Навіщо в Одесі проспекту Небесної сотні намагаються повернути ім'я маршала Жукова

Четвер, 29 жовтня 2020, 17:00

Найближчими днями в Одесі має відбутися засідання Одеського окружного адміністративного суду за позовом територіальної організації політичної партії "Європейська солідарність" до виконавчого комітету Одеської міської ради. Ми просимо визнати дії місцевої влади протиправними та зобов'язати виконком утриматися від вчинення протиправних дій.

Про що йде мова?

16 жовтня 2020 року відбулося засідання Історико-топонімічної комісії виконкому міськради, де з голосу, без попереднього внесення до плану роботи комісії, винесли на голосування питання повернення старих назв декомунізованим проспекту Жукова та вулиці 25-ї Чапаєвської дивізії.

Голосування провели за принципом простої більшості голосів від загального складу присутніх членів комісії. І таким чином комісія більшістю голосів присутніх підтримала повернення декомунізованих назв — проспекту Небесної Сотні вирішили повернути ім'я маршала Жукова, а вулиці Димитріоса Інглезі — назву 25-ї Чапаївської дивізії.

Одеський міський голова Геннадій Труханов, на основі такого рішення комісії, підписав розпорядження про організацію громадських слухань щодо обговорення питань про повернення деяким декомунізованим вулицям Одеси попередніх назв.

І звернувся до Українського інституту національної пам'яті, повідомивши, що "для нас це питання збереження історичної пам'яті, поваги до героїчного минулого нашого міста-героя. І ми будемо добиватися справедливості".

Читайте також: В Одесі проспекту Небесної Сотні повертають радянську назву
Майже половина українців проти декомунізації вулиць і населених пунктів

Голова УІНП (Українського інституту національної пам’яті — ред.) Антон Дробович відповів на лист одеського міського голови, де зазначив наступне:

"Присвоєння імені Георгія Жукова будь-якому об'єкту топоніміки суперечитиме чинному законодавству, а саме Закону України "Про присвоєння юридичним особам та об'єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій"…

А частина 6 ст. 3 цього ж Закону також забороняє називати будь-які топоніми на честь 25-ї Чапаєвської дивізії. Виняток, пов'язаний з опором та вигнанням нацистів з України, не може бути застосований у цьому випадку, оскільки передбачений лише для пам'ятників і пам'ятних знаків".

Я не знаю, чим керувався міський голова Одеси, намагаючись грубо порушити закон. Допускаю, що це були загравання з потенційним електоратом, якому намагався мер вгодити, щоб отримати необхідні для перемоги голоси. У тому числі повертаючи ім'я Жукова, відомого своїм нелюдським ставленням до бійців, в тому числі українських.

Реклама:

Такими заявами порушуються права територіальної громади. Ми точно не хочемо повернення радянського минулого шляхом перейменування на честь осіб, які втілювали ідеологію радянських часів.

Аналіз норм чинного законодавства дозволяє чітко заявити, що виконавчий комітет Одеської міської ради не є компетентним або уповноваженим суб'єктом, що готує подання про присвоєння юридичним особам та об'єктам права власності імен фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій і не є суб'єктом, який може порушувати такі питання. 

Нам дуже важливо, щоб одеська виконавча влада припинила гратися з вогнем, дестабілізуючи ситуацію в місті. Ми вже маємо прецедент Харкова, де суд втретє забороняє перейменовувати міській владі проспект шанованого Петра Григоренка на честь маршала Жукова.

Позиція міського голови Кернеса — свавільна і незаконна. І мер Одеси теж пробує йти таким шляхом.

Але навряд чи в нього вийде.

Мандриченко Жанна, для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Держава втратила контроль над обленерго, чи навпаки посилює його?

BlaBlaCar поза законом. Що буде з ринком нелегальних перевезень?

Друга річниця енергетичної свободи

Аятола Володимир Путін

Людиноцентрична мілітаризація: як Україні вистояти і прорватися

Що не так із "виборами" на Росії?