Корнійчук у СІЗО зрозумів, над чим недопрацював

Вівторок, 22 лютого 2011, 11:17

В Україні потрібно повністю змінювати пенітенціарну систему, вважає колишній перший заступник міністра юстиції Євген Корнійчук.

Про це він заявив в інтерв’ю газеті "Комерсант-Україна" після виходу з СІЗО.

"Я провів у СІЗО 55 днів. Головний урок, який я виніс із перебування там, - це докір самому собі. Я зрозумів, що недостатньо працював у міністерстві, де, серед іншого, був куратором департаменту виконання покарань", - сказав Корнійчук.

"Тоді в нас у міністерстві був від початку неправильний посил - ми проводили косметичні правки законодавства, а треба було всю пенітенціарну систему змінювати повністю! Відносно ув'язнених у нас зараз діє законодавство 1937 року!", - заявив він.

За словами екс-чиновника, це законодавство "давно необхідно було міняти". "Як варіант можна було б узяти за приклад німецьке законодавство й адаптувати його під українські реалії, а не латати дірки", - зазначив він.

"Коли ж я зіткнувся з системою, я зрозумів, що багато з СІЗО взагалі не відповідають стандартам, деякі з них взагалі були побудовані за Катерини II. Раніше мені здавалося, що за залишковим принципом в Україні фінансується культура, тепер я розумію - насправді за таким принципом фінансується пенітенціарна система", - сказав Корнійчук.

"Але, безумовно, за ті два роки, що я був на посаді, ми все ж таки зробили багато чого: дозволили ув'язненим розлучатися; зняли обмеження на кількість передач і побачень; підготували законопроект про службу пробації та альтернативні способи покарань", - підкреслив він.

За словами Корнійчука, у СІЗО йому згадалися слова Нельсона Мандели про те, що "рівень демократії в державі визначається її ставленням до ув’язнених".

"У СІЗО перебувають не ув’язнені, а люди, які арештовані й провина яких не доведена, і в цьому випадку я згоден із думкою, що перебування в нашій тюремній системі в рамках чинного законодавства й умов уже саме по собі є катуванням", - сказав він.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування