Треба було саджати бандитів у тюрми

Вівторок, 28 грудня 2010, 12:15

Арешт Юрія Луценка – другий акт театру абсурду, в який перетворюється сьогодні наша країна.

Чесно кажучи, не вірив, що дійде до арешту. Але – "маразм крепчал"….

Реанімовано справу десятилітньої давності "Україна без Кучми". Генпрокурор заявив, що справу потрібно відновити, аби…. закрити.

ГПУ пригрозила порушити кримінальну справу за захоплення в 2007-му депутатами парламентської електрощитової. В ГПУ також готові притягнути до відповідальності опозиційних депутатів за цьогорічні події в парламенті під час ратифікації угод по російському флоту.

І, нарешті, побитих 16 грудня опозиційних депутатів Генпрокуратура перекваліфікувала з потерпілих на звинувачених.

Це – апофеоз маразму, який нині демонструє ГПУ. Така гіперактивність цього органу, переконаний, простимульована додатковим мільярдом державних коштів. Адже в бюджеті-2011 на ГПУ виділено 2 мільярди 200 мільйонів гривень – безпрецедентне за всі роки нашої незалежності збільшення фінансування цієї інституції.

Звісно, такі серйозні гроші необхідно серйозно відпрацьовувати. Тому, ймовірно, в СІЗО опиниться весь склад попереднього уряду. Втім, в СІЗО вже сидять Богдан Данилишин, Анатолій Макаренко, Ігор Диденко, Тарас Шепітько, Марія Кушнір, Валерій Іващенко, Тетяна Грицун.

Зі "свіжоспечених" – екс-міністр екологіїГеоргій Філіпчук, екс-міністр транспорту Віктор Бондар, екс-перший замміністра юстиції Євген Корнійчук. Оголошено у розшук колишню голову Держказначейства Тетяну Слюз…

І ось тепер Луценко… Скоріш за все, список цей відкритий, країна ще почує багато відомих прізвищ. На допит в ГПУ ходив Турчинов. Тимошенко теж ходить туди ледь не щодня і сидить на підписці про невиїзд…

Обурює цинізм, з яким ГПУ "шиє" справи. Приміром, порушена кримінальна справа за закупівлю автомобілів швидкої допомоги, що, начебто, завдало державі збитків.

І в той же час у Харківському метро встановлюють 10 лавочок вартістю 630 тисяч гривень! І ніхто не вбачає в цьому криміналу. Навпаки, нову станцію з помпою відкривають Добкін, Кернес, Колесніков….

Не буду говорити про наявність чи відсутність зловживань Юрієм Луценком чи іншими ув’язненими урядовцями.

Хочу сказати про інше. Шість років тому в країні до влади прийшли ті, котрі на своїй щитах викарбували гасло: "Бандитам – тюрми!". І люди повірили, що країна очиститься від корупції і тотального грабунку державних грошей. Більше того – і бандити повірили, що можуть таки сісти!

Тому одразу після помаранчевої революції у далекі й не дуже краї потягнулися бакаї, боделани, білоконі, засухи… Але – час минав, а в тюрмах так ніхто і не опинився. Тодішня влада чи то внаслідок якихось кулуарних домовленостей, чи від небажання, чи боязні – так і не виконала одну із своїх фундаментальних обіцянок.

А даремно. Тому що регіонали без зайвих гасел та шуму і справді розчинили двері тюрем перед своїми політичними опонентами.

Хоча, з іншого боку, розпочавши "полювання на відьом", нинішня влада відкрила ящик Пандори – і в українському політикумі може зародитися "хороша" традиція – саджати до буцегарні своїх попередників.

Висновки ж, які маємо зробити, прості. Що стосується попередньої влади: їй треба було виконувати свої обіцянки. Що стосується влади нинішньої: від суми і від тюрми не зарікайся!

Олег Ляшко, народний депутат України, для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Інтеграція штучного інтелекту в кримінальний процес: чи готова Україна до цього?

Навчалась за кордоном, щоб потім працювати Україні. Досвід випускниці Ukraine Global Scholars

Як виявити корупцію в будівництві

Трансплантація органів та рак шкіри: про що мають знати пацієнти

ПДВ для страхових агентів: нерівні умови та невизначений економічний ефект

Фонд культурних/пропагандистських ініціатив: як Росія використовує культуру для війни