Українська ідея – владний вампіризм

Понеділок, 31 травня 2010, 16:37
Уряд Азарова став найбільшим централізатором української економіки - "перевершив" навіть гіперцентралізм урядів Тимошенко.

Говорили - їхали, стали і ... заїхали.

Підміна понять, обман своїх і не своїх виборців, одним словом - цинізм (з латини - знущання) пануючих політичних сил, або пануючого політичного класу не просто вражає, а вже дістає!

Клан Кравчука, клани "дніпропетровських" Кучми і Лазаренка-Тимошенко, клан "донецьких" Януковича - всі фінансово-промислово-політичні групи, які формувались на регіональних рівнях, після завоювання центральної влади відразу ставали кланами ЦЕНТРУ, тобто центрального, найбільшого "корита": бюджетного, майнового, земельного.

Отримавши доступ до центральних органів управління щоразу збільшували бюджетні, майнові, земельні повноваження центру і, відповідно, зменшували ті ж повноваження регіонів на місцях.

Найбільш показовим є приклад вузькорегіональної Партії Регіонів. Вона за переважаючим кадровим складом була партією лише одного регіону, отримавши доступ до центральної влади вмить забула про суть своєї назви та ідеології, і замість турботи про регіони почала інтенсивно забирати від цих регіонів всеможливі ресурси.

Звичайно, залишаючи преференції для свого материнського донецького регіону у вигляді податкових пільг, вільних економічних зон, територій пріоритетного розвитку, від чого місцевим жителям - ані тепло, ані холодно, натомість місцевим бізнесменам - солодко і... ще солодше.

Так "блискуче" було підмінено суть ПР-назви на форму PR-обману.

А що ж інші українські регіони? Чому вони так легко прогнулись під вузькорегіональним тиском однорегіональної групи? Невже не очевидним є егоцентризм, як і бюджетоцентризм біло-блакитного вампіра, який п'є кров з цілої країни.

Може допоможуть фактологічні економічні дані:

Таблиця. Динаміка структури бюджетної системи України

 Дані: Госкомстат СССР (за 1990 рік), Держкомстат України

За даними таблиці видно, що біло-сердешна вампірша була не менш кровожадібна - лише пила кров аферистично-елегантно...

Скоро на поганому прикладі України треба буде придумувати новий термін, ще гірший за поняття диктатура і авторитаризм - можливо владовампіризм.

І співавторства цього терміну у Тимошенко і Азарова ніхто не зможе відібрати.

Андрій Новак, кандидат економічних наук, для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Чи насправді буде обмежена робота онлайн-казино після Указу Президента?

Наріман Джелял: історія спротиву

Як оренда держмайна допомагає бізнесу розвиватися та наповнює держбюджет

Похмура річниця: Запорізька АЕС не повинна стати другим Чорнобилем

Убивчий популізм: що не так з тарифною політикою у водопровідній галузі

Як Данія інвестує в успіх України