Колесніков: Через 5-7 років ви Україну просто не впізнаєте

Вівторок, 28 грудня 2010, 11:36

Віце-прем'єр, міністр інфраструктури Борис Колесніков каже, що в Україні з’являться державні автобани.

"Завдяки акцизу на паливо справжні швидкісні дороги в Україні з’являться", - сказав він в інтерв’ю газеті "Сегодня".

За словами Колеснікова, вони будуть "винятково" державні.

"Є дві моделі розвитку доріг - північноєвропейська (діє в Німеччині, Скандинавії й Швейцарії), за якої плата за дороги закладена в акцизі на паливо, і південноєвропейська (в Італії, Франції, Іспанії), де дороги платні. Але в Україні немає ринку платних доріг!", - сказав він

"Угорщина пішла на концесію - це коли укладається договір на прохід 1000 автомобілів за певний проміжок часу; якщо пройшло 900 - держава доплачує концесіонерам, якщо пройшло 1100 - вони отримують преміальні. Отож, в Угорщині, де рівень доходів вищий, ніж у нас, дороги все ж збиткові", - додав віце-прем'єр.

На запитання, на якому маршруті варто очікувати перший автобан, Колесніков відповів: "Найголовніше - трансукраїнська магістраль від Краковця до Успенки, це 1400 км. Частина її - траса Київ - Чоп уже є. Загалом ми хочемо, щоб це була єдина траса - від Берліна до Ростова. До Краковця вона побудована, від Краковця до Львова 80 км ми побудуємо за півтора роки".

"Потрібно повністю модернізувати ділянку Київ - Житомир", - зазначив він.

"Нарешті, треба побудувати нову трансдніпровську магістраль по правому берегу Дніпра - Черкаси-Дніпродзержинськ-Дніпропетровськ із переходом Дніпра в Дніпропетровськ-Донецьк-Успенка-Ростов-на-Дону", - сказав віце-прем'єр.

"Інший проект - траса Москва-Сімферополь. Та її частина, яку минулий уряд видавав як свою - від Харкова до Дніпропетровська - була побудована ще в 90-ті. Просто попередній уряд покрив бетонну дорогу асфальтом. Але, так чи інакше, ця ділянка траси уже є. Тепер потрібно продовжити - Запоріжжя-Мелітополь-Джанкой, і траса Москва-Сімферополь буде повністю швидкісною", - заявив Колесніков.

На запитання, у який період часу планується реалізувати ці проекти, він відповів: "Думаю, за 5-7 років при рівні бюджетних надходжень, запланованих на 2011 рік, ви Україну просто не впізнаєте".

"З 2012 року ми ще хочемо передбачити частку місцевих рад в акцизі на паливо; це означає, що кожна обласна або районна рада буде жити біля бензоколонки, бо від її доходів буде залежати фінансування будівництва доріг місцевого значення", - сказав Колесніков.

Віце-прем'єр також торкнувся теми прикордонних переїздів: "Будемо розсікати потоки".

"Наші можливості по морських і залізничних перевезеннях близькі до межі - ми вже незабаром перевозитимемо більше, ніж за Радянського Союзу. А ось транзитні можливості України в автоперевезеннях використані не більше, ніж на 10%. Між тим, у Росії готуються до Сочинської Олімпіади, Росія отримала чемпіонат світу з футболу-2018 - їм же знадобиться дуже багато чого, і ми цю можливість повинні використати", - додав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...