Герман не бачить русифікації: "Навіть Азаров учить українську мову!"

Вівторок, 22 лютого 2011, 09:38

В Україні немає русифікації - українську мову вчить навіть прем’єр-міністр Микола Азаров, який не зробив цього за 20 років незалежності країни.

Про це заявила заступник голови Адміністрації президента Ганна Герман у коментарі "ЛІГАБізнесІнформ" у Міжнародний день рідної мови, 21 лютого.

"Я думаю, що усе більше й більше з кожним роком ми чуємо українську мову в Україні. І те, що сьогодні батьки в Донецьку й Луганську відстоюють україномовні школи, – це надзвичайно позитивний процес", - сказала вона.

"Ще декілька років тому, коли ми їхали в цей регіон, батьки скаржилися, що в першому класі дітей учать українською мовою. Таким чином, сьогодні любов, повага й потяг до української мови росте", - вважає Герман.

"Подивіться: навіть Азаров учить українську мову. Виходить у нього це добре чи в чомусь не дуже - але він хоче вчити мову й намагається це робити. А за 20 років незалежності він цього не робив. І я б не говорила про рівень. Людині потрібно допомагати навчитися. Тому що це надзвичайно позитивно", - зазначила заступник глави АП.

За її словами, таким чином стверджується незалежність України, її культура й цінності.

"Те, що президент Віктор Янукович посилає в бібліотеку до Москви україномовні книги зі своєї бібліотеки, свідчить про те, що ми стверджуємося як народ, держава, і як громадяни держави", - додала Герман.

"Річ не в тому, скільки говорити про українізацію. Можливо, якщо ми менше про це говоримо, то процес іде куди швидше. Ющенко гнав коней поперед себе - і до чого це призвело? Люди не люблять, коли їм що-небудь нав'язують, тим більше українці", - сказала вона.

За словами Герман, "українці звикли завжди все робити всупереч".

"Приміром, усупереч міністру Табачнику. Якби він нав'язував студентам українську мову, то вони б боролися з цим. Сьогодні він нав'язує їм щось інше - вони відповідають дзеркально, вимагаючи українську мову. Тож мені іноді здається, що, можливо, це в Табачника така тактика, щоб на сході України виступали за українську мову? Ну, якщо так - браво!" - зазначила, сміючись, Герман.

"Я завжди кажу: головне - результат. Тому що головне - розбудити любов до української мови. Побудувати школу - це дуже просто, тому що це цегла, цемент, дерево й гроші. А ось розбудити любов до рідної мови - це дуже важливо", - сказала вона.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування