Одна війна і одна перемога на всіх – стратегічне бачення Зеленського

Вівторок, 12 вересня 2023, 17:15

Російське вторгнення в Україну – це не окрема війна, а частина великої війни Путіна проти Заходу. Головна проблема, що Путін це чітко розуміє. Україна на собі це все відчуває, а значна частина колективного Заходу всіляко ухиляється від цього розуміння. Тому що якщо це визнати, то потрібно оголосити про це власному суспільству і йти до кінця.

А оголошувати себе частиною війни, поки на твою голову не падають бомби, для більшості демократично обраних політиків – непосильне завдання.

Ситуація дуже проста – Путін прийшов до влади, як частина військової кампанії в Чечні та вибухів будинків у Росії.

Реклама:

Після Революції Троянд у Грузії та Помаранчевої Революції в Україні Путін відчув смертельну загрозу. Він отруїв Ющенка і мобілізував усі свої війська.

Ці війська включають у себе, окрім Збройних сил Росії, які здійснили безпосереднє вторгнення в Грузію, Україну та Сирію (де Путін боровся з арабською весною, яка, на його думку, теж була підлаштована Заходом), розвідслужби, які підпалювали склади з озброєнням в Україні, Чехії та Болгарії, вбивали військових, що насолили Росії в Грузії та в Україні, а в Німеччині отруювали "зрадників" Росії та російських опозиціонерів.

Наступна складова російської військової машини – це П'ята колона, до якої входять люди на кшталт Медведчука та Іванішвілі, Шорі та Плахотнюка. Їхня мета використовуючи російські гроші, вкупі з награбованими на місці, та захопити владу. 

У Грузії їм це вдалося завдяки Іванішвілі. У Молдові вдалося тимчасово, але навіть втративши владу, вони активно продовжують дестабілізацію. А ось в Україні в останній момент Медведчук був нейтралізований. І коли я чую, що українська влада недостатньо підготувалася до вторгнення, я вважаю, що арешт Медведчука і закриття його каналів мали реальне значення для підготовки країни до найгіршого сценарію, навіть більше, ніж суто військове приготування. 

До П'ятої колони також входять корумповані західні політики, а також проросійські бізнес-лобі, особливо в Німеччині.

Саме ця П'ята колона звинувачувала Грузію в провокуванні Росії в 2008-му і Україну в тому, що вона сама накликала на себе Крим і Майдан у 2014-му. Саме П’ята колона різними способами намагається зараз довести, що військові дії треба негайно припинити, оскільки Росію військовим шляхом перемогти неможливо.

Що трапиться, якщо Україна оголосить про перемир'я зараз? А трапиться те, що через рік-два вона обов'язково впаде, і Путін обов'язково вторгнеться в Польщу і країни Балтії. А Грузію і Молдову він просто проковтне по ходу, практично без особливого докладання зусиль.

Тому ми зараз перебуваємо в центрі великої Російської агресії проти Західного світу. І Україна ціною власних жертв допомагає Заходу, а особливо всій Європі фізично врятуватися і врятувати свій спосіб життя.

Усе це треба зрозуміти й тим, хто всередині нашої країни звинувачує Зеленського в зайвій агресивності та безцеремонності щодо партнерів, мовляв, так не заведено поводитися у світовій демократії. Якраз традиційна дипломатія і довела нас до того стану, де світ зараз перебуває, і вийти звідси можна тільки поставивши правильний діагноз і довівши до кінця радикальне хірургічне втручання.

Коли Президент Зеленський часто повторює, що перемога України означає автоматично перемогу Молдови, Грузії, відновлення їхньої територіальної цілісності, а також перемогу демократії в Білорусі, він якраз виходить з того, що все, що відбувається в регіоні, – це частина однієї великої війни, в якій демократичний світ, при всіх його ресурсах, не має права не перемогти.

І треба все ж бути готовим до того, що після цієї перемоги Україна стане наддержавою всього регіону – від Центральної Азії до Атлантики. Про це я говорив у 2005-му і тоді ніхто не сприймав мене всерйоз. 

Зеленський практично інстинктивно намацав головну фабулу цієї війни і при цьому веде Україну і всіх союзників, і партнерів до правильного результату. І зіскочити з цього поїзда Заходу не вдасться. В останньому, просто блискучому інтерв'ю для CNN з Фарідом Закарієм український Президент дуже зрозуміло і глибоко сформулював цю концепцію. Усім раджу подивитися!

Міхеіл Саакашвілі

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

На Марсі немає кисню, в Харкові постійні обстріли. Як почувається Харків, і чому ніхто з нього не виїжджає

Чи насправді буде обмежена робота онлайн-казино після Указу Президента?

Наріман Джелял: історія спротиву

Як оренда держмайна допомагає бізнесу розвиватися та наповнює держбюджет

Похмура річниця: Запорізька АЕС не повинна стати другим Чорнобилем

Убивчий популізм: що не так з тарифною політикою у водопровідній галузі