Не "Юлі – волю", а Янича – до Юлі

Вівторок, 21 лютого 2012, 15:06

Якось дуже погано пахне – і від реформаторсько-підкилимної метушні у владі, і від щурячої біганини в опозиції.

У перших принципом є імітація турботливої владної діяльності. У других – імітація опозиційної активності. Першим вірять усе менше й менше. Другим – віриться десь так само, як розповідям про НЛО.

У других залишилось останнє із невиконаних гасел – "Юлі – волю!"

У перших – уже й гасел не залишилось.

А що залишається при такому виборі нам – українському народові?

Як відомо, останньою помирає надія.

А на кого ми ще можемо надіятись? – Та не на кого, а на що.

Надіятись залишається лише на самих себе, а саме – на власний розум.

Для цього треба оцінити політичну ситуацію. І наших теперішніх "головних" політиків, і "головні" політичні табори – оцінити об'єктивно, принципово, з холодним розумом.

А для такої об'єктивної оцінки багато не треба – лише спробувати пригадати беззаперечні факти й результати діяльності двох монопольних владно-опозиційних груп. Зокрема, їхніх урядів: попереднього, під керівництвом Юлії Володимирівни Тимошенко, у народі Юля, і патронатом попереднього президента – та діючого, під керівництвом Миколи Яновича Азарова, у народі Янич, і патронатом діючого президента.

Для наочності легше порівнювати, поставивши поряд, через знак рівності, ідентичні напрямки.

1. Роздача перед виборами "Юліної тисячі" = Роздача перед виборами доплат до пенсій і зарплат урядами Янича. Такі "благодійні "акції" щоразу по всій економіці піднімали ціни на 20-45%.

2. Обмеження експорту українського зерна через квоти урядами Юлі = Обмеження експорту українського зерна через мито урядами Янича. Водночас, масові імпортні закупівлі цукру й м'яса урядами Юлі = Масові імпортні закупівлі цукру й гречки урядами Янича.

Така двостороння "підтримка" добивала вітчизняний агросектор і закладала величезні валютні дисбаланси в країні.

3. Галопуюче зростання державного боргу 2008-2009 років на 216 мільярдів гривень урядом Юлі = Галопуюче зростання державного боргу 2010-2012 років ще на 188 мільярдів гривень урядом Янича.

4. Рекапіталізація банків (банкірів) "своїх" однопартійців на 44 мільярди гривень урядом Юлі в 2009 році = Списання боргів перед Нафтогазом і держбюджетом компаніям "своїх" однопартійців на 24 мільярди гривень урядом Янича в 2011 році.

5. Газові угоди 2009 року уряду Юлі, які підняли ціну російського газу в 1,6 разів та прив'язали непотрібні величезні об'єми закупівлі = Газові "харківські" угоди 2010 року уряду Янича, які підняли ціну російського газу ще в 1,5 рази та прив'язали базування чужого флоту на 25 років.

Лише 5 симетричних порівнянь красномовно демонструють факти. І будь-який із них наше законодавство характеризує або як "зрада національних інтересів", або як "економічна шкода національного масштабу", або "в особливо великих розмірах".

У спільному колективному владно-опозиційному результаті – це призвело до того, що в Україні світова криза проявилась й досі проявляється найважче, втрати працездатного населення вже набігають до 7 мільйонів осіб, а рівень життя населення, по Європі, змагається з Молдовою за передостаннє-останнє місце.

То ми знову будемо обирати між різними типами, видами й статевими ознаками одного й того ж, що має єдину назву – зло?

Чи, може, пересилимо себе й активізуємо останню свою надію розум?

Андрій Новак, голова Комітету економістів України, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Трансплантація органів та рак шкіри: про що мають знати пацієнти

ПДВ для страхових агентів: нерівні умови та невизначений економічний ефект

Фонд культурних/пропагандистських ініціатив: як Росія використовує культуру для війни

Від локального до універсального: як українській культурі стати помітною у світі

Чому Україні необхідний спеціальний банк для відбудови

Тренер, який не встигає, та збірні з міцним захистом: 6 фактів про суперників України на Євро-2024