Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Справа про смерть Чорновола фактично припинена?

Вівторок, 30 березня 2010, 09:41

Справа про загибель В'ячеслава Чорновола 11-річної давності фактично призупинена.

Про це сказав газеті "Сегодня" у неофіційній бесіді інформований слідчий-важняк, який залучався до роботи слідчо-оперативної групи.

За його словами, причина в багатьох огріхах, допущених на початковій стадії – першими слідчими, оперативниками, експертами, залученими до первинних дій: огляду місця події, збору речдоків, документуванню свідчень тощо.  

"У матеріалах справи величезне накопичення протиріч, нестиковок, неточностей, підтасувань. Незнайомі з УПК і ті просто за голову б схопилися. І зараз людям Щоткіна доводиться вибирати, як діяти: закрити очі й рухатися тим же шляхом, що Голомша і його попередники, - або усе починати з нуля ", - каже джерело.

На його думку, "обидва шляхи ведуть у глухий кут", бо "свій свого не підставить", заступники Медведька "бояться журналістів", а "стартувати з чистого аркуша теж не вийде".

"Робота заморожена. Чекають команди від Віктора Януковича, який міг би спитати з Олександра Медведька: "А де, власне, результати вашої роботи, пане генпрокурор?". Але генеральному залишилося до закінчення терміну півроку – він хоче спокійно допрцювати й тихо піти зі сцени. Тому в найближчі місяці справа Чорновола навряд чи зрушиться з точки замерзання ", - сказав слідчий.

Три місяці тому генпрокурор заявив про ексгумацію тіла Євгенія Павлова, водія і помічника-консультанта В'ячеслава Чорновола, – очікувалися результати комплексної судово-криміналістичної експертизи останків, але про них нічого не повідомили.

Заступник генпрокурора Віталій Щоткін, який курирує тепер цю справу, розповів газеті, що після проведення ексгумації Павлова була призначена судово-медична експертиза. "Її результати мали були бути готові 15 березня, але через хворобу експерта їх поки немає. Очікуємо до початку квітня", - сказав він.

"По Чорноволу – його син нардеп Тарас Чорновіл ще не дав згоди на проведення ексгумації. Дозволить – одразу призначимо додаткову комісійну судово-медичну експертизу і по В'ячеславу Максимовичу", - сказав Щоткін.

"Крім того, проводиться судово-технічна експертиза на предмет визначення механізму ушкоджень керуванням автомобіля "Тойота" і можливого завдання тілесних ушкоджень на голові у водія Павлова", - сказав він.

"У фахівців достатньо дослідницьких матеріалів, щоб усе вивчити й установити точну причину ушкоджень. Необхідності в додаткових дослідженнях немає. Ушкодження, які призвели до смерті Павлова і Чорновола ідентичні, але висновки винесуть експерти. Більше нічого нового у слідства немає", - зазначив Щоткін.

"Зміна керівника слідчо-оперативної групи пояснюється тим, що попередній товариш пішов на підвищення... Мені і раніше доводилося займатися цією справою. Робота ведеться відповідно до плану, терміни виконання контролюються", - запевнив він.

А колишній прес-секретар В'ячеслава Черновола Дмитро Понамарчук, який їхав із загиблим в автомобілі, вважає, що "потрібно допитати тих слідчих, які починали цю справу, і притягнути їх до відповідальності" – зокрема, Миколу Пастушенка.

"Нехай би відповів, перед ким звітував, чому в матеріалах перенумеровані сторінки, не збігаються матеріали експертиз і явна фальсифікація справи", - каже Понамарчук, додаючи: "І співробітників Служби безпеки треба порозпитувати, хто давав вказівки в 1999 році припинити справу за статтею про вбивство...".  

Понамарчук допускає, що Чорновіл був все ж таки убитий, а багато доказів зникло.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування