Тюремні нотатки. Епізод третій

Четвер, 14 травня 2015, 16:13
 
Частина третя наших публікацій текстів Надії Савченко з в'язниці, української льотчиці, викраденої 18 червня 2014 проросійськіми сепаратистами і яка знаходиться відтоді в ув'язненні. Продовження кампанії, розпочатої виданням Правила гри, в партнерстві з Kyiv Post, Українською Правдою, Huffington Post та іншіми газетами і журналами. Як вже було сказано в інших обставинах і щодо інших молодих жінок, також викрадених, "Поверніть нашу дівчинку! ". 

"Хом, ще хотіла тобі дещо смішне про мою голодовку розповісти. За мої, на сьогодні 37 днів   голоду – я їла два рази. Перший – цукерку "Дюшес". В прогулочному дворику, куди мене   гуляти виводять, в різних ничках, між цегляною кладкою, зазвичай зеки, в кого є – запихають цигарки, сірники, цукерки для тих, хто сидить в карцері, бо там забирають все і не може   курити, тому дворик – це як пункт передачі контрабанди. Я теж завжди кладу коли є. Але  зараз я залишилась без цигарок, тому сама беру на ничках. Там лежало шість цукерок, але я   одну з’їла і більше не захотіла. Нехай буде ще комусь. Менти знають про більшість ничок, але    є нормальні люди, і вони їх не чистять. А є такі сволоти, що перед тим, як вивести на   прогулянку наступну камеру – вигребуть все, що залишила попередня камера. Мусор – він і є   мусор!

Другий раз я їла сьогодні. Робила генеральне прибирання перед Водохрещею. А у мене в   камері є одна глибока поличка, я там колись продукти клала. Але так як їжі в мене вже давно   немає, то я туди і не заглядала. А це заглянула, а звідти копченою пахне. Раніше я завжди на   тиждень замовляла в магазині 200 гр. копченого лосося чи сьомги.

А перед Новим Роком   замовила 150 гр. червоної ікри, сподівалась на свято з’їсти. Але так як мені тоді сусідку   підселили, то ми з нею встигли з’їсти по одній канапкі і я розпочала голодний протест. Ікру їй   віддали. Так от, на поличці, звідки рибою пахло – риби я звичайно не знайшла, але надибала   жменю крихт хліба, який ще горобцям кришила, і одну засохлу червону ікринку! :о) Я змела   крихти. Згадала, як мама про голод в 33-му і 46-му розповідала і з задоволенням їх з’їла. А   потім закинула ікринку на язик, розсмоктувала і кайфувала… Не те щоб я їсти хотіла, голод     вже давно мене не турбує, але просто не піднялася рука харчі викинути… Ти тільки це мамі   не читай, бо плакати буде. Нащо їй і без того розхитані нерви добивати. І ніде не друкуй, бо   здаси тюремні таємниці. Добре?

 Завтра, 19.01.2015, зранку будуть розносити і наливати в пляшки святу воду по камерах, я   наберу. Є пляшка 1,5 л. А ще в церкву піду, свічки поставлю, коли там попа і служби не буде.   Ще лікарська комісія і мій звіринець прийде (прим. ред.: адвокати М.Фєйгін, І.Новіков,    М.Полозов). День насичений. Як будуть новини ще – допишу. До речі моє звірьо таке туге!   Чоловіки взагалі туго соображають, каші з ними не звариш…

Про війну. Ну знову п***ць. Це вже зрозуміло. В мене питання: в Росії брешуть, що так   звані ДНР і ЛНР – вбили більше українських солдат, а от армія України гасить тільки мирних   жителів, а по сепаратистах не попадає. І ще, що ополченці – віддають по обміну більше   полонених ніж українці, бо мовляв в Україні полонених немає, тому вони хапають мирне   населення в Донецькій і Луганській області, а от герої ополченці багато солдат взяли в полон!   Ти там з оленями спілкуєшся, напиши правду. (прим. ред. "олені" - СБУ).

Що таке війна? Що таке голод? Що таке полон? Що таке в’язниця? Що таке голод у в’язниці? Як себе   поводить у полоні? Як себе поводити під слідством в суді? Як себе поводити у в’язниці? Тому   що все це – дуже різні речі…

Напевно, про все це, я б могла розповісти, щоб ніхто не перебрехав…

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Чи насправді буде обмежена робота онлайн-казино після Указу Президента?

Наріман Джелял: історія спротиву

Як оренда держмайна допомагає бізнесу розвиватися та наповнює держбюджет

Похмура річниця: Запорізька АЕС не повинна стати другим Чорнобилем

Убивчий популізм: що не так з тарифною політикою у водопровідній галузі

Як Данія інвестує в успіх України