"Палаццо" для Путіна за мільярд доларів

Середа, 29 грудня 2010, 16:10

 

Передвиборна кампанія в Росії стартувала.

Багато хто вважає, що її розпочав Путін, організувавши спецоперацію з "наведення порядку" на Манежній площі.

Через день прем'єр виступив по трьох провідних телеканалах, і впродовж 4,5 годин агітував "дорогих росіян", що тільки він здатний повести за собою націю і припинити безлад.

Звичайно, вся нинішня катавасія з футбольними фанатами і "особами кавказької національності" виглядає гуманніше, ніж вибухи будинків і розв'язана потім перша чеченська, коли ВВП вперше "підсаджували" на престол.

Відповідь Дмитра Анатолійовича Медведєва, якого опозиційні російські політики (ймовірно, за аналогією з Березовським – БАБом) називають ДАМом, не змусила себе чекати.

В інтерв'ю керівникам все тих же федеральних телеканалів він вперше з 2000 року, після того, "як човен потонув", дозволив собі публічну критику Путіна.

Відповідаючи на запитання про те, чому "пресують" тільки двох олігархів, в той час, коли їх "тисяч тьма", Медведєв зробив сенсаційну заяву.

"Ні президент, ні інша посадова особа, – сказав він, – не має права висловлювати свою позицію у цій справі або в якійсь іншій справі до моменту винесення вироку, – або обвинувального, або виправдувального".

Таким чином, президент публічно влаштував прочуханку прем'єру, який, нагадаємо, на запитання про Ходорковського відповів так: "Вважаю, що злодій повинен сидіти у в'язниці. Відповідно до рішення суду, пану Ходорковському ставиться в провину розкрадання і шахрайство, мова йде про мільярди рублів.

А в тому звинуваченні, яке пред'явлене йому зараз, рахунок іде вже на сотні мільярдів рублів... Ми повинні виходити з того, що злочини Ходорковського в суді доведені".

Фактично під терміном "інша посадова особа" мався на увазі Путін, про що і повідомили в заголовках багато інформагенцій світу: "Медведєв засудив виступ Путіна по темі Ходорковського до винесення вироку".

Втім, авторитету у ДАМа виявилася менше, ніж у ВВП, і сумнозвісний суддя Данілкін виніс Ходорковському заздалегідь заготовлений обвинувальний вирок.

Так що цю позицію президент Медведєв здав супернику по президентських перегонах без бою.

Однак у нього з'явилася чудова можливість реваншуватися на ниві боротьби з корупцією. Це ділянку, як відомо, Дмитро Медведєв підгортав з особливою ретельністю з моменту вступу на посаду, але, на жаль, без особливого успіху.

І тут сама доля дарує йому шанс. Та який! 21 грудня 2010 року колишній, як він репрезентує себе, топ-менеджер "Согаз" і акціонер кампанії "Петромед" Сергій Колесников надсилає відкритого листа Дмитру Медведєву.

Тема – будівництво "палаццо" на березі Чорного моря нібито для приватного користування Володимира Путіна. Ціна питання – 1 мільярд доларів США.

У листі детально описується хід будівництва "палаццо", що включає казино, каплицю, вертолітний майданчик, амфітеатр з концертною сценою, "чайний будиночок", тренажерний зал з оздоровчим комплексом та іншими "прибамбасами", котрі входять до "таємної резиденції" ВВП.

Як повідомляє автор листа, він "два або три роки протягом восьми років готував фінансові довідки" про те, як використовуються інвестиції, вкладені в проект. А потім, напевно, прозрів.

Листа було передано до російської місії ООН в Нью-Йорку. Журналісти газети "The Washington Post", які встигли зустрітися з автором послання, стверджують, що бачили документальні підтвердження всіх викладених фактів.

Одержувачем значиться президент Росії Дмитро Медведєв, як адресу зазначено: "Москва, Кремль".

Отже, свисток пролунав, вкидання зроблено. Найголовніше тепер – не отримати шайбою по лобі. А такі спроби – і з того, і з іншого боку – неодмінно будуть.

Тим більше, успішний проект WikiLeaks помітно підігрів інтерес громадян до різного роду витоків і викриттів. Як позиціонуватиме себе в цій ситуації Дмитро Медведєв – відомий і послідовний борець з корупцією?

Чи спробує оприлюднити даного листа (він поки "ходить" лише в Інтернеті), або ж взагалі не помітить його? Чи виступить з роз'ясненням у тому сенсі, що вдаватися до послуг компромату в передвиборчій гонці – нижче його гідності?

А, може, канцелярія президента надішле його до канцелярії прем'єра для вжиття заходів? За радянської влади, хто пам'ятає, такий прийом застосовувався широко – всі "сигнали" поверталися до того, проти кого спрямовувалися.

У будь-якому випадку реакція нині чинного президента буде свідчити про те, чи присутні ми на безкомпромісному поєдинку, або ж на черговому "договірняку" політичного тaндема.

Володимир Кулеба, для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Україна допомагає удосконалювати американські стандарти тактичної медицини

Ринок, який неможливо знищити ракетами

Як безболісно запровадити електронний документообіг

Надія на біопаливо. Чи буде світло і тепло взимку?

7 кроків до енергетичної незламності України

Штучний інтелект у світі мистецтва: проблема, перевага чи недолік часу? Суд снобів