Статті

Адвокат Попков: На пресинг Геннадія Афанасьєва працюють п'ять федеральних відомств

Мабуть, не тільки з "кримської четвірки", а й з усіх "в'язнів Кремля", Геннадію дістається найбільше. Він - особистий ворог системи. (рос.)

Заплати Ахметову і друзям президента, або Формула з доходом на 24 мільярди

Нова формула розрахунку тарифів за електроенергію, розроблена НКРЕ, допоможе оточенню президента і Рінату Ахметову заробити близько мільярда доларів. (рос.)

Роман Безсмертний: Виборів на Донбасі не буде ні цього, ні наступного року

Роман Безсмертний, представник України в "політичній підгрупі", повідомив про свою відставку. "Європейській правді" він розповів про майбутнє Мінська, можливі помилки та імовірний подальший розвиток ситуації.

Дитина тиждень повчилася у незвичайній школі. Враження мами

Дитина журналіста УП, яка навчається в державній спеціалізованій школі, тиждень відвідувала 1 клас альтернативної школи "Соняшник", щоб побачити проект зсередини.
Справа Краснова

Зрадник чи жертва? Що відомо про справу Станіслава Краснова

"Українська правда" відновила повну хронологію подій і зібрала версії усіх учасників "справи Станіслава Краснова".
фактчекінг

Який Гройсман маніпулятор: аналіз відеозвернення прем'єра

VoxCheck проаналізував трьоххвилинний спіч-звіт Володимира Гройсмана. Грубих помилок і відвертої брехні не виявили, але знайшли спроби маніпулювання.

"Кольорова революція" в Македонії – український сценарій для кандидата на вступ до ЄС

Тисячі людей на вулицях міст, сутички з поліцією, розгромлена канцелярія президента, а головне – погрози ЄС ввести санкції щодо провідних політиків країни.

Революція без змін?

Олігархи висмоктують багатство з суспільства, смикаючи за ниточки в судовій системі, політиці і виборчих системах, ЗМІ та бізнесі. Ця боротьба за гроші і владу породжує хаос.

Іванна Климпуш-Цинцадзе: Я вже кілька разів пояснювала в уряді, що означає термін "євроінтеграція"

Призначення Іванни Климпуш-Цинцадзе на посаду віце-прем’єра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції викликало щиру підтримку експертної спільноти. ЄП поговорила з віце-прем’єром.

Новий план для МВФ: більш високі тарифи і реформа Податкової

Уряд в середу може виконати одну з найголовніших вимог Фонду - підвищити тарифи на газ для населення до 100% його імпортної ціни.
Культура

Кобзон vs Кобзар. Культура самопроголошених республік

І в "ДНР", і в "ЛНР" культурне життя давно відновилося. Схоже, ніхто не замислюється, до чого може призвести нинішня культурна політика керівників самопроголошених республік.

Полювання на кнопкодавів. Як змусити депутатів голосувати особисто

За 23 роки жодного депутата не притягнуто до відповідальності за кнопкодавство, тому що чинне законодавство України не передбачає санкцій за нього.

Як не розоритися через мобільний зв'язок за кордоном. Порівняння тарифів

Залишатися на зв'язку з власним номером за кордоном досі дорого. Знизити витрати можна за допомогою SIM-карт двох мобільних операторів, SIM-карт місцевих операторів та VoIP-сервісів у безкоштовних мережах Wi-Fi. (рос.)
інфографіка

Криза закінчилася. Офіційно

Ціни на сировинних ринках рухаються останнім часом тільки вгору, на тлі чого почала зростати і економіка України. (рос.)

Наслідки Чорнобиля. Україна може розраховувати, що ЄС допомагатиме й надалі

В Євросоюзі, та й поза ним, рішення використовувати або не використовувати ядерну енергію як частину енергетичного балансу кожна країна ухвалює самостійно.
Фото

Самопожертва заради прогресу. Монументальні мозаїки Прип’яті

Іван Литовченко присвятив 10 років життя художньому оформленню Прип’яті. Нині його мозаїки у напівзруйнованому стані.
ЧАЕС

Чорнобиль. 30 років потому

Під вечір 26 квітня ми, п’ятнадцятирічні хлопчаки лазили на дах нашої 9-поверхівки і у моторошному захваті дивилися на заграву над 4-м блоком ЧАЕС. А через день, 27 квітня, о 14.00 на жовтих "Ікарусах" ми поїхали з Прип'яті, щоб більше ніколи не повернутися в рідні домівки.

