Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Казахстан вимагає гарантій для таких, як Україна

Вівторок, 13 квітня 2010, 20:55
Президент США Барак Обама вважає, що ризик ядерної війни знизився, але збільшилася небезпека ядерного удару терористів.

Про це він завив у вівторок в рамках самміту з ядерної безпеки у Вашингтоні, повідомляє "Інтефакс-Україна".

"У світі знизився ризик конфронтації між державами з використанням атомної зброї, але в той же час збільшилася небезпека ядерного удару терористичних угруповань", - вважає Обама.

"Я переконаний в тому, що одна країна, яка діє самостійно і відособлено, не вирішить проблеми 21-го століття. Ми повинні працювати спільно для того, щоб вирішити їх", - заявив він.
   
У той же час президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв зазначив, що настав час узаконити новий формат "ядерного клубу", включивши туди держави, які де-факто мають ядерну зброю: "Ці країни не повинні опинитися по різні сторони".

"Цей клуб і кожен його член повинні взяти на себе зобов'язання діяти виключно за погодженням з Радою безпеки ООН. А країни, що виношують ядерні амбіції, зобов'язані повністю відмовитися від них", - заявив Назарбаєв.
 
В обмін на це, підкреслив президент Казахстану, країни, що відмовилися від ядерних амбіцій, повинні отримати від всього "ядерного клубу" підтверджені Радбезом ООН гарантії незастосування проти них ядерної зброї і захисту в разі нападу.

Він запропонував світовій спільноті зібратися в червні в Астані на глобальну конференцію з питань боротьби з ядерним тероризмом.

"Настав час розпочати обговорення питання про прийняття в перспективі загальної декларації без'ядерного світу", - заявив Назарбаєв.

За без'ядерний світ виступив також керівник Китаю Ху Цзіньтао: "Ми рішуче виступаємо проти розповсюдження ядерної зброї".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування