Хаос у столиці, або Ласкаво просимо, інвестори!

Вівторок, 12 березня 2019, 15:00

Днями міський голова Києва Віталій Кличко представить українську столицю на найбільшому в Європі форумі нерухомості MIPIM, який проводиться у Каннах (Франція).

Там учасники знайомляться з новими проектами з розвитку територій, урбаністичних зон та туризму, зустрічаються з потенційними партнерами для залучення інвестицій.

У випадку Києва запрошення інвесторів відбуватиметься за умови відсутності в місті актуалізованих стратегічних документів – Стратегії розвитку Києва та Генплану. І такий підхід неприпустимий.

12-го березня, розпочинається офіційний візит київського міського голови до Канн. Там стартує виставка MIPIM – найбільший, найавторитетніший інвестиційний експозиційний форум в Європі. Це ключова подія у сфері нерухомості, яка за 4 дні збирає розробників, інвесторів і кінцевих користувачів.

Ймовірно, міський голова буде "продавати" там різноманітні київські проекти. До прикладу, це може бути Подільсько-Воскресенський мостовий перехід. Чому б і ні? 20 років його вже будують, тому можна ще 10 років ним "поторгувати"...

Можуть там бути представлені і будь-які інші проекти. Та питання в іншому: як можна планувати великі інвестиційні проекти за відсутності у Києві якісної Cтратегії?

Так, у нас є офіційно прийнята Стратегія–2025. Але вона недалекоглядна. До прикладу, лівий берег у ній згадується всього двічі, при цьому в абсолютно дурних контекстах.

А ще в Києві застарілий Генеральний план, який приймали у далекому 2002 році, і діятиме він до 2020-го (якщо не приймуть інший, цей продовжить дію). У 2008-му його фактично визнали таким, що має бути переглянутим.

Але до сьогодні міська влада не спромоглася на розробку сучасного головного містобудівного документа. При цьому продовжується хаотична і клаптикова забудова міста, шляхом затвердження детальних планів територій (ДПТ).

Реклама:

Якщо це порівняти з будівельними роботами, то це нагадує ситуацію, коли давно втрачено проект будівництва, але активності тривають. Різні фахівці продовжують добудовувати та ремонтувати будинок. І, наприклад, хтось з них хоче звести біля нього потужну бетонну терасу. І байдуже, що в будинку дірки, через які гуляє вітер. Байдуже, що вхід до туалету через вулицю… Головне ж – бажання побудувати терасу!

Така ж ситуація у Києві – без Стратегії і гармонійного бачення тут хочуть точково зводити окремі проекти. І байдуже, що вони не вписуються в загальну картину, а подекуди несуть загрозу для жителів міста.

Це вже не просто хаос – це, як каже моя племінниця, "кракозябра".

Вірю, що потужний Київ не заслуговує бути великою "кракозяброю". Столиця має бути класним сучасним містом, яке розвивається.

Що для цього потрібно? Потрібні якісні сучасні стратегічні документи: Стратегія розвитку міста і Генеральний план. А ще потрібні люди, які готові втілювати ці документи в життя і забезпечувати якісне, чітке і точне їх виконання.

Сергій Гусовський, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Фонд культурних/пропагандистських ініціатив: як Росія використовує культуру для війни

Від локального до універсального: як українській культурі стати помітною у світі

Чому Україні необхідний спеціальний банк для відбудови

Тренер, який не встигає, та збірні з міцним захистом: 6 фактів про суперників України на Євро-2024

Україна бореться за повернення незаконно утримуваних цивільних: перспективи і виклики

Три ключові тенденції ринку нерухомості України в 2024 році