Дозвіл на голодування

Четвер, 26 квітня 2012, 14:36

Інформаційний ланцюжок подій навколо Качанівської колонії відстежити доволі просто.

Спочатку з'являється інформація про побиття Юлії Тимошенко співробітниками пенітенціарної служби.

Не важливо, як все було насправді. Чи то охоронець втратив голову й вирішив вчинити з ув'язненою №1 так, як звик себе поводити з усіма іншими – тобто вдарив, аби не надокучала. Якщо це так, страшно уявити, як ці люди ведуть себе з тими в'язнями, до яких не прихована увага громадськості.

Можна припустити й інше – у штаба "Батьківщини" закінчилися ідеї, і історію з побиттям чи то вигадали, чи то розіграли.

Наразі в нас немає даних, аби підтвердити жодне із цих припущень.

Так чи інакше, після появи цієї новини Юлія Тимошенко оголосила голодування на знак протесту "проти того, що відбувається в країні". Ну, і проти ставлення до себе в колонії, зокрема. А депутати-бютівці заблокували парламентську трибуну.

Звісно, влада не могла не відповісти на цей інформаційний привід. І не було придумано нічого кращого, аби оприлюднити відео, на якому людина, схожа на Тимошенко цілується з людиною, схожою на її адвоката Власенка. Украй низька якість відео не дає змоги стверджувати, чи саме ці люди зафіксовані камерою.

Проте сумніви в автентичності записів виникають, хоча б, виходячи з дати запису, який позначено 15 грудня минулого року. Мало сумнівів у тому, що, якби відео було знято саме тоді, його б оприлюднили раніше. Ну, наприклад, поклали Тимошенко "під ялинку". До того ж, якби Тимошенко вільно пересувалася по камері, навряд чи вона приховувала б це від Власенка, що видно на відео, який сьогодні залишився, мабуть, найближчим її соратником.

Тому закономірно сумніватися в тому, що дане відео – не знімалося вчора-позавчора в авральному порядку, аби чимось "забити" стрічки інтернет-ресурсів і прайм-тайми вечірніх новин.

Проте найбільш цікавою, напевно, виявилася реакція на інцидент керівництва Качанівської колонії. Там одразу поспішили заявити, ніби Тимошенко відмовилася від обстеження.

Але найцікавішою виявилася реакція на проголошене ув'язненою №1 голодування. Так, заступник начальника Качанівської колонії Ігор Колпащіков сказав буквально наступне: "Голодування вважається оголошеною тільки тоді, коли є письмова заява. Зараз ми поки не можемо сказати, голодує Тимошенко чи ні", додавши, що Разом у камері в Тимошенко перебуває холодильник з продуктами. "Вона має можливість приймати їжу без нашої присутності", – резюмував Колпащіков.

Логіка просто парадоксальна.

Чомусь одразу згадується епізод з "Майстра і Маргарити" Булгакова, коли Коров'єв приходить до ресторану, де відпочивають радянські письменники. На вимогу надати посвідчення, яке б підтверджувало, що він теж письменник, він відповідає запитанням: "А як ви вважаєте, у Достоєвського було посвідчення про те, що він письменник?"

Це до того, яке цинічне і брутально формалізоване мислення в співробітників нашої пенітенціарної служби. Є заява – голодуєш. Немає заяви – можеш їсти з холодильника. Думаю, сам Колпащіков десь так би і вчинив – заяву б написав, а сам тихенько б з холодильника під'їдався.

І тут не важливі юридичні тонкощі. Не важливо, як голодування має оформлюватися по закону. Важливий моральний аспект ситуації. А він полягає в тому, що в Україні Януковича навіть на проголошення голодування потрібен "дозвіл". 

Завершити хочеться цитатою з чудового фільму "Дім, який побудував Свіфт" геніального режисера Марка Захарова: "Парламент відхилив пропозицію заборонити Джонатану Свіфту помирати.

Вони кажуть: якщо в цій країні не можна вільно жити, то хоча б померти кожен має право тоді, коли йому заманеться".

Олексій Краснопьоров, політолог, консалтингова агенція Concept GRoup, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Трансплантація органів та рак шкіри: про що мають знати пацієнти

ПДВ для страхових агентів: нерівні умови та невизначений економічний ефект

Фонд культурних/пропагандистських ініціатив: як Росія використовує культуру для війни

Від локального до універсального: як українській культурі стати помітною у світі

Чому Україні необхідний спеціальний банк для відбудови

Тренер, який не встигає, та збірні з міцним захистом: 6 фактів про суперників України на Євро-2024