Україна не визнає Абхазію і Південну Осетію. І не віддасть свої території

П'ятниця, 14 травня 2010, 14:49

Україна не визнає незалежність Абхазії і Південної Осетії.

Це випливає зі слів міністра закордонних справ України Костянтина Грищенка в інтерв'ю газеті "Комерсант-Україна".

"Для нас питання територіальної цілісності і непорушності кордонів є принциповим. Крапка", - сказав він на запитання, чи розглядає офіційний Київ можливість визнання незалежності цих утворень.

Грищенко також прокоментував інші проблемні питання.

Так, говорячи про проблематику україно-румунських взаємин, міністр зазначив: "Зрозуміло, у нас із Румунією є питання, які викликають занепокоєння".

"Ми вважаємо за необхідне вирішувати їх у контексті тих принципів і тих підходів, які є визначальними в шкалі цінностей Європейського союзу. Ми хотіли б, щоб і у відносинах між нами і Румунією застосовувалися саме ці принципи, а не ностальгія за якимись давно проминулими часами", - сказав Грищенко.

Відповідаючи на запитання, чи вирішена суперечка про приналежність острова Майкан, чи румунська сторона як і раніше порушує це питання, він відповів: "А ще можна порушити питання про приналежність карася, який перепливає з одного боку Дунаю на інший".

"Запевняю вас: ми знаємо, де наша територія, і жодну частину своєї території нікому не віддамо", - підкреслив Грищенко.

Говорячи про перспективи вирішення старих проблем у взаєминах із Молдавією - із землевідведенням у районі Паланки і Дністровської ГЕС-2 - він зазначив: "Нам потрібно виходити на рішення, що можуть задовольнити дві сторони. Думаю, зараз передумови для цього є".

"Позиція України досить чітка і недвозначна. Без вирішення цих питань не будуть вирішені інші питання, у яких зацікавлена молдавська сторона", - сказав голова МЗС України.

Грищенко уточнив і позицію України щодо придністровського врегулювання.

"Насамперед ми чітко підтримуємо формат "5+2", принципи якого залишаються незмінними. Інші деталі будуть описані в спільній заяві президентів Віктора Януковича і Дмитра Медведєва з питань придністровського врегулювання (буде оприлюднено під час візиту президента РФ в Україну)", - сказав він.

"На мій погляд, нічого сенсаційного в цій заяві немає. Сенсація, якщо для когось вона й існує, полягає у тому, що дві країни-гаранти вважають за необхідне привернути увагу світового співтовариства до того, що необхідно прискорити вирішення проблеми", - додав Грищенко.

Він також сказав, що Україна згодна з подальшим функціонуванням місії EUBAM на придністровській ділянці кордону.

"Українська правда"

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування