Кандидати – "рекламні імпотенти"?

Понеділок, 11 січня 2010, 18:06
Кандидатів у президенти потрібно оцінювати по тому, наскільки професійні їхні реклама та PR. Це показує тобі здатність кандидата підбирати ефективну команду ще на етапі передвиборної гонки. Особливо цікаво проводити подібну оцінку, коли передвиборна реклама та PR більшості кандидатів провальні.

Одна із проблем при створенні рекламних повідомлень вже була розглянута автором. Друга глобальна проблема, яку я б хотів розглянути - "рекламна імпотенція" наших кандидатів.

Чому саме "імпотенція", ви зрозумієте, прочитавши цю статтю.

Що повинна робити реклама - політична в тому числі? Відповідь настільки проста, що її можна помістити у два пункти:

1. Повідомляти інформацію, яка привертає увагу,спричиняє інтерес і викликає бажання;

2. Надаватиалгоритм дій увипадку, якщо інформаціявиявиласяактуальною.

Класика. Усе. Нічого більше. Результат залежить тільки від того, наскільки талановито "упакувати" ці два пункти в самому рекламному ролику або плакаті.

А тепер давайте перенесемо ці два пункти на передвиборну рекламу виборів президента України 2010:

Що є інформацією, яка викликає бажання? Абсолютно вірно! ЧИСЛЕННІ передвиборні обіцянки, якими майорить реклама. Хтось глобально обіцяє підвищення соціальних стандартів. Хтось дає точкові "пропозиції" для різних верств населення. Але сам факт більш-менш привабливої для вас обіцянки є у всіх кандидатів. Адже комусь цікавий долар по 6 гривень від Тимошенко?

А що ж є дією?

Логічно, дія в цьому випадку - голосування - процес постановки хрестика біля прізвища кандидата. І в рекламі кандидата ця дія повинна виражатися як мінімум банальним реченням "Голосуй за ...".

Але в рекламі кандидатів навіть цієї дії немає! Ніхто з кандидатів активно (!) не використовував слово "голосуй" (його синоніми) у своїх месиджах. 

Звідси й випливає моє епатажне визначення "рекламна імпотенція" наших кандидатів - бажання є, а дії - немає.

Справедливості заради потрібно відзначити - одна з реклам містить слово "голосуй", але воно "заховане" у середині тексту й звучить змазано, а тому їм можна знехтувати.

А тепер давайте на одному прикладі уявимо, що може відбуватися в голові рядового виборця, коли він читає рекламу: "Сильний президент - сильна країна".

Такі слогани несуть у собі небезпеку для кандидата. Упевнений на 100%, що найсильнішим кандидатом (у різних змістах цього слова) народ вважає Януковича. Таким чином, таке повідомлення частково відіграє на користь Віктора Федоровича.

"Сильний президент - сильна країна!", - згадає в кабінці шахтар і проголосує 17 січня не за Тігіпка, а за Януковича. Ну не попередили нашого шахтаря, що ГОЛОСУВАТИ потрібно за Тігіпка як за сильного президента!

Не вірите? Тоді відволічемося від політики і я поділюся гірким досвідом виробників батарейок. Жвавий зайчик у рекламі батарейок це хто? Energizer чи Duracell? 60% респондентів (і ви швидше за все серед них) думають, що це - реклама Energizer. Але насправді - це реклама Duracell. Мільйонні бюджети Duracell зіграли на користь конкурента.

Цікаво впізнає себе в цьому хтось із кандидатів?

Так часто буде відбуватися в політичній рекламі, поки не з'явиться чітка прив'язка між передвиборною обіцянкою й дією "Голосуй" ("Проголосуй", "Підтримай", "Обери").

Дорогі технологи забули, що бюлетені в Україні без фотографій на "брендовому" фоні, і виборець буде ГОЛОСУВАТИ за прізвища кандидатів, що складаються із непоказних літер.

Як удосконалювати рекламу? 

Беремо слоган "Країну врятує продуктивне сіло". 

А) Просто додаємо заклик і одержуємо бюджетний варіант слогана із закликом до дії: "Країну врятує продуктивне сіло. Обирай Яценюка!".

Б) Додаємо ще одне дієслово, яке залучає виборця в процес і показує залежність "село-Яценюк". Одержуємо: "Зроби село продуктивним - обери Яценюка!".

В) Користуємося матеріалом моєї попередньої статті "Хто твій президент?"  та одержуємо практично ідеальний варіант слогана: "Зроби своє село продуктивним - обери Яценюка!"

Це тобі вже не абстракція яка-небудь. Це вже алгоритм дій з особистим інтересом. А як говорить герой популярного фільму "Аватар": "Ніщо так не заспокоює, як армійський інструктаж".

Звичайно, у маркетингу є набагато більш ефективні прийоми й методи. Але ж починати із чогось потрібно.

Які докази вище викладеному?

Розкладу їх на три пункти:

1) Мій особистий досвід проведення рекламних кампаній. 
2) Радянська пропаганда під час Другої світової війни, яка надихнула людей зробити героїчний подвиг. Як приклад: "Бей так: что ни патрон - то немец!"
3) Дві переможні передвиборні кампанії .

1992 рік - "Choose or lose" Бил Клінтон;

1996 рік - " Голосуй или проиграешь " Борис Єльцин. І це була одна із причин збільшення рейтингу Єльцина з 3-6% до 35% (уже в першому турі). 

А тепер давайте повернемося до самого початку статті й до непрямої оцінки кандидатів. Якщо вже консультанти-рекламісти, які працюють на кандидата, тільки частково розуміють суть своєї справи (реклами), подумайте, чого вартий сам ваш кандидат?

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Чи насправді буде обмежена робота онлайн-казино після Указу Президента?

Наріман Джелял: історія спротиву

Як оренда держмайна допомагає бізнесу розвиватися та наповнює держбюджет

Похмура річниця: Запорізька АЕС не повинна стати другим Чорнобилем

Убивчий популізм: що не так з тарифною політикою у водопровідній галузі

Як Данія інвестує в успіх України