Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Українці будуть "довгостроково" домовлятися в Москві про ядерне паливо

Середа, 17 березня 2010, 08:01

Делегація Мінпаливенерго України наступного тижня планує обговорити в Москві довгостроковий контракт на постачання російського ядерного палива.

Як пише "Комерсант-Україна", зазвичай такі питання вирішуються між господарюючими суб'єктами, але зараз без втручання міністерств не обійтися.

Прем'єр Микола Азаров 16 березня сказав, що наступного тижня делегація Мінпаливенерго проведе в Москві переговори про зниження ціни газу. А голова Мінпаливенерго Юрій Бойко додав, що планує домогтися і підписання 10-річного контракту на імпорт ядерного палива і будівництво заводу з його виробництва в Україні.

За словами заступника міністра палива й енергетики Наталі Шумкової, переговори зазвичай ведуть господарюючі суб'єкти – НАЕК "Енергоатом" і ТВЕЛ.

Але, оскільки керівництво "Енергоатому" не домоглося підписання угоди в термін, відведений екс-міністром палива й енергетики Юрієм Проданом, переговори будуть вестися на рівні міністерств, повідомило джерело газети в Мінпаливенерго.

"Попереднє керівництво визначило конкретний термін, до якого мали бути проведені переговори, – кінець березня. Однак уже зараз очевидно, що цього не трапиться", - заявив співрозмовник видання.

За його словами, виробництво ядерного палива вимагає планування завантаження потужностей підприємств. І через велику кількість закордонних замовлень ТВЕЛ може просто не задовольнити усі вимоги України, тому що не зможе зсунути графік випуску тепловиділяючих зборок для закордонних партнерів.

У ТВЕЛі раніше заявляли, що документ цілком узгоджений і готовий до підписання. А пізніше повідомили, що розраховують підписати контракт уже найближчим часом.

Російська корпорація ТВЕЛ є єдиним постачальником палива на українські АЕС.

У 2005 році американська Westinghouse на кошти уряду США встановила на Південно-Українській АЕС шість тепловиділяючих зборок для експлуатації в тестовому режимі. Передбачається, що по завершенні терміну їхніх випробувань у 2011 році американська компанія отримає можливість постачати паливо на українські АЕС.

ТВЕЛ же наприкінці минулого року запропонував побудувати в країні за своїми технологіями завод для фабрикації палива.

У січні Мінпаливенерго оголосило конкурс із відбору партнера для будівництва підприємства – і ТВЕЛ, і Westinghouse заявили про намір брати участь у ньому.

Член комітету ВР з ПЕК Сергій Тулуб зазначає, що раніше ТВЕЛ погодився змінити графік постачань і розрахунків за паливо з боку "Енергоатома", зробивши його більш гнучким, – і через це Мінпаливенерго може піти назустріч компанії.

Аналітики ж зазначають, що якщо договір не буде підписаний і ТВЕЛ через це не зможе задовольнити весь попит українських АЕС на ядерне паливо, ціна електроенергії в Україні підвищиться, а також можуть початися перебої з електроенергією.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування