Як перейти на регіональну англійську. Інструкція

Вівторок, 21 серпня 2012, 10:26

На підтримку ініціативи з провадження англійської региональною мовою. Вашій увазі пропонуємо покрокову інструкцію – залишилось тільки зібрати підписи.

1. Введення регіональної мови можливе за умови, якщо кількість осіб – носіїв регіональної мови, що проживають на території, на якій поширена ця мова, становить 10 відсотків і більше чисельності її населення.

За рішенням місцевої ради в окремих випадках, з урахуванням конкретної ситуації, такі заходи можуть застосовуватися до мови, регіональна мовна група якої становить менше 10 відсотків населення відповідної території.

2. Ініціатива у збиранні підписів належить громадянам України, які мають право на це право (досягли 18 років та постійно проживають на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці).

3. Збирання підписів організують і здійснюють ініціативні групи.

Ініціативна група в місті республіканського і обласного підпорядкування, утворюється на зборах за участю не менш як 200 громадян України які мають на це право (досягли 18 років та постійно проживають на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці).

Не пізніш як за десять днів до проведення зборів їх ініціатори повинні письмово повідомити про час, місце і мету зборів голову міської (міст республіканського та обласного підпорядкування) Ради, на території якої проводитимуться збори.

Перед початком зборів проводиться реєстрація учасників зборів, складається їх список із зазначенням

- прізвищ, імен та по батькові;

- місця проживання.

На зборах обираються їх голова і секретар; подальший порядок денний повинен включати обговорення доцільності проведення збору підписів на введення регіональної мови та формулювання питання, що пропонується на нього винести.

У разі схвалення більшістю учасників зборів пропозиції та затвердження формулювання питання, що пропонується на нього винести, обирається ініціативна група, якій доручається організація збирання підписів громадян.

Ініціативна група (місцевого значення) складається не менш як з 10 громадян України, які мають на це право і постійно проживають на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці.

Про проведення зборів складається протокол із зазначенням результатів голосування з питань порядку денного.

Документи проведених зборів (підписуються головою і секретарем зборів):

- список їх учасників;

- протокол зборів;

- точне формулювання питання;

- список членів ініціативної групи із зазначенням даних документів, що посвідчують їх особи. Ініціативні групи (місцевого значення) реєструються головами місцевих Рад, у межах території яких пропонується провести збір підписів.

Для реєстрації ініціативної групи голові відповідної Ради подаються:

- документи зборів громадян;

- підписане членами ініціативної групи зобов'язання про додержання ними законодавства України про референдум.

4. У разі відповідності поданих документів вимогам голова відповідної місцевої Ради у 10-денний строк реєструє ініціативну групу, після чого у триденний строк видає ініціативній групі свідоцтво про реєстрацію та посвідчення членів ініціативної групи.

У свідоцтві про реєстрацію ініціативної групи зазначається точна кількість громадян, підписи яких необхідні для підтримки вимоги про введення регіональної мови та термін збирання підписів.

Під час реєстрації ініціативних груп їм має бути присвоєно порядкові номери і найменування, що відповідають найменуванням відповідних Рад.

Відомості про реєстрацію ініціативних груп публікуються у пресі.

Плата за реєстрацію ініціативних груп не стягується. Відмова у реєстрації ініціативної групи або відсутність рішення про реєстрацію можуть бути оскаржені членами ініціативної групи у суд за місцем знаходження Центральної комісії з всеукраїнського референдуму або відповідної Ради.

5. Від дня одержання свідоцтва про реєстрацію ініціативна група має право організовувати та безперешкодно здійснювати збирання підписів на листах для підписів громадян під вимогою про введення регіональної мови (підписних листах).

Загальний термін збирання підписів не повинен перевищувати одного місяця від дня одержання свідоцтва про реєстрацію ініціативної групи.

На кожному підписному листі повинно бути найменування, порядковий номер ініціативної групи, порядковий номер підписного листа та формулювання питання.

Громадянин України, який підтримує вимогу, ставить свій підпис на підписному листі, зазначаючи при цьому своє прізвище, ім'я та по батькові, дату підписання. Член ініціативної групи зазначає у підписному листі згідно з документами громадянина дату його народження та місце постійного проживання. За відсутності у

Громадянина документа, що посвідчує особу, підпис громадянина вважається недійсним і не зараховується.

Після заповнення підписного листа в ньому робиться запис про загальну кількість підписів громадян. Правильність відомостей, занесених до підписного листа, засвідчується підписами двох членів ініціативної групи.

Протягом десяти днів від дня останнього за часом підпису громадян на підписному листі і не пізніше зазначеного терміну збирання підписів під даною вимогою підписи членів ініціативної групи на підписному листі повинні бути засвідчені посадовою особою, спеціально призначеною для цього головою міської (міст республіканського та обласного підпорядкування) Ради. При цьому може бути знято копію підписного листа.

6. Після завершення збирання підписів ініціативна група у триденний строк складає підсумковий протокол, в якому зазначається загальна кількість підписів громадян, зібраних на території відповідної місцевої Ради, дата реєстрації ініціативної групи, дата закінчення збирання підписів.

7. Підписні листи по акту передаються на зберігання голові міської (міст республіканського та обласного підпорядкування) Ради. В акті зазначається загальна кількість підписних листів та підписів громадян. Акт у трьох примірниках підписується не менш ніж трьома членами ініціативної групи та головою відповідної Ради або його заступником.

Якщо у підписних листах виявлено два або більше підписів одного громадянина, його підписи не враховуються.

8. У разі збору підписів понад 10 відсотків осіб, які мешкають на певній території, місцева рада зобов'язана прийняти відповідне рішення протягом 30 днів з моменту надходження підписних листів. Дії або бездіяльність місцевої ради можуть бути оскаржені до суду в порядку адміністративного судочинства.

Данило Гетманцев, Jurimex, для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Як звати невідомого солдата?

Реформа БЕБ: чи зможе бізнес ефективніше захищатися від свавілля в судах?

"Мобілізаційний" закон: зміни для бізнесу та військовозобов'язаних осіб

Чому "Азов" досі не отримує західну зброю? 

Навіщо потрібен держреєстр осіб, які постраждали внаслідок агресії РФ

Чому бізнесу вигідно вкладати кошти в освіту та хто повинен контролювати ці інвестиції