Місія: випалити корупцію. Кому заважає Центр протидії корупції та Шабунін

П'ятниця, 24 липня 2020, 18:01

Ми звикли говорити правду, вказувати прямо на корупцію та імена корупціонерів, факти зловживань та порушень. Наша мрія – Zero corruption в Україні. Наша мета –  невідворотність покарання за корупцію. 

Кожного дня ми робимо все, аби змінити реальність в країні на краще. Для цього ми часто не підбираємо слів – звикли називати речі своїми іменами. Правда, яку ми говоримо, інколи не подобається навіть нашим друзям, а наші розслідування і критику ненавидять політичні еліти та олігархи.

За все це ми маємо надто багато ворогів: починаючи від керівництва правоохоронних органів, прокуратури, суддів і закінчуючи олігархами. 

Ми бачимо, що інтереси усіх цих людей наразі сплітаються в бажанні помститися нам за нашу роботу. Вже давно ми потерпаємо від провокацій, дискредитації, подекуди фізичних нападів, судових позовів та кримінальних справ. 

Ми сприймаємо це як невід'ємну частину роботи. Історія атак на організацію та її членів описана давно публічно на нашому спеціально створеному для цього сайті

Проте нічний підступний підпал будинку Віталія Шабуніна є прямим посяганням на життя і ми хочемо нагадати усім про те, чим займаємося та зокрема про наших ворогів, яким дуже допекли. 

Олігархи та фігуранти справ НАБУ

Ігор Коломойський

Центр протидії корупції готував розслідування про схеми олігарха Ігоря Коломойського. Ми перші після виявлених журналістами зловживань у тоді ще належному олігарху "Приватбанку" у 2015 році скерували заяву про злочин до Генпрокуратури. 

Рік тому ЦПК підготував великий профіль олігарха на сайті проєкту про публічних діячів. Інформація, розміщена на цьому реєстрі про активи олігархів і чиновників, використовується сотнями банків в Україні та світі для вивчення законності походження коштів. 

Організація активно висвітлює події навколо кримінальних справ Коломойського в НАБУ, судові процеси проти олігарха в Україні та за її межами. 

ЦПК лише за останній рік щонайменше тричі допомагав зберегти незалежність Національного антикорупційного бюро, яке так муляє олігарху. 

Також громадська організація описувала намагання Коломойського зірвати таким чином програму з МВФ, чого добивається олігарх для порятунку від судів за межами України. 

Олег Бахматюк

Олігарха Олега Бахматюка ЦПК почав активно згадувати минулого року, коли керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури з благословення тодішнього генпрокурора Юрія Луценка почав "зливати" справи щодо нього. 

Одну з них 2017 року безповоротно закрили, а іншу вдалося реанімувати

Після цього ЦПК стежив за кожним рухом у справі щодо "ВіЕйБі банку" Бахматюка. 

На допомогу олігарху прийшла генпрокурорка Ірина Венедіктова, яка мало не з перших днів роботи в ОГПУ зацікавилася справою. А вже через кілька місяців фактично незаконно її закрила

Єдина надія на реанімацію в Антикорупційному суді, який може скасувати це рішення. 

Ми стежимо за засіданнями та рішеннями, що явно дратує Бахматюка. 

Протягом 8 днів у липні він написав дві колонки, у кожній із яких згадує Віталія Шабуніна. Крім того, олігарх часто згадує Шабуніна на сайті свого агрохолдингу, неправдиво називаючи його підозрюваним у розкраданні коштів.

Зауважимо, що сама генпрокурорка Венедіктова не любить уваги до своєї роботи. Вона уже навіть подала позов проти Центру протидії корупції за публікацію на "Українській правді". 

Микола Мартиненко

Від 2017 року ЦПК стежить за справою щодо екснардепа від Народного фронту Миколи Мартиненка, який обвинувачується НАБУ у причетності до розкрадання коштів на двох держпідприємствах – "СхідГЗК" та "НАЕК "Енергоатом". 

Ми не пропускали, напевне, жодне засідання у справі, спершу в Шевченківському суді Києва, а тепер вже в Вищому антикорупційному суді. Якщо в першому Мартиненко та його адвокати сподівалися на порятунок системи, то тепер у ВАКС їхня стратегія кардинально інша. 

Крім того, ЦПК привертав увагу до справ щодо Мартиненка за кордоном. Зокрема, екснардепа уже засудили у Швейцарії до 28 місяців ув'язнення за відмивання коштів. 

У процесі ретельного спостерігання за цим кейсом Центру протидії корупції як організації дісталося добряче. Соратники Мартиненка писали на нас заяви про злочин, порушували справи, обзивали в перервах на судових засіданнях та проводили брифінги, поливаючи нас брудом і повідомляючи брехливі факти. 

Реклама:

Мартиненко навіть звернувся до суду, аби ми видалили його з бази публічних діячів, та просив суд заборонити нам називати його ім'я в контексті кримінальної справи. Суди обох інстанцій стали на його бік попри те, що такі заборони зовсім не вписуються в свободу слова.

Крім цього, Центр протидії корупції стежить ще за десятками інших справ, багато з яких були початі за нашими заявами. Наприклад, щодо одеського мера Геннадія Труханова та справи "Краяну".

Силовики

Міністр Аваков

Конфлікт ЦПК з Аваковим розпочався із резонансної справи рюкзаків 2017 року. Коли відео домовленостей сина Авакова та його заступника Сергія Чеботаря стали публічними, саме ЦПК скерував заяву про злочин до НАБУ. 

У подальшому ми системно інформували суспільство про розслідування і цинічне "злиття" цієї справи. Справу стосовно сина Авакова та його заступника закрили і саме ЦПК безуспішно оскаржував закриття. 

Вину на себе у шахрайстві взяв Олександр Литвин, який до того оцінювався слідством як виконавець і спільник Авакова-молодшого та Чеботаря. Організацію злочину ж повісили на вже померлу на той час особу.

ЦПК організував вуличну акцію протесту, під час якої на очах у поліції Віталія Шабуніна облили зеленкою, спричинивши опіки очей. Контракцію в той день очолював Ілля Кива, колишній підлеглий та екс-радник Авакова, який зараз є нардепом від ОПЗЖ.

Далі претензії до Авакова виростали в геометричній прогресії. Це відсутність результатів розслідувань нападів на активістів та журналістів, бездіяльність поліції у розслідуванні цих справ, саботаж реформи, наслідком якої стали безкарні вбивства та ґвалтування поліцейськими. 

Саме у поліції та прокуратурі так і не притягнули до відповідальності нападника за розприскування Віталію в обличчя невідомої речовини, що спричинила опік очей.

Також ЦПК скерував до НАБУ заяву щодо проблем з декларуванням міністром Аваковим італійської вілли на 600 квадратних метрів і щодо того, що той не вказав, що володіє італійською компанією. З цього приводу ми звернулися до НАБУ, яке наразі розслідує кримінальну справу. 

Не пройшов ЦПК повз намагання відомства Авакова заробити на коронавірусі COVID-19, з приводу чого ми також звернулися до НАБУ. Саме тому в організації є всі підстави не довіряти слідству поліції у справі підпалу будинку Шабуніна.

СБУ

Окрім підконтрольних Авакову структур, ЦПК та Віталій Шабунін вимагають реформувати Службу безпеки України. ЦПК судився і продовжує судитися за оприлюднення декларацій посадовців СБУ та просував законодавчі зміни, які б максимально ускладнювали уникнення декларування менеджментом Служби. 

Раніше журналісти фіксували причетність співробітників СБУ до влаштування мітингів біля того ж спаленого будинку Шабуніна. 

Агенти ФСБ

У лютому 2020 року ЦПК став об'єктом інформаційної атаки з боку одіозного проросійського депутата Андрія Деркача, який навчався в академії ФСБ Росії та згодом працював в СБУ. 

У соцмережах та ефірах проросійських каналів він почав висувати необґрунтовані звинувачення в бік Центру в незаконному привласненні неймовірної суми 142,9 млн дол донорських коштів. З відповідною заявою він звернувся до Національної поліції, яка негайно відкрила кримінальне провадження, але результати "розслідування" досі невідомі.

Згодом цю безпідставну брехню підхопив Руді Джуліані, який використав заяву Деркача, щоб розповсюдити дезінформацію про ЦПК та нашу партнерську організацію 100% Життя у серії своїх відеоблогів та виступів на американському телебаченні.

Судова влада та скандальний ОАСК

ВРП

Вже рік як Центр протидії корупції системно займається просуванням реальної судової реформи. Це і аналіз роботи судової системи, і конкретні порушення з боку суддів, і аналіз роботи Вищої ради правосуддя. 

У вересні 2019 року разом з партнерами ЦПК створив веб-сайт "Провали Вищої ради правосуддя", де зібрав та описав найскандальніші рішення цього органу. 

Згодом ВРП поскаржилась правоохоронцям та МЗС на Віталія Шабуніна за його публічну критику їхньої діяльності. 

У грудні 2019 року команда ЦПК провела акцію під стінами ВРП з вимогою звільнити суддю Майдану Євгена Аблова, однак тоді члени ВРП одноголосно стали на захист судді. 

Через місяць ЦПК оприлюднив заяву про те, що саме ВРП відповідальна за провал судової реформи Зеленського, а у травні 2020 року закликав Зеленського оновити цей орган.

ОАСК

Особливу увагу в організації приділяють роботі та критиці Окружного адміністративного суду Києва (ОАСК). 

Майже рік тому в будівлі цього суду відбулися обшуки. Тоді ж представники ГПУ та НАБУ оприлюднили аудіозаписи розмов суддів — голови установи Павла Вовка, а також Євгена Аблова й Ігоря Погрібніченка.

Виявилося, що під керівництвом Вовка були створені штучні умови для перешкоджання роботі тодішньої Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (ВККС). Згодом суддям оголосили підозри. Справа мляво рухалася і про неї почали забувати.

Президент Володимир Зеленський у жовтні 2019 року обіцяв розібратися з цим судом, у якому розглядаються всі позови до влади. Однак нічого не змінювалося. 

Саме тому 18 червня вже цього року ЦПК разом з Автомайданом провели урок для президента у форматі Всеукраїнської школи онлайн, де презентували сайт "Гріхи окружного адміністративного суду Києва": він описує суть справи та низку одіозних рішень.

Реакції не було. 

Цікаво, що за день до цієї акції до цього ж суду звернулася нікому невідома громадська організація з вимогами припинити діяльність ЦПК. Ми вказуємо, що цей позов організували самі ж судді ОАСК, аби тиснути на Центр. Плівки НАБУ підтверджують, що організація позовів самим судом на об'єкти свого інтересу це стандартна практика їхньої роботи.

Рівно через місяць НАБУ вручило нові підозри працівникам ОАСКу: Павлу Вовку, Євгену Аблову та ще 5 суддям. Також НАБУ опублікувало нові епізоди розмов Вовка та інших суддів ОАСК. 

Оприлюднені факти вказують, що група суддів шантажувала різні органи влади через подачу фіктивних позовів до свого ж суду та торгівлю рішеннями.

ЦПК знову ж таки висвітлює цей процес, намагаючись привернути увагу перших осіб держави. Якраз 22 липня (за день до підпалу будинку) Віталій Шабунін написав блог, у якому описав покривання суддів ОАСК генпрокуроркою Венедіктовою. Адже лише вона могла ініціювати відсторонення скандальних суддів, однак чомусь зволікає з цим. 

***

Прочитавши цей текст, може скластися враження, що наші вороги всюди та всі. Але, незважаючи на це, ми продовжуємо працювати, бо бачимо результати своєї роботи. 

Ключові результати в цифрах: 4,8 млрд грн збережено державі, 35 законів проадвокатовано, понад 3 млн декларацій подано посадовцями, 892 кримінальні справи розслідує НАБУ та початок правосуддя у Вищому антикорупційному суді, який вже ухвалив 4 тюремні вироки. 

Ми пишаємося тим, що долучилися до процесів змін у державі.

Центр протидії корупції, для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.  



Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування