Надо было сажать бандитов в тюрьмы

33 просмотра
Вторник, 28 декабря 2010, 13:15
Олег Ляшко
народный депутат

Арешт Юрія Луценка – другий акт театру абсурду, в який перетворюється сьогодні наша країна.

Чесно кажучи, не вірив, що дійде до арешту. Але – "маразм крепчал"….

Реанімовано справу десятилітньої давності "Україна без Кучми". Генпрокурор заявив, що справу потрібно відновити, аби…. закрити.

ГПУ пригрозила порушити кримінальну справу за захоплення в 2007-му депутатами парламентської електрощитової. В ГПУ також готові притягнути до відповідальності опозиційних депутатів за цьогорічні події в парламенті під час ратифікації угод по російському флоту.

І, нарешті, побитих 16 грудня опозиційних депутатів Генпрокуратура перекваліфікувала з потерпілих на звинувачених.

Це – апофеоз маразму, який нині демонструє ГПУ. Така гіперактивність цього органу, переконаний, простимульована додатковим мільярдом державних коштів. Адже в бюджеті-2011 на ГПУ виділено 2 мільярди 200 мільйонів гривень – безпрецедентне за всі роки нашої незалежності збільшення фінансування цієї інституції.

Звісно, такі серйозні гроші необхідно серйозно відпрацьовувати. Тому, ймовірно, в СІЗО опиниться весь склад попереднього уряду. Втім, в СІЗО вже сидять Богдан Данилишин, Анатолій Макаренко, Ігор Диденко, Тарас Шепітько, Марія Кушнір, Валерій Іващенко, Тетяна Грицун.

Зі "свіжоспечених" – екс-міністр екологіїГеоргій Філіпчук, екс-міністр транспорту Віктор Бондар, екс-перший замміністра юстиції Євген Корнійчук. Оголошено у розшук колишню голову Держказначейства Тетяну Слюз…

І ось тепер Луценко… Скоріш за все, список цей відкритий, країна ще почує багато відомих прізвищ. На допит в ГПУ ходив Турчинов. Тимошенко теж ходить туди ледь не щодня і сидить на підписці про невиїзд…

Обурює цинізм, з яким ГПУ "шиє" справи. Приміром, порушена кримінальна справа за закупівлю автомобілів швидкої допомоги, що, начебто, завдало державі збитків.

І в той же час у Харківському метро встановлюють 10 лавочок вартістю 630 тисяч гривень! І ніхто не вбачає в цьому криміналу. Навпаки, нову станцію з помпою відкривають Добкін, Кернес, Колесніков….

Не буду говорити про наявність чи відсутність зловживань Юрієм Луценком чи іншими ув’язненими урядовцями.

Хочу сказати про інше. Шість років тому в країні до влади прийшли ті, котрі на своїй щитах викарбували гасло: "Бандитам – тюрми!". І люди повірили, що країна очиститься від корупції і тотального грабунку державних грошей. Більше того – і бандити повірили, що можуть таки сісти!

Тому одразу після помаранчевої революції у далекі й не дуже краї потягнулися бакаї, боделани, білоконі, засухи… Але – час минав, а в тюрмах так ніхто і не опинився. Тодішня влада чи то внаслідок якихось кулуарних домовленостей, чи від небажання, чи боязні – так і не виконала одну із своїх фундаментальних обіцянок.

А даремно. Тому що регіонали без зайвих гасел та шуму і справді розчинили двері тюрем перед своїми політичними опонентами.

Хоча, з іншого боку, розпочавши "полювання на відьом", нинішня влада відкрила ящик Пандори – і в українському політикумі може зародитися "хороша" традиція – саджати до буцегарні своїх попередників.

Висновки ж, які маємо зробити, прості. Що стосується попередньої влади: їй треба було виконувати свої обіцянки. Що стосується влади нинішньої: від суми і від тюрми не зарікайся!

Олег Ляшко, народний депутат України, для УП


Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)