МВФ: Україні потрібно не допустити відкату тих реформ, які вже проведені

"Українська правда" у Вашингтоні поговорила з першим заступником директора-розпорядника МВФ Девідом Ліптоном про глобальні виклики для МВФ і світової економіки, а також про очікування від нової української влади. (рос.)

Союзник не мимоволі: що показав візит Порошенка до Румунії

Війна України з Росією довела Румунії, що Київ таки порвав із Москвою. А оскільки в Румунії до РФ ставляться досить негативно, то принцип "ворог мого ворога – мій друг" сприяв інтенсифікації діалогу Бухареста та Києва.

Сергій Будкін: Олігархи "здулися"

Скільки коштують українські банки, чому Україні не вдається приватизація, якими будуть наслідки Panamagate, що буде з олігархами у найближчі роки, і хто їх замінить. (рос.)
інтерв'ю

Міністр Вадим Черниш: Донори готові давати більше грошей на відновлення Донбасу

Джерела УП кажуть, що ключова мотивація створення нового міністерства - освоєння грантів і кредитів. УП поговорила з міністром у справах окупованих територій і тимчасово переміщених осіб Вадимом Чернишем. (рос.)

Дмитро Ушмаєв: Не варто виїжджати з України, якщо ви розглядаєте це як втечу від проблеми

Інтерв'ю з топ-100 успішними підприємцями України: засновник та генеральний директор компанії "Три Ведмеді" Дмитр Ушмаєв.

Книга як неможливий діалог. Бібліотека Юрія Іздрика

Екскурсія книгозбірнею письменника і розмова про різні типи читання та представників "магічного реалізму"...

Як не дати Путіну карт-бланш

Вимагати від України реалізації зобов’язань за Мінськими домовленостями в той час, як російська сторона займається фактичним приєднанням Донбасу, означає створення російської маріонеткової республіки на сході України з благословення Заходу.

П'ять найскандальніших голосувань в історії Ради

"Українська правда" вирішила згадати п’ять найбільш епічних провалів в історії Верховної Ради, п’ять рішень, які коштували країні мільярди доларів, сотні життів і частини території.

ТОП-5 стартапів України - підсумки iForum 2016

У Києві пройшла восьма найбільша в країні конференція інтернет-діячів - iForum. ЕП вибрала найцікавіші доповіді з тих, які там прозвучали. (рос.)

Матюшина і її громада. Чому в Коцюбинському розпустили депутатів

Зараз у селища два ключових питання: коли Матюшина буде відновлена в правах, і коли ЦВК призначить перевибори. За ситуацією в Коцюбинському пильно спостерігають з Києва. Успіх місцевої громади - це один з тестів реформи децентралізації. (рос.)

Вразлива система. Як чиновники намагаються обдурити ProZorro

ЕП проаналізувала, які слабкі місця є у ProZorro, і як недобросовісні бізнесмени та чиновники намагаються цим скористатися. (рос.)

Після Шокіна. Як Луценко готується стати новим генпрокурором

На шляху Луценка до ГПУ є кілька перепон. "Українська правда" розбиралася, як Юрій Луценко збирається очолювати ГПУ, та що буде з фракцією БПП.

Шлях "Гатило". Як знайти новий життєвий старт після війни

Валерій Чоботар про особистий шлях відновлення бійця та про тонкощі психологічної роботи із ветеранами.

ЄС скасує візи, не підписуючи угоду з Україною: чому це важливо та як це працюватиме

Хто здатний зірвати скасування віз? Чи зможуть Нідерланди загальмувати безвізовий так, як загальмували асоціацію? Коли "безвізові обіцянки" перетворяться на реальне скасування віз?

Як зупинити будівництво Керченського мосту: три козирі в руках України

В України є три юридичних механізми, здатних зупинити агресора. Але часу лишається мало, а тому діяти треба вже сьогодні.