Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Томенко пояснив Регіонам, чим вони ризикують із мовним питанням

Понеділок, 22 лютого 2010, 15:02


Мовні ініціативи Партії регіонів не відповідають суспільним та національним інтересам України, заявляє БЮТівець Микола Томенко.

Так він прокоментував імовірність того, що найближчим часом може бути ініційоване внесення змін до мовного законодавства для розширення офіційного використання російської мови та надання їй статусу другої державної.

"Суспільним та національним інтересам України відповідає існуюча усталена формула, закладена Конституцією України", - стверджує Томенко, цитує його прес-служба.

Згідно з нею державною мовою в Україні є українська, при цьому в країні гарантується вільний розвиток, використання і захист російської та інших мов національних меншин України, наголосив БЮТівець.

"Така законодавча мовна модель застерігає мовну свободу приватного життя кожного громадянина та забезпечує повагу до рідної мови. Адже, мова - це не тільки засіб спілкування, але й основний інструмент, який сприяє самоідентифікації людини", - зазначив Томенко.

Він вважає хибним підхід деяких політичних сил, який надає органам влади на місцях право самим визначати мовну політику в окремо взятому регіоні.

"Дана модель мала б право на життя у випадку федеративного устрою України", - наголосив віце-спікер.

На його думку, якщо в якомусь регіоні України буде введено другу мову як офіційну в органах влади, закладах освіти, - це, де-факто, призведе до того, що українська мова перестане існувати.

Тому, наголошує Томенко, "українські політики повинні зрозуміти важливість збереження статусу української мови як державної, особливо в органах державної влади та освіті".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування