О визах, прописке и эмиграции

50 просмотров
Воскресенье, 17 января 2010, 11:59
Евгений Билоножко
преподаватель Национального педагогического университета имени Драгоманова

У нас всі все знають. Комусь відомо, що у вік інформаційних технологій потрібна нова індустріалізація. Дехто заявляє, що соцстндарти мають вирости, щоб інфляції було, що їсти.

У декого ось-ось із весною закінчиться криза, проте кіло м'яса дешевше у сусідній Польщі. І вже давно. А дехто із диппаспортом розповідає про корумпованість еврочиновників.

Так ось, коли ми будемо їздити без віз до Ельдорадо залежить від нас і від них. По-перше, вони відмінили візовий режим для Хорватії та Сербії керуючись, насамперед, політичними мотивами. Ці невеликі країни просто необхідно інтегрувати до ЄС, це гарантія євробезпеки.

Корумповану Болгарію взяли навіть до Союзу.

Але з великою Україною дешевше та надійніше залишатися у сусідах, або навіть віддати її під російську "парасольку" впливу. Адже ми - це велика не реформована країна, яке хоч і не несе загрози, проте так і залишається тера інкогніто.

В Європу нас не беруть, бо ЄС задихнеться від реформуванням країни, що корумпована вдвічі більше ніж Болгарія, та територіально більша за Чехію, Словакію і Польщу разом взятих. А технологічно розвинута на рівні чи не початку минулого століття.

Втім, нічого дивного у корупції немає, вона існує навіть у найбільш розвинутих країнах заходу. Там тільки ставки більші і існує розподіл на тих, від кого можна брати, а від кого ні. В Чехії поліція бере хабарі тільки від наших співвітчизників, оскільки знає, що вони не донесуть. Це такий наш елемент культури.

Нічого дивного, що французькі чиновники беруть хабара у найбільш безправних, тобто нелегалів, ця поведінка притаманна людині незалежно від географії та національності - використовувати найбільш знедолених та залежних. Щоправда в Україні за цим принципом живуть не тільки правоохоронці, а, найперше, політична і економічна еліти.

Про візи для українців годі згадувати поки у нас прозорий східний кордон, а через нього можна хоч танк у сумці завезти. Візи українцям не даватимуть, тому, що ми вже не Росія, проте крім нас про це ніхто і не знає.

Натомість введення віз для іноземців буде банальним плювком собі ж в обличчя. Адже в Україну і так мало хто їде - бо ж ми не Росія. А із візами сюди взагалі ніхто не сунеться.

Щодо корупції європейського чиновництва... Отримати Шенгенську візу набагато простіше, ніж змінити прописку в Україні, яку назвали реєстрацією (бо ж переважна більшість чоловічого населення знаходиться у військові кабалі).

Так от - за 100 усміхнених американський президентів принципові капітани та полковники готові вирішити будь-яке питання.

Корупція має властивість не зупинятися на одній установі, вона намагається пронизувати все суспільство. Іноземні посольства - не виключення. У бюджетах більшості іноземних фірм, до речі, закладено до 10% коштів на випадки не передбачені законодавством, а значаться ці гроші під графою "національні особливості".

Поки наші політики будуть жити в ілюзіях від свого народу, доти ми будемо емігрувати та не народжуватись. Це мовчазний та не усвідомлений протест.

Євген Білоножко, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)