"Із Тимошенко такий же прем’єр, як із Че Гевари сантехнік" - Грищенко

Четвер, 10 лютого 2011, 13:21

Міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко вважає, що Юлія Тимошенко – природжена революціонерка, але поганий прем’єр-міністр.

Про це Грищенко пише у статті "Погана порада Юлії Тимошенко", яка опублікована 10 лютого в російській англомовній газеті "Moscow Times" у відповідь на статтю Тимошенко в цьому ж виданні "Помаранчеву революцію зрадили".

За словами Грищенка, комуністичне гасло "Есть у революции начало, нет у революции конца" звучить "майже як її (Тимошенко) політичний маніфест".

"Іноді революції вибухають як єдиний спосіб задовольнити застарілі й занедбані потреби суспільства. Проте вони не можуть і не повинні палати завжди", - зазначає Грищенко.

На його думку, "українцям, насправді, потрібні мир, стабільність та хоча б трошки гордості за свою країну", а 5 років після помаранчевої революції "не принесли Україні ні першого, ні другого, ні третього, більше того, початкове сп’яніння та ейфорія переросли у похмілля".

"Попри провальні результати свого правління в Україні, пані Тимошенко має зухвалість давати поради "тунісцям та єгиптянам". Врешті-решт, вистачає ж їй зухвалості не визнавати волю власного народу, який виказав їй недовіру на останніх президентських виборах, хоча весь світ визнав їх чесними, прозорими та демократичними", - пише голова МЗС.

Грищенко зазначає: "Справжня демократія – це сполучення трьох ключових елементів: верховенства права, цивілізованого політичного процесу та важкої системної праці. Як правило, революціонери на кшталт Тимошенко не заперечують проти верховенства права, аж поки воно не торкнеться їх самих, їхніх друзів і родичів".

"Із Че Гевари вийшов би, мабуть, поганий сантехнік чи будівельник, так само й Тимошенко не стала хорошим прем’єр-міністром", - заявляє голова МЗС.

"Вона не реалізувала системні реформи, оскільки, як справжній революціонер, ставилася до економіки як до барикади. Вона виявилась не готовою до глобальної економічної кризи, бо була нездатна масштабно мислити економічними категоріями. На додаток до всього, їй важко було делегувати повноваження іншим, оскільки вона не довіряла нікому і бачила навколо лише зрадників", - додає він.

Грищенко переконаний, що не можна доручати революціонерам "будувати демократію": "Деяким людям дано будувати, а деяким – руйнувати. Із революціонерів виходять найкращі у світі руйнівники, але важка системна робота їм, як правило, не до снаги".

"Не слухайте солодкоголосих "сирен", які обіцяють вам рай завтра, але в минулому працювали тільки на свій власний інтерес", - радить, серед іншого, Грищенко країнам, які переживають революційні збурення.

Він також зазначає: "Українська влада готова співпрацювати із кожною опозиційною групою та кожним її представником за умови, що він справді готовий мислити інтересами нації, а не дрібних політичних сварок. Про тактику можна сперечатися, але стратегія має залишатися незмінною: прагматичні реформи на користь майбутнього України".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування