Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Празька гастроль Кучми: напередодні

Середа, 20 листопада 2002, 23:24
Смажена ситуація з відвідинами Кучмою саміту НАТО стає ще більш інтригуючою. Він збирається прилетіти до Праги у четвер по обіді. Цікаво, що на 21 листопада не планується жодних заходів для нечленів НАТО та країн, які не є кандидатами.

Але причину раннього приїзду Кучми відшукати не складно. У такий спосіб український президент в цей же вечір встигне побувати на прийомі у резиденції Вацлава Гавела Празькому Граді, який запланований програмою. І запрошення на цей захід виписує не НАТО, а чеська сторона як господар саміту.

У Граді Кучма зможе подивитися балет та отримати подарунок від Гавела – чеське скло плюс бехеровку. Хоча головний презент для українського "гаранта"– це тусовка світових лідерів. Тому що до замку мають прибути всі глави делегацій країн НАТО та учасників "Партнерства заради миру": починаючи від Джорджа Буша і закінчуючи Емомалі Рахмоновим.

Це - перший шанс для Кучми потрапити на очі Бушу у рамках празького вояжу. Другий буде у п’ятницю зранку на засіданні Ради євроатлантичного партнерства. Третій – коли після цих зборів лідери почнуть позувати для групової фотографії. Четвертий – під час "робочого ланчу" глав держав та урядів РЄАП.

Як видно, при бажанні саміт НАТО можна провести дуже весело. Однак навряд чи це закінчиться успішно – у Празі американського президента дуже щільно охороняють. Але на цю тему – пізніше.

На "проблему Кучми" НАТО вже махнуло рукою – за добу до саміту і без нього нерви напружені. Головний захід для України – засідання спільної з НАТО комісії – відбуватиметься у п’ятницю паралельно із Радою євроатлантичного партнерства. Тобто, через півгодини після початку РЄАП від Кучми доведеться відсісти Зленку. Міністр закордонних справ піде на комісію Україна-НАТО. Згідно з програмою, триватиме вона рівно 1 годину. НАТО на ньому представлятиме заступник Робертсона – сам генсек буде на РЄАП.

Місце проживання президента України встановити не вдалося. Пояснили, що воно тримається у секреті з міркувань безпеки. Але, за даними УП, житиме Кучма в якомусь готелі – точно не у резиденції посольства, і точно не в "Хілтоні", який повністю окупувала американська делегація.

Тема України викликає у Празі специфічний інтерес. Є легке передчуття скандалу. Портьє у готелі, де оселилися українські журналісти, сам почав цікавитися, чим закінчилася історія із запрошенням Кучми. У місцевій пресі про приїзд "гаранта" написали у вівторок дві провідні газети. Звичайно, не на перших шпальтах – бо там все про Буша.

"Господарчі новини" зазначають, що скандал з "Кольчугами" став ударом у відносинах Києва та НАТО. Якщо кілька років тому Україна була "конкурентом антизахідної Москви" і союзником Заходу, то після 11 вересня ситуація змінилася. "Україна опинилася у глухому куті", коли було створено комісію Росія-НАТО, пишуть "Господарчі новини". На це Київ прореагував рішенням вступити до Альянсу. Однак зараз, на думку видання, Україна опинилася ще далі від дверей НАТО, ніж була. Стаття, до речі, називалася: "Тільки хотіти до НАТО замало".

Інша серйозна газета, "Лідове новіни", також зупиняється на тому, як Росія стимулювала європейський вибір Києва. "Кроки Путіна на зближення із Заходом мали вплив на Україну... Москва дивиться на плани Кучми вступити до Альянсу без емоцій. Багато українських політиків бачать, що Київ консультувався з Москвою і отримав у відповідь згоду. Посилюється військова співпраця України та Росії... Навіть здається, що Росія дивиться на Київ як на потенційну "третю руку" в європейських структурах", - пише у "Лідових новінах" київський експерт Андрій Федоров.

Далі він зазначає, що Київ шукає теми, які б могли зацікавити Європу. "Не можна виключати, що на празькому саміті Україна просунеться вперед у співпраці з НАТО. США можуть порекомендувати ухвалити угоду, яка веде до договору, що укладається перед вступом до НАТО. Але відбуватиметься це не завдяки Кучмі". Як зазначається у газеті, США можуть поновити спроби, які б привели до дострокової відставки українського президента, виходячи з того, що його наступником міг би стати Ющенко. І, враховуючи це, США могли б "авансом" підтримати інтеграцію України.

Цікаве спостереження: у проспекті празького саміту "Порядок денний для змін" відзначаються головні вектори діяльності альянсу. Є там розділ і "Україна-НАТО", в якому жодного слова про критичну ситуацію, яка виникла через "Кольчуги". Можливо, організатори не хотіли псувати святковий настрій. А, можливо, просто готували папку ще до початку україно-американського скандалу.

У середу про візит Кучми вже не писав ніхто – вся увага до шанованих учасників празького саміту.

Столиця західного світу

Навіть за наявності НАТОвської акредитації журналісти не мають права бути присутніми на засіданнях у рамках саміту. Для цього слід брати спеціальні додаткові акредитаційні карти. Квота на українську пресу була передана до посольства, яке, у свою чергу, віддасть їх прес-секретареві Кучми, яка і визначатиме, хто з прибулих із Києва буде присутнім на заходах за участю української делегації.

Саміт НАТО відбуватиметься 21-22 листопада. Як це завжди трапляється на зборах такої кількості VIP-персон, місто стає зоною обмеженого пересування. Прага з наближенням саміту поступово перефарбовується на яскраво-зелений колір – колір поліцейських жилетів.

Сказати, що поліції дуже багато – буде перебільшенням. Її просто багато. У центрі міста стоять по-двоє або по-троє на кожному розі. Станція метро "Вишеград", де знаходиться Празький конгрес-центр, закрита для звичайних пасажирів. З підземки на вулицю тут випускають тільки з бейджами НАТО. У четвер на цій станції поїзди взагалі не будуть зупинятися. Від метро до прес-центру Конгрес-холу – потрійний кордон охорони.

Празьке транспортне підприємство ще не вирішило, чи закривати на дні саміту весь метрополітен. Над центром міста постійно літають військові гелікоптери. З нагоди саміту і можливих виступів антиглобалістів у школах оголошено три дні вихідних. Закриваються деякі магазини – побоюючись бути зруйнованими протестантами.

Головний іноземний гість Праги – президент США Джордж Буш, який прибув на добу раніше за своїх колег. Разом із ним приїхало ледь не 700 осіб – агенти ФБР, тілоохоронці, кухарі, стюарти, лікарі та родичі. І, звичайно, політики – держсекретар Колін Пауелл, радниця президента з нацбезпеки Кондолізза Райс, а також міністр оборони Дональд Рамсфелд.

Їздить по Празі Буш на своєму спеціальному лімузині, привезеному з США – "Каділлак Де Віль", яку випадково вдалося побачити припаркованою біля Конгрес-холу. Машина метрів вісім в довжину. Вікна чорні, але видно, що всередині: два чорні дивани напроти одного одного з гербом президента. І без Буша авто охороняє один сек’юріті.

Всім іншим президентам організатори запропонували Ауді А-8. Тих, хто супроводжує лідерів держав, кататимуть на БМВ та "Пежо"607. Охорону – на Шкодах.

Аж до дня приїзду було не зрозуміло, де ночуватиме американський президент. Як версія у місцевій пресі назвався готель "Хілтон". Однак, зазначає у середу "Лідове новини", зупинився Буш у резиденції посла США у Чехії.

Зате у "Хілтоні" живе вся делегація Сполучених Штатів. До фойє готелю можна пройти безперешкодно, але через рамки металодетектору. В той же час перед фасадом майже плече до плеча стоїть з півсотні поліцейських.

Вільний доступ і до тротуару перед американським посольством (Буш там не живе). Щоправда, тут, як і перед "Хілтоном", перевіряють усі автомобілі спеціальним детектором, яким проводять по днищу машини.

Питання охорони інших президентів і прем'єрів вирішили простіше – всі готелі, де живуть лідери держав, обнесли огорожею, за яку поліція нікого не пускає.

Все це – рента, яку доводиться платити за право на два дні стати столицею світу.



Поїздка групи журналістів на саміт НАТО до Праги була організована фондом "Відродження"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування