Про візи, прописки та еміграцію

Неділя, 17 січня 2010, 10:59

У нас всі все знають. Комусь відомо, що у вік інформаційних технологій потрібна нова індустріалізація. Дехто заявляє, що соцстндарти мають вирости, щоб інфляції було, що їсти.

У декого ось-ось із весною закінчиться криза, проте кіло м'яса дешевше у сусідній Польщі. І вже давно. А дехто із диппаспортом розповідає про корумпованість еврочиновників.

Так ось, коли ми будемо їздити без віз до Ельдорадо залежить від нас і від них. По-перше, вони відмінили візовий режим для Хорватії та Сербії керуючись, насамперед, політичними мотивами. Ці невеликі країни просто необхідно інтегрувати до ЄС, це гарантія євробезпеки.

Корумповану Болгарію взяли навіть до Союзу.

Але з великою Україною дешевше та надійніше залишатися у сусідах, або навіть віддати її під російську "парасольку" впливу. Адже ми - це велика не реформована країна, яке хоч і не несе загрози, проте так і залишається тера інкогніто.

В Європу нас не беруть, бо ЄС задихнеться від реформуванням країни, що корумпована вдвічі більше ніж Болгарія, та територіально більша за Чехію, Словакію і Польщу разом взятих. А технологічно розвинута на рівні чи не початку минулого століття.

Втім, нічого дивного у корупції немає, вона існує навіть у найбільш розвинутих країнах заходу. Там тільки ставки більші і існує розподіл на тих, від кого можна брати, а від кого ні. В Чехії поліція бере хабарі тільки від наших співвітчизників, оскільки знає, що вони не донесуть. Це такий наш елемент культури.

Нічого дивного, що французькі чиновники беруть хабара у найбільш безправних, тобто нелегалів, ця поведінка притаманна людині незалежно від географії та національності - використовувати найбільш знедолених та залежних. Щоправда в Україні за цим принципом живуть не тільки правоохоронці, а, найперше, політична і економічна еліти.

Про візи для українців годі згадувати поки у нас прозорий східний кордон, а через нього можна хоч танк у сумці завезти. Візи українцям не даватимуть, тому, що ми вже не Росія, проте крім нас про це ніхто і не знає.

Натомість введення віз для іноземців буде банальним плювком собі ж в обличчя. Адже в Україну і так мало хто їде - бо ж ми не Росія. А із візами сюди взагалі ніхто не сунеться.

Щодо корупції європейського чиновництва... Отримати Шенгенську візу набагато простіше, ніж змінити прописку в Україні, яку назвали реєстрацією (бо ж переважна більшість чоловічого населення знаходиться у військові кабалі).

Так от - за 100 усміхнених американський президентів принципові капітани та полковники готові вирішити будь-яке питання.

Корупція має властивість не зупинятися на одній установі, вона намагається пронизувати все суспільство. Іноземні посольства - не виключення. У бюджетах більшості іноземних фірм, до речі, закладено до 10% коштів на випадки не передбачені законодавством, а значаться ці гроші під графою "національні особливості".

Поки наші політики будуть жити в ілюзіях від свого народу, доти ми будемо емігрувати та не народжуватись. Це мовчазний та не усвідомлений протест.

Євген Білоножко, для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Чи насправді буде обмежена робота онлайн-казино після Указу Президента?

Наріман Джелял: історія спротиву

Як оренда держмайна допомагає бізнесу розвиватися та наповнює держбюджет

Похмура річниця: Запорізька АЕС не повинна стати другим Чорнобилем

Убивчий популізм: що не так з тарифною політикою у водопровідній галузі

Як Данія інвестує в успіх України