Україна у задзеркаллі

Четвер, 17 травня 2012, 10:10

Коли європейці перетинають кордон України чи читають новини на шпальтах газет про те, що відбувається у нас в країні, вони, неначе подорожуть у надзвичайну країну задзеркалля.

Багато з них, неначе Аліса, головна героїня легендарної книжки Льюїса Керрола, пробує пояснити ту абсурдну реальність, яка розгортається у них перед очима.

Високий рівень бідності та найдорожчі світові марки авто на вулицях Києва; середня зарплата лікаря-терапевта зі стажем 10-15 років у розмірі 1 351 гривень та мільйонні статки дуржин високопоставлених чиновників; зростаюча бізнес-імперія сина президента та люди в масках, які захоплюють підприємства; державні резиденції, власність, яких оформлена на охронців.

Вони можуть подумати, як Аліса, що ця реальність - просто сон Чорного Короля і досить пробудитись, щоб все це зникло. Насправді - на відміну від Аліси, вся ця реальність тримається на мільйонах українців, які стали учасниками цього театру абсурду, а не просто його глядачами. Більшість українців, чомусь, не спантеличені і не шукають пояснення, цим подіями.

Ось моя маленька спроба розбити дзеркало, яке спотворює нашу реальність.

Європа. У Єлисейському Палаці відбулася інавгурація нового президента Франції - Франсуа Олланда. Новим прем’єр-міністром призначено Жан-Марка Ейро, активного соціаліста та колишного мера Нанту.

Нещодавно над його призначенням нависла загроза, коли французька преса розголосила, що у 1997 році колишній мер Нанта був звинувачений у підписанні контракту на друкарські послуги з місцевим підприємцем, прихильником французької Соціалістичної Партії.

Минулого тижня Ейро публічно визнав цей факт. Він прідтвердив, що був змушений заплатити державі шраф у розмірі 4600 євро та був відсторонений від виконання обов’язків мера на шість місяців.

Україна. 11 травня 2012 року Державний комітет статистики України оприлюднив такі дані. За перший квартал 2012 року урядом України було проведено державних закупівель на суму еквівалентну 6-ти мільярдам доларів США. За даними Lb.ua, 85 відсотків від даної суми, чи 5,2 мільярди доларів США, були розподілені через тендери, у яких брав участь єдиний заявник.

В Україні бізнес не зацікавлений заробляти гроші на державних закупівлях. В Україні державні службовці відкрито заробляють на державі. Їх за це ніхто не притягає до відповідальності і не відстороняє від виконання обов’язків. Абсурд!

Як це все можна пояснити європейцям, які на переконання діючого режиму, не розуміють усю багатогранністьта складність української ситуації? А дуже просто. Так як це зробила Аліса у своїєму діалозі з Білою Королевою, сказавши: "That's the effect of living backwards (Ми з тобою просто живемо по різні сторони)".

І головне розмежування Європи на ці дві різні сторони проходить по червоній лінії верховенства права.

В українському задзеркаллі панує верховенство Чорного Короля. У Європі – верховенсто закону над усіма королями.

Сьогодні, справи Тимошенко та Луценка пробуджують європеців, але, чомусь, страшна реальність надалі не зникає. І не зникне доти, доки піддані короля, гратимуть з ним цю абсурдну гру у шахи за його ж правилами.

Орися Луцевич, аналітик Chatham House, колишній виконавчий директор фонду Open Ukraine

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

"Мобілізаційний" закон: зміни для бізнесу та військовозобов'язаних осіб

Чому "Азов" досі не отримує західну зброю? 

Навіщо потрібен держреєстр осіб, які постраждали внаслідок агресії РФ

Чому бізнесу вигідно вкладати кошти в освіту та хто повинен контролювати ці інвестиції

Як нам звучати у світі? В продовження дискусії про класичну музику

Як жити з травматичними подіями. Поради від психотерапевтки Едіт Егер, яка пережила Голокост, та її внука