Карати за несвоєчасну оплату за квартиру й ЖКГ поки не будуть

П'ятниця, 28 січня 2011, 12:12

Найближчим часом пеня за несвоєчасне внесення квартплати й оплати житлово-комунальних послуг нараховуватися не буде.

У місцевих органах виконавчої влади заявляють, що з 1 лютого неможливо ввести таку пеню, оскільки держава не розробила механізм її нарахування й стягнення, пише "Комерсант-Україна".

Так, начальник відділу комунальних підприємств управління економіки Львівської міськради Леся Боднарська повідомила, що в розпорядженні міста досі немає нормативного акту, який роз’яснює, як нараховувати пеню.

"Її розмір закладений у проект Житлового кодексу (0,1% від суми боргу), однак він буде ухвалений не раніше березня", - розповіла Боднарська.

За словами прес-секретаря комунального підприємства "Харківські теплові мережі" Тетяни Чуйкової, у Харкові також очікують розробки механізму її стягнення на державному рівні.

"Щойно цей механізм з’явиться, пеня буде нараховуватися", - повідомила Чуйкова.

А в Донецьку зажадали від Кабінету міністрів додаткових роз’яснень.

"Хто буде нараховувати пеню, вести облік, на який рахунок вона буде надходити - нічого цього поки не відомо. І що робити з людьми, яким місячну зарплату виплачують у два прийоми: гроші вони отримують після 25-го числа, а пеня нараховується з 20-го", - заявив газеті начальник головного управління благоустрою й комунального обслуговування Донецької міськради Костянтин Савінов.

У Києві міськдержадміністрація ввела з 1 лютого диференційовані тарифи: для киян, які сплачують рахунки після 20-го числа звітного місяця, тариф буде вищим.

Голова постійної комісії Київради з питань ЖКГ Юрій Бондар ("Громадський актив Києва") називає їх вимушеними: "Стягнення пені під час відсутності державної методики негайно викликало б протести платників і правоохоронних органів".

У прес-службі Міністерства регіонального розвитку, будівництва й житлово-комунального господарства повідомили, що розробкою методики займається спеціально створена робоча група.

Однак процес іде повільно, оскільки з 1996 року ситуація в країні змінилася: "Зокрема, неясно, якому органу доручити нарахування пені. Це не може бути Ощадбанк, оскільки тепер оплачувати рахунки можна в багатьох банках".

Втім, у відомстві розраховують завершити розробку методики до 20 лютого й установити розмір пені й порядок її нарахування до ухвалення Житлового кодексу шляхом внесення змін до законів.

Як відомо, 14 грудня 2010 року Верховна Рада дозволила з 2011 року стягувати пеню за несвоєчасне внесення квартплати й оплати за послуги ЖКГ, скасувавши тимчасовий мораторій на її нарахування, який був уведений у листопаді 1996 року.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...