Хаос в столице, или Добро пожаловать, инвесторы!

1548 просмотров
Вторник, 12 марта 2019, 16:00
Сергей ГусовскийСергій Гусовський (Sergiy Gusovsky)
депутат Киевсовета, глава депутатской группы "Киевская команда", один из инициаторов движения "Люди важны"

Днями міський голова Києва Віталій Кличко представить українську столицю на найбільшому в Європі форумі нерухомості MIPIM, який проводиться у Каннах (Франція).

Там учасники знайомляться з новими проектами з розвитку територій, урбаністичних зон та туризму, зустрічаються з потенційними партнерами для залучення інвестицій.

У випадку Києва запрошення інвесторів відбуватиметься за умови відсутності в місті актуалізованих стратегічних документів – Стратегії розвитку Києва та Генплану. І такий підхід неприпустимий.

12-го березня, розпочинається офіційний візит київського міського голови до Канн. Там стартує виставка MIPIM – найбільший, найавторитетніший інвестиційний експозиційний форум в Європі. Це ключова подія у сфері нерухомості, яка за 4 дні збирає розробників, інвесторів і кінцевих користувачів.

Ймовірно, міський голова буде "продавати" там різноманітні київські проекти. До прикладу, це може бути Подільсько-Воскресенський мостовий перехід. Чому б і ні? 20 років його вже будують, тому можна ще 10 років ним "поторгувати"...

Можуть там бути представлені і будь-які інші проекти. Та питання в іншому: як можна планувати великі інвестиційні проекти за відсутності у Києві якісної Cтратегії?

Так, у нас є офіційно прийнята Стратегія–2025. Але вона недалекоглядна. До прикладу, лівий берег у ній згадується всього двічі, при цьому в абсолютно дурних контекстах.

А ще в Києві застарілий Генеральний план, який приймали у далекому 2002 році, і діятиме він до 2020-го (якщо не приймуть інший, цей продовжить дію). У 2008-му його фактично визнали таким, що має бути переглянутим.

Але до сьогодні міська влада не спромоглася на розробку сучасного головного містобудівного документа. При цьому продовжується хаотична і клаптикова забудова міста, шляхом затвердження детальних планів територій (ДПТ).

Реклама:
Якщо це порівняти з будівельними роботами, то це нагадує ситуацію, коли давно втрачено проект будівництва, але активності тривають. Різні фахівці продовжують добудовувати та ремонтувати будинок. І, наприклад, хтось з них хоче звести біля нього потужну бетонну терасу. І байдуже, що в будинку дірки, через які гуляє вітер. Байдуже, що вхід до туалету через вулицю… Головне ж – бажання побудувати терасу!

Така ж ситуація у Києві – без Стратегії і гармонійного бачення тут хочуть точково зводити окремі проекти. І байдуже, що вони не вписуються в загальну картину, а подекуди несуть загрозу для жителів міста.

Це вже не просто хаос – це, як каже моя племінниця, "кракозябра".

Вірю, що потужний Київ не заслуговує бути великою "кракозяброю". Столиця має бути класним сучасним містом, яке розвивається.

Що для цього потрібно? Потрібні якісні сучасні стратегічні документи: Стратегія розвитку міста і Генеральний план. А ще потрібні люди, які готові втілювати ці документи в життя і забезпечувати якісне, чітке і точне їх виконання.

Сергій Гусовський, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)