Консолідуюча сила копняка Януковича

П'ятниця, 23 квітня 2010, 18:03

Існує старе-добре правило безупинності політичної діяльності: кожна наступна виборча кампанія (чи то окремого політика, чи то політичної сили) мусить починатися відразу ж по завершенню попередньої - і незалежно від успішності/неуспішності останньої.

Якщо ж цього не відбувається, то це може свідчити про дві речі. Або ж політик чи політична сила ставлять хрест на собі в цій якості, або ж планують подальшу свою діяльність перевести в позавиборчу, тобто нелегітимну площину.

У переможців нова виборча кампанія реалізується, в першу чергу, через діяльність саме у владі. У невдах - переважно через діяльність поза владою.

Ну, а вже через характер цієї діяльності можна зрозуміти, з одного боку, наскільки передвиборчі обіцянки переможців відповідають їхнім справжнім намірам, і чого вони прагнуть досягти насправді.

А з іншого боку - чи зробили висновки про причини поразки невдахи і через тиск на які больові точки своїх супротивників вони мають намір посунути їх із влади.

Я свідомо допоки не вживав слово опозиція, позаяк мова далі піде про наші українські реалії. А реалії ті свідчать, що нині в Україні опозиції, в нормальному розумінні цього слова, просто не існує.

Вістка про новітні принизливі Переяславські статті (не плутати із Переяславською Радою) по-харківському мене заскочила якраз на цьому місці писання чергового опусу.

І тут я зрозумів - писати далі немає сенсу, бо виборів в цій країні і при цій владі більше не буде.

Навіть в тому пародійному вигляді, як вони проводились раніше. Бо ті виборчі забавки, які нам час от часу влаштовувала наша панівна верства, - ніщо інше як примітивний лохотрон.

Втім, до останнього часу владоможці, що опинялися біля важелів державного управління, намагалися хоч якось дотримуватись тих правил гри, які вони ж самі нам і нав'язували.

Тепер, схоже, бандюковичі вирішили зіграти в гру без правил, тобто по повному бєзпрєдєлу, забувши, певно, чим таке злодійське зонівське свавілля закінчується - бунтом роботяг.

Як, напевне, забули і про Майдан, котрий багато-хто з них вважає за прикре нєдоразумєніє, котре вже ніколи не повториться.

А даремно. Відверто кажучи, нещодавно цитуючи Тараса Плахтія про копняк у вигляді Януковича, отримавши котрий наше суспільство нарешті почне потроху ворушитися, я не думав, що той копняк буде таким дошкульним і швидким.

Як на мене, на сьогодні кращого консолідуючого суспільство подразника, а особливо протестно і радикально налаштованої його частини, задля об'єднання в єдину антивладну опозиційну потугу годі було би вигадати.

Пригадайте, які чинники раніше в цьому сенсі ставали консолідуючими і об'єднавчими для значної частини нашого народонаселення: пряма загроза національній безпеці та територіальній цілісності (російсько-український конфлікт навколо Тузли) та категоричне несприйняття існуючої системи влади та ненависть до її конкретного кадрового наповнення (Майдан).

З цього ж приводу я вже якось згадував, що десь півроку тому різні соціологічні джерела видавали такі цифри: 70-80% населення не сприймали нашу владу і як систему, і як загальне політбомондівське її уособлення.

А ще близько 70% вважали себе патріотами, якщо в поняття патріотизму закладався не етнічний, а громадянський сенс.

І якщо за цей час такі настрої, можливо, й були дещо знівельовані через виборчий процес, то зараз вони знову відновляться. І якщо раніше згадані суспільно-консолідуючі чинники спрацьовували по окремо, то тепер вони можуть спрацювати, так би мовити, в одному флаконі.

Я не знаю, чи вистачить лише цього одного зовнішньополітичного копняка аби відразу ж роздрочити суспільство до майданового стану, але напевне що стартовим в цьому сенсі він стане обов'язково. Гендлювання бандюковичів національними інтересами України надзвичайно потужний подразник.

А там на підході багато таких копнякових сюрпризів від регіоналів: зокрема розроблений відомою совпрофівською солодкою парочкою Харою та Стояном законопроект нового Кодексу про працю, який спеціалісти відразу ж назвали кодексом про рабовласництво чи так звана азаровщина, котра остаточно доб'є вже винищений на 40% зусиллями Багіні та Ко середній та малий бізнес в Україні.

Жаль, звичайно ж, що ми маємо таке зашкарубле суспільство, котре здатне реагувати лише на нищівні удари, і яке вже майже не звертає увагу на вбивчі вештання дорогами президентського кортежу. Але, як віщав мудрагель Кравчук, маємо те що маємо...

А що стосується виборів, з котрих я почав, то схоже чергова зміна мало легітимної влади відбудеться в нелегітимний же спосіб. І цього разу, напевне, все станеться не так добродушно і мирно, як це відбувалося п'ять років тому...

Валерій Семиволос, вільний журналіст, Харківська область, село Губарівка, Товариство "Малого Кола", для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Чому росте тіньовий ринок тютюнових виробів

Як Україна допомагає удосконалювати американські стандарти тактичної медицини

Ринок, який неможливо знищити ракетами

Як безболісно запровадити електронний документообіг

Надія на біопаливо. Чи буде світло і тепло взимку?

7 кроків до енергетичної незламності України