Влада кризу переживе – за рахунок власного народу

Четвер, 16 грудня 2010, 12:52

Називаючи свою передвиборчу програму "Україна для людей", Віктор Янукович як у воду дивився. Такий висновок напрошується, коли гортаєш проект держбюджету на 2011 рік, ухвалений парламентом у першому читанні.

Виходячи з запропонованих урядом показників держбюджету-2011, економічна криза, на яку посилається влада, аргументуючи суттєве скорочення усіх соціальних видатків, не торкнулася ані президентської Адміністрації, ані урядових структур.

Видатки на їх утримання набагато більші, аніж видатки на учнівську молодь, чорнобильців, дітей війни, ветеранів, інвалідів, пенсіонерів разом взятих.

Не дивлячись на проголошене в рамках так званої адмінреформи скорочення чисельності органів державної влади ледь не удвічі, їх державне фінансування не тільки не зменшується – воно збільшується. Загалом, на утримання президента, уряду та парламенту в держбюджеті-2011 закладено 2,5 мільярди гривень.

Зокрема, на 400 мільйонів зросли видатки на утримання глави держави і його апарату – з 947 мільйонів в 2010 до 1 мільярда 344 мільйонів в 2011. На закордонні візити глави держави, приміром, виділено удвічі більше, аніж в бюджеті-2009 – 29 мільйонів.

Авіаперельоти чиновників теж фінансуються утричі щедріше ніж в 2009– на рівні 199 мільйонів. Це окрім того, що 300 мільйонів в бюджеті виділяється на придбання авіасудна. Очевидно, президенту недостатньо тих літаків та вертольотів, на які з державної казни у попередні роки вже витрачено мільярд гривень.

З прийняттям держбюджету-2011 Віктор Янукович увійде в історію України як перший президент, який на своє утримання витратить більше, ніж мільярд державних гривень.

Фінансування уряду зберігається на рівні 2010 – 311 мільйонів гривень, хоча було анонсовано скорочення чисельності урядового апарату на 50%.

Ще один красномовний факт: суттєві фінансові вливання в силові структури. Приміром, фінансування Генпрокуратури в держбюджеті-2011 збільшено аж на мільярд гривень – з 1 мільярда 200 мільйонів в нинішньому році до 2 мільярдів 200 мільйонів в наступному.

При цьому витрати на оплату праці прокурорських працівників підскочать з 820,3 мільйонів до майже 1,4 мільярду. Збільшаться й витрати на утримання найбільшої у Європі армади міліціонерів – з 11,8 мільярдів до 13,6. Не забув уряд і про Службу безпеки. На її утримання витрати зростуть на півмільярда гривень – з 2,4 до 2,9 мільярдів. Ми є свідками побудови тоталітарної держави з могутнім каральним апаратом!

Тож на себе владоможці гроші знайшли. А на людей?

В 2011 заплановано підвищити мінімальну пенсію аж на 50 гривень (!), а мінімальну зарплату – на 60 за умов інфляції, яка прогнозується на рівні до 10%. Це більше схоже на глузування, аніж на обіцяне підвищення соціальних стандартів!

Водночас, влада "скромно замовчує" той факт, що в передвиборчій програмі нинішнього президента було обіцяно підвищити з 1 січня 2011 розмір мінімальної пенсії до однієї тисячі двохсот гривень.

Насправді ж, в проекті бюджету мінімальну пенсію планується підвищити до 800 гривень – і то не раніше грудня 2011.

В нинішньому році влада проголосила початок медичної реформи в країні. Та, судячи з показників бюджету, реформа ця полягає в суттєвому збільшені фінансування санаторно-курортного відпочинку для vip-персон.

На стаціонарне медичне обслуговування народних депутатів та керівного складу органів державної влади виділяється більш ніж 200 мільйонів гривень. А фінансування Чорнобильських програм в держбюджеті передбачено лише на 10%.

Фінансову підтримку санаторно-курортних закладів Державного управління справами теж збільшено удвічі у порівнянні з 2009 – до 131 мільйона гривень. А програма, скажімо, розробки нових видів протезування – не для vip-персон, а для простих громадян – зменшена на 7,5 мільйонів гривень.

Усім відома урядова клініка "Феофанія" отримає в наступному році 200 мільйонів гривень, а фінансування дитячих оздоровчих таборів "Артек" і "Молода гвардія" зменшено на 32 мільйони. На 8 мільйонів зменшено фінансування позашкільних закладів для дитячого літнього відпочинку.

Така ж ситуація і в освіті. Приміром, на 1,5 мільярди урізано фінансування професійно-технічної освіти в Україні. Загалом, видатки на освіту в 2011 скорочуються на 10%. Не заплановано збільшення в наступному році розмірів стипендій для учнів професійно-технічних закладів та студентів вишів, учнів і студентів з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківської опіки.

В той час фінансове забезпечення керівництва та управлінь Міносвіти збільшується на 21%. Як тут не згадати один із пунктів передвиборчої програми нашого президента: "Освіта – гідна інвестиція в майбутнє!".

Фінансування фізичної культури та спорту зменшується на сім відсотків; фінансування молодіжних програм – на п’ять. Практично не фінансується житлова програма для молоді, програма "Перше робоче місце", тощо. На 8 мільйонів зменшено фінансування підтримки української мови, на 13 мільйонів – програми "Українська книжка".

Ось іще одна теза із програми нинішнього президента – "Україна повинна за 10 років увійти до двадцятки найбільш економічно розвинених країн світу".

Цікаво, яким чином планується втілювати в життя такі сміливі заяви, якщо 85% коштів держбюджету-2011 спрямовані не на масштабні інвестиції в економіку, не на розвиток технологій чи агропромислового комплексу, а на елементарне проїдання – на соціальні виплати, на той-таки чиновницький апарат, на утримання правоохоронних органів, тощо.

Окрім того, на плечі кожного українця в 2011 впаде чергове боргове ярмо – уряд запланував позичити ззовні 100 мільярдів гривень.

Отож, посилаючись на кризу, нинішня українська влада економить на пенсіонерах та чорнобильцях, на студентах та багатодітних сім’ях, на інвалідах та малозабезпечених верствах населення.

Власні ж апетити обмежувати не збирається. Навпаки, як свідчать цифри держбюджету, видатки на своє утримання владоможці суттєво збільшують. Їм кризи нічого боятися, вони її переживуть – за рахунок власного народу.

Олег Ляшко, народний депутат України, для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Як не перетворити реформу системи управління відходами упаковки на імітацію

Офіс Президента починає публічні розмови про повторний прихід демократії в Україну 

Як нам пам'ятати трагедії: нетравматична імерсивність в пам'ятниках

"Стривай, паровозе". Чому угода УЗ про купівлю американських локомотивів має бути скасована

Між поганим і ще гіршим. Чому ми отримали такий закон про мобілізацію? 

Чому довіра до податкових органів в Україні гірша, ніж до судів?