Порошенко виводить з-під дії люстраційного закону чиновників Януковича

Понеділок, 29 вересня 2014, 16:23

Скерований 25 вересня 2014 року на підпис президентові України закон про очищення влади містить 4-ту статтю "Підстави непроходження перевірки", яка автоматично люструє і переміщує за борт державної служби низку осіб. Їх поділено на дв'ять груп, починаючи від президента України, яким відповідають пункти зазначеної статті. У термінах закону це звучить так: "Суб'єкти перевірки є такими, що не пройшли перевірку, якщо вони…" А далі йде чіткий перелік посад у прив'язці до конкретного періоду.

Тут я торкнуся другого і сьомого пунктів, які показують, як Петро Порошенко допомагає деяким чиновникам не випробовувати на собі новий закон, коли він буде підписаний.

Отже, суб'єкти перевірки є такими, що не пройшли перевірку, якщо вони: "2) займали посаду у період з 1 грудня 2013 року по 22 лютого 2014 року і не були в цей період звільнені за власним бажанням з органів державної влади (державних органів):

а) Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, першого заступника міністра, керівника АП України, першого заступника керівника адміністрації президента, заступника керівника АП..;

б) керівника структурного підрозділу адміністрації президента України, його першого заступника, заступника…".

23 вересня цього року Петро Порошенко видав указ, яким призначив Руслана Демченка Радником Президента України. З 17 лютого 2010 по 5 березня 2014 року новоспечений радник працював на посаді першого заступника міністра закордонних справ України – тому мав би автоматично потрапити під люстрацію, а не оформлювати собі нове посвідчення АП.

Це саме стосується й іншого новопризначеного радника, Юрія Богуцького, причому Петрові Порошенку довелося видати два укази. Одним він звільнив його з посади радника президента – керівника Головного управління з питань гуманітарного розвитку АП, іншим – призначив своїм радником.

Під обома указами стоїть дата 16 вересня 2014 року. Саме цього дня у стінах парламенту було ухвалено закон про очищення влади. Богуцький був керівником структурного підрозділу Адміністрації Президента України з лютого 2013 року по, власне, 16 вересня 2014 року.

А тепер – про сьомий пункт 4-ї статті "Підстави непроходження перевірки". Так само автоматично підпадають під люстрацію особи, які мають громадянство іноземних держав.

Як випливає із журналістського розслідування Сергія Лещенка, нинішній голова Дніпропетровської ОДА Ігор Коломойський публічно зізнався у подвійному громадянстві: "Ми завжди намагалися триматися від політики в стороні. І, щоб не піддатися спокусі, я ще в 1995 році припинив всі можливості для своєї участі в цьому, отримавши ізраїльське громадянство, – заявив Коломойський Лондонському арбітражу".

Мабуть, гарант Конституції вважає, що сьомий пункт – теж не підстава для люстрації.

Як сказав Порошенко на прес-конференції 25 вересня , замінювати Коломойського на посаді голови Дніпропетровської ОДА він не має наміру

Тарас Марусик, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Чи можна когось не пускати в укриття? Юридична оцінка ситуації з Radisson Blu

Швидкісний режим у місті на рівні 80 км/год – чому б і ні! Але є нюанс

Суд віддав у користування Росії 100 АЗС в Україні. Як таке можливо під час війни?

Координувати периметр Сил оборони

Закупівлі ЗСУ: коли якість важливіша за ціну

Запрацював Реєстр збитків, завданих Росією. Бізнес має трохи зачекати