Європейці нагадали, як правильно міняти українську Конституцію

Вівторок, 30 листопада 2010, 12:32

Венеціанська комісія рекомендує Україні продовжити конституційну реформу шляхом внесення змін через Верховну Раду.

Про це повідомив директор-секретар Венеціанської комісії Томас Маркерт на прес-конференції в Києві за результатами місії Венеціанської комісії з оцінки ситуації в Україні після скасування Конституційним Судом політреформи 2004 року.

"Такі процедури змінюються демократичним шляхом. Тобто Верховна Рада повинна затвердити зміни до Конституції двома третинами голосів. В Україні відбулося не так, а Конституція була змінена рішенням КС", - сказав він.

"Отже, було б бажано, щоб ситуація на цьому не зупинялася і тривала далі з конституційною реформою у Верховній Раді і приймалася двома третинами голосів", - зазначив Маркерт.

У той же час, представник Венеціанської комісії підкреслив, що цей інститут не має повноважень давати оцінку рішенню Конституційного Суду. На його думку, з політичної і демократичної точки зору, скасування реформи КС є не зовсім задовільною ситуацією.

Маркерт нагадав, що Венеціанська комісія відпочатку критично ставилася до конституційних змін, прийнятих у 2004 році, оскільки вважала, що такі зміни приведуть до конфліктів між різними гілками влади.

"Але це не означає, що ми захищали повернення до Конституції 1996 року. У той же час, Венеціанська комісія підтримувала зміни, спрямовані на розширення повноважень парламенту, і рекомендувала передбачити більше стримувань і противаг повноважень президента", - зазначив він.

"Отже, одна з головних рекомендацій наших експертів - не зупинятися на цьому Україні, а продовжувати демократично конституційну реформу", - сказав Маркерт.

Він повідомив, що це попередні висновки експертів, які після завершення візиту до Києва будуть зведені в проект остаточного висновку, який буде прийматися на сесії Венеціанської комісії 17-18 грудня.

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування