Рік із губернатором Ядухою: "Жити стало веселіше, жити стало краще"?!

Вівторок, 22 березня 2011, 12:06

"Василь Степанович виконуватиме програму президента й наведе порядок у регіоні. Він зробить усе так, щоб його любили".
Віце-прем'єр з силових питань Володимир Сівкович, 19 березня 2010 року

Британський прем'єр Деніс Хілі в 70-ті роки минулого століття потішив публіку фразою: "Є три речі, яким ви ніколи не повинні вірити. Перша – так, я тебе любитиму. Друга – ваш чек уже в пошті. І третя – я політик і хочу вам допомогти".

 Підбиваючи рік перебування Василя Ядухи на посаді голови Хмельницької ОДА, відокремимо котлети від мух. Тобто, що реально зроблено новою владою, а що залишилося на рівні популізму та невиконаних обіцянок.

Адже для біло-блакитних – це перший суттєвий екзамен у іпостасі представників влади.

Кризовий спадок

Перед тим як переступити поріг Будинку адміністрації й заприсягтися на вірність подолян, Василь Ядуха отримав від свого попередника Івана Гавчука певний економічний спадок.

Нестабільний фінансовий клімат 2008 року нівелював багаторічні плоди роботи та змусив переформатуватись до роботи в нових умовах.

Під час кризи, за даними статуправління, обсяги промислового виробництва Хмельниччини впали на 23,6%, наполовину зменшилися будівельні роботи, підвищення зазнали ціни на продовольчі товари. На фоні кризи обсяг експорту зовнішньої торгівлі товарами за січень-листопад 2009 р. зменшився порівняно із січнем-листопадом-2008 на 41,9%, імпорту – на 51,6 відсотків.

Водночас 2009 рік був щедрим для аграріїв краю.

А саме – обсяг продукції сільського господарства в усіх категоріях господарств зріс на 2,1%, у тому числі в с/г підприємствах – на 1,2%, у господарствах населення – на 2,6%.

Політичний "Парнас"

Перші грабельки, які власноручно змайстрував Ядуха для себе, стосувалися кадрового оновлення.

Більше місяця після призначення він працював із керівниками районів, які призначав ще Ющенко. Гасло "Кадри вирішують все!" бумерангом вдарило по дефіциту робочої сили ПР: новоспечений керманич ОДА не забезпечив блискавичного бліцкригу фаховими спеціалістами.

Першу хвилю призначень, яку Янукович провів наприкінці квітня минулого року, заповнила колишня номенклатура часів Кучми. Зокрема, повернулися 11 голів РДА, які до 2005 року керували цими районами.

Друга хвиля зміни голів райдержадміністрацій затягнулася ще на місяць.

Укомплектування вищого ешелону ОДА Ядуха здійснив за принципом "Все – любим друзям": у крісла своїх заступників, і не тільки, посадив, здебільшого, людей, котрі на президентських виборах працювали на перемогу Януковича.

Далі найцікавіше – на посади начальників управлінь ОДА прийшли особи, котрі до цього не працювали в системі державної служби. Щоб відвернути увагу громадськості від кадрової головоломки, губернатор на одному із брифінгів запевнив: "Влада в області буде максимально наближена до людей".

Що обіцяв, і що зробив

Обіцянки Ядухи

Реальний результат

Приділити максимум уваги розвитку сільського господарства, запустити Хмельницький цукровий завод та Городоцький плодоконсервний завод

У 2010 році загальне виробництво продукції сільського господарства порівняно з 2009-м зросло на 0,1%, у тому числі в с/г підприємствах – на 10,0%, у господарствах населення – зменшилось на 5,4%.

Для довідки: за кризовий 2009 рік порівняно з 2008-м обсяг продукції сільського зріс на 2,1%.

Хмельницький цукровар та Городоцький плодоконсервний завод так і не запрацювали.

Водночас відновили виробництво Городоцький та Клембівський цукрові заводи.

Питання №1 – ліквідація боргів із виплати заробітної плати та пенсійних внесків

Упродовж січня-листопада-2010 загальна сума заборгованості з виплати зарплати в області зменшилася на 14,4%, або на 3,3 мільйони. І на 1 грудня 2010-го становила 19,7 мільйонів гривень.

Здебільшого, борги ліквідовувалися адміністративними методами: після розмови деяких керівників підприємств з Ядухою зарплатні борги протягом березня-травня 2010 року зменшилися на 1,1 мільйони.

Проте ліквідація заборгованості адміністративними методами – сумнівний крок у ринковій економіці.

Під час призначення 19 березня 2010 року Ядуха запевнив, що ОДА "не буде марлею, через яку просіватиметься районне болото".

Мається на увазі, що будь-які скарги з місць, що раніше надходили в область, повинні вирішуватися в районах.

За 2010 рік кількість письмових звернень громадян до ОДА зросла на 23% – до 4181. Найбільше зверталися мешканці районів: Хмельницького – 1273 звернень, Хмельницького – 293, Ярмолинецького – 298.

На пряму телефонну лінію, яку щовівторка проводить ОДА, надходить не менше 10-15 звернень.

Торік на адресу президента від мешканців області надійшло 684 звернення.

Отже, районне керівництво при Ядусі не приймає самостійних рішень, або не володіє проблемами регіону.

Підтримання проекту Податкового кодексу імені Азарова-Тігіпка

У листопаді 2010 року біля стін ОДА протягом тижня стояли тисячі підприємців, які вимагали почути губернатора. Не дочекавшись його присутності, натовп малого та середнього бізнесу намагався проникнути до Будинку рад та пошкодив вхідні двері. Цим фактом Хмельниччина "засвітилася" у теленовинах на всю Україну.

Після чотириденної мовчанки Ядуха в авральному режимі звернувся до прем'єра врахувати зауваження підприємців області в ПК. "Я попросив Миколу Азарова, щоб думки підприємців Хмельниччини, думки влади були максимально враховані при обговоренні експертною комісією Податкового кодексу".

Влада не вмішуватиметься в перебіг місцевих виборів. "Ми за чіткі правила гри, без застосування адмінінресурсу під час виборів. Ми за прозорі та чесні вибори", – заявив Ядуха у вересневих "Акцентах" на "Поділля-Центр".

За інформацією громадської мережі ОПОРА, під час виборчої агітації в Ярмолинецькому районі РДА проводила бесіди з керівниками бюджетних установ – директорами шкіл, садочків, бібліотек, головними лікарями. Під час таких заходів їм недвозначно давали зрозуміти, що особисто вони та їхні працівники повинні проголосувати за кандидатів від ПР.

В інших районах області представники влади "у промислових масштабах" відкривали школи, дитячі садочки, газифікували населені пункти...

Шефство над єдиними міжнародними спостерігачами від румунської громадської організації "Сприяння розвитку виборчих технологій "За справедливі вибори", які у день виборів перебували на Хмельниччині, узяли представники ПР.

"Газетярі, прошу вас, критикуйте владу в межах розумного, і ми обов'язково зреагуємо", – цитата зі звіту 100 днів Ядухи на посаді голови ОДА.

Насправді Ядуха вирішив повчати журналістів, як потрібно писати статті, чим певним чином перешкоджав професійній діяльності ЗМІ.

"Ряд журналістів свідомо десятиріччями все пишуть негативно про голову ОДА, зокрема, і про мене. Я розумію, що веду тверду політику, яка багатьом не подобається. Тож можу заявити: "Ніхто на шию не сів і не сяде",заявив він під час прес-конференції в листопаді минулого року.

Як реакція на ті події з'явилася заява хмельницьких журналістів: "Наше слово буде вільним", де йшлося: "Така поведінка посадових осіб не відповідає нормам етики державного службовця і порушує основоположні принципи свободи слова в Україні".

З АП гасити пожежу негайно командирували першого заступника Ганни Герман Олега Кошелєва.

Конфлікт удалося "зам'яти", але загалом питання свободи слова на Хмельниччині залишилося відкритим. Про це свідчить довготривала проблемна ситуація між редактором районки "Летичівська газета" та керівництвом місцевої РДА і райради.

Напрацював на 21 місце

За комплексною оцінкою соціально-економічного розвитку регіонів України, ініційованою урядом, Хмельниччина посіла 21 місце серед інших областей. Найгірше спрацювали Білогірський, Хмельницький, Славутський райони та Кам'янець-Подільський. Крім того, в області не вдалося стабілізувати приплив інвестицій та обсяги будівництва.

Крім того, аналітики всеукраїнського тижневика "Коментарі" присудили Ядусі 24 місце з 27-ми у рейтингу українських губернаторів за підсумками четвертого кварталу минулого року. Оцінку "мінус" незалежні експерти поставили в графах "динаміка промисловості", "динаміка сільського господарства", "динаміка роздрібної торгівлі", "динаміка сфери послуг", "динаміка будівництва", "освоєні капітальні інвестиції", "сальдо зовнішньої торгівлі", "оплата ЖКП", "інфляція", "рух кадрів", "вимушена неповна зайнятість", "виплата зарплат", "народжуваність".

Словесні "перли" від Ядухи

За рік каденції Василь Степанович запам'ятався використанням нетрадиційного, як для державного службовця, лексикону. Наче офанатілий прихильник лінії президента, пан Ядуха висловив сакральну тираду, під якою досі асоціюється його ім'я: "Ця влада – від Бога. А тому потрібно в бік відкинути політичні вподобання й працювати на її авторитет", – сказав губернатор під час одного засідання колегії ОДА.

Саме за цей крилатий вислів тижневик "Коментарі" у вересні минулого року "заслужено" віддав Ядусі лаври переможця в "рейтингу політичного підлабузництва". Василь Степанович у "неземній любові" зумів випередити вірну заступницю глави АП Ганну Герман, яка наголосила, що звикла довіряти Віктору Януковичу "так, як довіряють батькові, – без тіні сумніву".

А ось до своїх підлеглих губернатор вирішив не підбирати високих епітетів: "Шановні мої, колеги! Хто має займатися вирішенням проблем у районах, зокрема, ціновою політикою? Ми розуміємо, що це політичне питання, і проблем із продуктами харчування немає. Тому попросив би не кивати один на одного, бо пальці, особливо вказівний, за це треба відрізати. Тоді буде все як потрібно", – рубав правду-матку Ядуха, звертаючись до голів РДА.

Відзначився керівник області й у спілкування з журналістами.

Коментуючи результати місцевих виборів-2010, він зазначив: "Ряд журналістів свідомо десятиріччями (?) усе пишуть негативно про голову облдержадміністрації, зокрема, і про мене. Я розумію, що веду тверду політику, яка багатьом не подобається. Тож можу заявити: "Ніхто на шию не сів і не сяде".

Віталій Тараненко, журналіст, Хмельницький, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Суд віддав у користування Росії 100 АЗС в Україні. Як таке можливо під час війни?

Координувати периметр Сил оборони

Закупівлі ЗСУ: коли якість важливіша за ціну

Запрацював Реєстр збитків, завданих Росією. Бізнес має трохи зачекати

Як не перетворити реформу системи управління відходами упаковки на імітацію

Офіс Президента починає публічні розмови про повторний прихід демократії в Україну