Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Януковича у США чекають непрості переговори?

Понеділок, 12 квітня 2010, 08:18

Президент України Віктор Янукович візьме участь у саміті з питань ядерної безпеки у Сполучених Штатах Америки.

Напередодні його прибуття вдалося узгодити й зустріч українського керівника з президентом США Бараком Обамою.

Між тим, українські експерти прогнозують, що переговори Януковича у Вашингтоні будуть непростими, передає "Німецька хвиля".

Так, політолог Євген Жеребецький скептично поставився до зусиль українських дипломатів з організації зустрічі Обами й Януковича.

На його думку, Вашингтон змінив своє ставлення до України і не опиратиметься втягуванню її до зони впливу Росії.

Прес-служба Білого дому повідомила про зустріч Обама-Янукович у рамках міжнародного саміту з ядерної безпеки у переліку низки інших двосторонніх зустрічей американського президента з главами держав.

Джерело в дипломатичних колах пояснило газеті "Сегодня", що "чисту "двусторонку" організувати складно"

"Американців зрозуміти можна: приїдуть керівники 46 країн світу, і Україна не входить у число пріоритетних. Тут справа не в Януковичі - просто в нинішньої адміністрації (США) немає окремої політики у відношенні України", - сказало це джерело.

Між тим, на зустрічі анонсовано обговорення широкого кола питань щодо "ядерного нерозповсюдження, подолання наслідків глобальної економічної кризи, енергетичної безпеки та військової співпраці".

Крім того, плануються переговори Януковича з керівництвом МВФ та Світового банку, які "слугуватимуть залученню міжнародної фінансової допомоги для подолання кризових явищ в економіці України", - вони названі "пріоритетом" візиту президента України до США.

Жеребецький переконаний, що Янукович не може погодитися на вимоги МВФ щодо скорочення соціальних програм та збільшення цін на газ для населення з побоювань масштабних вуличних протестів та загрози втрати влади.

А інший експерт Сергій Таран головним завданням Януковича у Вашингтоні вважає необхідність переконати і Обаму і менеджерів міжнародних фінансових організацій у тому, що зосередження влади в уряді і парламенті під егідою президента означає не сповзання України до авторитарного режиму, а є унікальною можливістю об'єднання влади для впровадження радикальних реформ.

Саміт із питань ядерної безпеки у США відбудеться 12-13 квітня, у ньому візьмуть участь 47 держав. Крім того, будуть представлені ООН, Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) і ЄС.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування