Рік ветеранів війни: гуляння на широку ногу?

Вівторок, 09 березня 2010, 12:38

5 березня 335 депутатів Верховної Ради проголосували за те, щоб 2010-й рік оголосити Роком ветеранів Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років. Цей деклараційний реверанс обумовлений 65-ою річницею з дня визволення Радянського Союзу від нацистських загарбників.

"Червона дата" у цьому випадку зіграла фатальну роль із нардепами. Адже для початку потрібно ухвалити держбюджет-2010, а потім фінансово підкріпити добрі починання.

Прикро, але в Україні стало звичкою, що про ветеранів війни державні керманичі згадують за один-два місяці до святкування дня Перемоги.

Насамперед голова кабміну показово озвучує "астрономічні цифри", які виділяються для цієї категорії за статею "одноразова допомога".

Здебільшого, це дорівнює середньомісячній пенсії пересічного громадянина. Приємну місію передавання "святкових грошей" для ветеранів урядовці доручають поштарям.

Наступний крок уваги з боку держави до екс-вояків червоної армії – виготовлення та надсилання листівок із запрошенням на урочистості, які мають відбутися 9 Травня. Як правило, це покладається на місцеві органи самоврядування: міська, сільська, селищна ради.

Так ось уявіть: торік моєму дідусеві-ветеранові, який проживає в одному з райцентрів Хмельниччини, селищна рада надіслала оригінальне запрошення. На папері А4 за допомогою принтеру було віддруковано щось на кшталт святкової листівки. Хоча на вигляд, особливо людині з поганим зором та без окулярів – важко зрозуміти, що це і є запрошення. Над ветеранами просто поглумилися, і все списали на економічну кризу.

Даруйте, але чомусь почуття людської вдячності та піклування про старших у місцевих чиновників так і не прокинулося.

Гріх також не згадати про минулорічні "бойові листки" за підписом голови пенсійного фонду Олексія Зарудного. Ці перли варто зацитувати,  тож  даю кілька витягів з листа: "Ви отримали пенсію за грудень і у Вас виникли запитання: "Чому саме такий її розмір і, взагалі, як розібратися, що коїться з пенсіями останнім часом? "

Верховна Рада ухвалила закон про підвищення соціальних стандартів, який нібито збільшує всі пенсії на 75 гривень і більше. Коли ж пенсійний фонд порахував, виявилося, що понад 6 мільонів пенсіонерів отримають лише 60 копійок. А про інвалідів війни та учасників бойових дій – забули…

Ми пам’ятаємо про те, що 2010 рік – рік 65-річчя Великої Перемоги. І тому уряд Юлії Тимошенко збільшив на 20 відсотків мінімальні пенсії інвалідам війни та учасникам бойових дій. З 1 листопада 2009 року розмір Вашої пенсії становить 1623,36 грн".

Це – цинізм вищого ґатунку! Як піднялася рука у чиновників написати таку нісенітницю, та розіслати у домівки тисяч ветеранів?

Да ви повинні збільшити пенсії згаданій категорії, як мінімум, до 5 000 гривень, щоб забезпечити їхню старість, а не спекулювати на цьому.

Не секрет, що посилене інформування громадян з боку пенсійного фонду – було частиною масової акції уряду Тимошенко напередодні президентських виборів. А тому відбулося зміщення акцентів у бік популізму.

Цього року ВР пропонує кинути кістку у вигляді першочергового безоплатного забезпечення автомобілями ветеранів війни.

Цей проект пройшов перше читання у парламенті 18 лютого і відправлений на доопрацювання у кабмін. З огляду на те, що старий кабмін Тимошенко відправлений у відставку, а новий ще не призначений – це питання затягнеться на невизначений строк.

Тим більш, що ветерани, охочі сісти за кермо "Славути" або "Таврії", давно вишикувалися у довжелезні черги в обласних управліннях праці та соціального захисту населення.

Ще за міністра соцполітики Папієва було підраховано: треба 60 років, щоб усі пільгові категорії, у тому числі й ветерани, забезпечити автівками за державний кошт!

Якщо судити, що масові гуляння припадуть лише на 9 травня, то на черговому деклараційному році можна поставити хрест.

Єдине, що працює у напрямку державного соціального захисту інвалідів війни та учасників бойових дій – військові госпіталі. Та й ті – ледве дихають…

Віталій Тараненко, журналіст, Хмельницький, для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Трансплантація органів та рак шкіри: про що мають знати пацієнти

ПДВ для страхових агентів: нерівні умови та невизначений економічний ефект

Фонд культурних/пропагандистських ініціатив: як Росія використовує культуру для війни

Від локального до універсального: як українській культурі стати помітною у світі

Чому Україні необхідний спеціальний банк для відбудови

Тренер, який не встигає, та збірні з міцним захистом: 6 фактів про суперників України на Євро-2024