не активованих раніше карток, і вставляти їх у нові.

13:49

Зеленський вважає, що за низки умов військові дії з Росією можуть закінчитися до кінця 2022 року.

09:00

Що відбувається на фронті? Зведення Генштабу:

На Волинському та Поліському напрямках без суттєвих змін.

На Сіверському напрямку ворог обстріляв із реактивної артилерії та мінометів район населеного пункту Михальчина Слобода Чернігівської області.

На Харківському напрямку окупанти продовжують оборонні дії. Обстрілюють з артилерії, реактивних систем залпового вогню і танків в районах населених пунктів Харків, Микільське, Леб’яже, Уди, Дементіївка, Верхній та Старий Салтів, Петрівка, Руські Тишки та Байрак. Завдали авіаудару неподалік Петрівки.

Українські воїни рішуче придушили спробу ворожого штурму в напрямку Дементіївки.

На Слов’янському напрямку ворог здійснював вогневий вплив з артилерії різних калібрів в районах населених пунктів Волобуївка, Хрестище, Гусарівка, Чепіль, Мазанівка, Долина, Червоне, Дібрівне, Богородичне та Адамівка.

В районі Богородичного наші захисники завдали ворогу втрат під час його чергової спроби наступу та відкинули окупантів назад.

На Краматорському напрямку окупанти обстрілювали із ствольної та реактивної артилерії райони Сіверська, Григорівки, Білогорівки, Золотарівки, Серебрянки, Верхньокам’янського, Званівки та Роздолівки. Ворог вів наступ в напрямку Верхньокам’янського, має частковий успіх.

На Бахмутському напрямку Росія обстрілювала з мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Бахмут, Спірне, Івано-Дар’ївка, Берестове, Покровське, Вершина, Володимирівка, Опитне, Торецьк, Зайцеве, Кодема, Клинове та Нью-Йорк. Завдала авіаційних ударів поблизу Вершини та Вуглегірської ТЕС.

Окупанти наступають в напрямку Веселої Долини та в районі населеного пункту Спірне, бойові дії тривають.

На Авдіївському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках тривають перестрілки вздовж лінії зіткнення із мінометів, танків, ствольної та реактивної артилерії. Ворог завдав авіаударів неподалік Василівки, Авдіївки, Новоселівки, Веселого та Новомихайлівки.

На Південнобузькому напрямку загарбники зосереджують свої зусилля на недопущенні наступу Сил оборони України. Здійснюють систематичний вогневий вплив із ствольної та реактивної артилерії вздовж лінії зіткнення, щоб скувати дії наших військ.

Теми: війна
Матеріали за темою