Арфуш обіцяє не робити з українського Euronews рупор влади

Вівторок, 26 жовтня 2010, 10:35

Віце-президент НТКУ Валід Арфуш категорично заперечує, що український Euronews буде підконтрольним владі.

"Редакційна політика Euronews стандартна для всіх країн мовлення. Важлива якість новин, а також нейтралітет. Якщо мова йде про політичну подію - в ній мають бути відображені і враховані всі сторони конфлікту. Нам навіть не варто робити сюжети, що висвітлюють події однобічно - їх просто не пустять в ефір!", - сказав Арфуш в інтерв'ю Комерсант-Україна.

"Поява Euronews в Україні - це чудова новина для опозиції. Навіть для найгучнішого противника проекту - Юлії Тимошенко - це дуже хороша новина, і в БЮТ чудово знають, які в Euronews стандарти", - додав він.

На ремарку про те, що Тимошенко виступала не проти відкриття телеканалу, а проти того, щоб його очолював Арфуш, він відповів:
 
"Це дуже дивно для мене. Я не знаю, які в неї до мене претензії... Може, вона неправильно трактує мою фразу про те, що "Перший національний" має казати "хороше про владу"?"

"Насправді я мав на увазі таке: ми повинні об'єктивно показувати дії влади. Це записано в нашому статуті, але при цьому ніде не сказано, що потрібно висвітлювати події вибірково або показувати тільки хороші сторони дій влади. Ми повинні показати події, а зробити висновки може сам глядач", - додав він.

За словами Арфуша, можливість виходу в ефірі Euronews ангажованих владою новин дорівнює нулю.

"Такої можливості немає! Я не буду впливати на кількість або фактуру політичних новин на Euronews. Та не те що впливати не буду, але навіть займатися цим не буду! Це останнє, що мене цікавить!", - сказав він.

"Візьміть, для прикладу, Росію. Ми бачимо, що на Euronews досить активно критикують дії російської влади. Це при тому, що Росія має 16% акцій Euronews, а ми - 1%, і теоретично вони могли б впливати на ці речі. Але на Euronews першими розкритикували прем'єра Володимира Путіна під час літніх пожеж. Тож російський досвід може заспокоїти будь-які переживання опозиції", - додав він.

Арфуш також зазначив, що "навіть українські новини, перш ніж з'явитися в ефірі, повинні будуть отримати дозвіл на випуск з Франції".

"Тим самим буде збережена об'єктивність і незалежність каналу", - сказав він.
 
За словами віце-президента НТКУ, український Euronews планують запустити 24 серпня 2011 року.

Як відомо, журналістська ініціатива "Стоп цензурі!" закликала керівництво каналу Euronews звернути увагу на кадрову та редакційну політику майбутнього представництва в Україні.

"Стоп цезури!", зокрема, попросила відхилити кандидатуру Арфуша і вимагати призначення на керівні посади українського Euronews "професійних і незаангажованих людей, відібраних шляхом відкритого та прозорого конкурсу".

Українська правда


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News